Warto dodać, że.. P.S. Attention to stalkers: not all the models that are shown in the video will appear in-game. The main goal of these polygon days is a recording of different caliber shot sounds!
Dzisiaj (25.11.2021r.) GSC Game World obchodzi/-ł 26 lat istnienia!
W związku z tym na oficjalnym kanale pojawił się film:
_ - Początek. Poszukiwania. Pierwsze kroki. Pierwsze gry. Pierwsze sukcesy. Strategie. Strzelanki. Wyścigi. Striełok. Szrama. Diegtiarow. Skif. Powrót do Zony. Oczekiwanie. Nowe wypady _ (na pulpit )_ . Nowa historia. Nowe wysokości. 26 lat. Razem! Dzisiaj — dzień urodzin GSC Game World. Świętujemy i dziękujemy wszystkim, którzy kiedykolwiek widzieli nasze logo na ekranie komputera, telefonu lub telewizora. Każdy, kto jest zaangażowany w naszą wspólną historię, wspiera, tworzy modyfikacje, gra lub czeka na moment powrotu do gry. Przed nami - nowy rozdział, który napiszemy razem z Wami. Jak zawsze! _ - podano w opisie filmu.
Cóż… pożyjemy, zobaczymy, ale szczerze mówiąc pudełkowe wydania S.T.A.L.K.ER.a mam z magazynu. A i mam jeszcze numer CD-ACTION z recenzją Czystego Nieba, więc to taki malutki Graal. ;)
Na komputerach ma to zajać ~150 GB, na konsolach już gorzej (~189 GB) bo tam z dyskami bywa różnie, zależnie od wersji konsoli. Chyba czas rozejrzeć się za nowym dyskiem bo obecny przeistoczył się w dysk do archiwizacji, który się odłącza i odkłada na półkę.
Czyli można się spodziewać większego narzekania graczy niż gdy wychodziło któreś Call of Duty albo RAGE od ID Software?
Trochę pokręcone co napiszę, ale ciesze się że mam komputer z dirtu. Nie muszę wydawać kasy, nie muszę ściągać 150GB co jest chore! Obejrzę sobie jakieś lets play-a na yt i będę szczęśliwy.
Na komputerach ma to zajać ~150 GB, na konsolach już gorzej (~189 GB) bo tam z dyskami bywa różnie, zależnie od wersji konsoli. Chyba czas rozejrzeć się za nowym dyskiem bo obecny przeistoczył się w dysk do archiwizacji, który się odłącza i odkłada na półkę.
Czyli można się spodziewać większego narzekania graczy niż gdy wychodziło któreś Call of Duty albo RAGE od ID Software?
Ileee?! Co oni tam chcą upchnąć wszystkie lokacje ze wcześniejszych odsłon wraz z tymi wyciętymi i oczywiście stosownie rozszerzonymi, żeby ludzie mieli wrażenie otwartego świata??? Kurde, toć to waży chyba więcej niż Metro Exodus z dodatkami… Ja chyba też będę musiał sobie większy dysk kupić… ale kuźwa przy obecnej pracy to obstawiam około pięciu miesięcy harówki… i może coś jeszcze do komputera dokupię…
Trzeba złożyć petycję o możność ratalnego zakupu. Grę podzielą na części, np. 10, ale tak, że po zakończeniu gry na pierwszej, dokupujemy drugą, dogrywamy i gramy dalej. I tak z kolejnymi.
Albo jeszcze lepiej. Druga i kolejne części są samo grywalne i wystarczy im ostatni zapis z poprzedniej części. Cena takiej części oczywiście odpowiednio niższa.
No i taki cząstkowy Stalker, zmieściłby się na mniejszych dyskach, czas instalacji byłby krótszy, a jeśli nie przypadł by do gustu, to kupno reszty odpada, kasa zostaje.
Spoiler
Ale sobie popuściłem wodze fantazji. O takim sposobie sprzedaży, nawet marzyć nie można. Trzeba będzie czekać, aż im się robota zwróci z nawiązką i wtedy spuszczą z ceny. Ale nie wszyscy mogą tego doczekać.
Waży to to 150 GB bo wszelkie pliki audio-wizualne, czy to tekstury, czy to modele, pliki głosowe, muzyka itp., są po prostu robione w najwyższej możliwej jakości.
Zawsze tak było, jest i będzie.
Jak Cień Czarnobyla wychodził, to z tych 5-6 GB najwięcej zajmowały właśnie tekstury. A że GSC było wtedy nieogarnięte i masa tych tekstur była nieużywana albo były to pozostałości po starych alpha i beta wersjach to już inna kwestia.
A co do tego, że na dysk trza bydzie piniondze odłożyć - litości, ludzie
Przeciętny dysk SSD 250 GB kosztuje mniej niż 200 złotych, czasem poniżej 150. W 2 miesiące raczej odłożycie tyle i po problemie.
Wszystko okaże się w swoim czasie, czy ta ilość miejsca na dysku wymaganych, by odpalić S.T.A.L.K.E.R-a 2 jest tego wart. W mym przypadku raczej nie uruchomię nadchodzącej gry ze wzgląd na wymagania sprzętowe. Za to jestem ciekaw i rzecz jasna, wszyscy oczekujący na premierę gry, jak ostatecznie będzie się prezentowała i co ze sobą wniesie graczom. Lata oczekiwania zrobią swoje, czy GSC wykonało należycie swoją robotę.
Sprzedaż gry w kawałkach? Już kiedyś była jako moda.
Jednym się udało (Walking Dead) innym już nie (Half Life 2 - Epizod 1 i 2, SIN Episodes).
Miało to niby pomóc na problem z przedłużającą się produkcją gier ale nie pomogło za bardzo… Dzisiaj pewnie byłoby gorzej bo zespoły developerów coraz większe ale czas produkcji nadal się wydłuża…