S.T.A.L.K.E.R. 2 - dyskusja

Jeszcze takie pytanie mody jeśli się pojawią będą normalnie dostępne na stemie?

Pewnie też i na steamie bo jednak tą część nie tylko ruscy modują :blush: a oprócz tego można sprawdzać nexus, moddb no i oczywiście stronki stalkerskie.

Wszyscy mają S2 mam i ja :wink: W końcu go zakupiłem. Pytanie czy warto instalować jakieś mody do niego? Czy obecne które są to lipa.

Zrobiłem wczoraj czwarte zakończenie na Masterze. Nie polecam. Albo z czymś przesadzili albo miałem pecha. Typ w osłonie i Guasem na końcu (wiecie kto) miał mnie na hita, włączonego aimbota i walił przez ściany. To, że się udało to cud. Master jest super do eksploracji ale w oskryptowanych zadaniach leży. Nie przyłożyli się. Zablokować możliwość zapisu i podkręcić parametry potrafi mały mod napisany w 5 minut. Żeby ekspedycja miała większy sens powinni dać możliwość zapisu przy ognisku i losowo napotykanych przewodników w takich miejscach. I wyłączyć autozapis przy wyjściu z gry.

Mody do każdej gry warto instalować, pytanie, jakiego rodzaju mody cię interesują. Nowe bronie, mody upiększajace grafikę, czy może mody dodające jakieś nowe mechaniki? Albo mody zwiększające immersję?

Sam korzystałem z tych:

• Offset Without NVG - dzięki niemu można korzystać z offset aimingu bez konieczności zakładania noktowizora, dobre dla immersji
  • No ADS Zoom - wyłącza zoom podczas celowania przez zwykłe, mechaniczne celowniki i kolimatory
  • No Aiming Hints - wyłącza wyświetlające się wskazówki typu “wciśnij Shift, aby wstrzymać oddech”
  • Remove crouch vignette - drobny mod wizualny wyłączający efekt winiety podczas kucania
  • Weapon Reposition Project (Tacticool) - zmienia nieco wizualnie położenie trzymanej broni na ekranie
  • Dynamic Weather Overhaul - zmiany w pogodzie
  • Shay’s Realistic Death Animations - zmiany w animacji śmierci
  • Ace’s Real Flashlight (domyślna latarka w S2 ma niestety tak samo idiotycznie krótki i niepraktyczny zasięg jak w oryginalnej trylogii)
  • More Realistic Forest - dodaje więcej drzew, lasy są gęstsze
  • Sleeping Bag mod - dodaje śpiwór
  • Poprawki do polskiej translacji made by @Szczepan9205

Poza tym miałem też kilka modów na nowe pukawki, w tym oczywiście Desert Eagle, bez niego nie można się obyć :stuck_out_tongue:

Jak widać nic znaczącego, na fabularne mody takie jak w trylogii nie ma co liczyć, jeżeli już, to w nieco dalszej przyszłości.

1 Like

Tak się właśnie zastanawiałem. Czy jest jakaś paczka dodająca nowe bronie? I co byście polecili.

Poprzeglądaj https://www.nexusmods.com/games/stalker2heartofchornobyl/mods?categoryName=Weapons

Ja tam widzę jak nie retekstury to jakieś zmienione konfigi albo oryginalne nazwy broni. Raczej nic ciekawego.

Według mnie tylko te są sensowne:

https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/1654

https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/1793

https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/1709

Jest jeszcze Anomaly WP (port broni z Anomaly), ale ten sam autor wcześniej zrobił port wszystkich broni z Gunslingera i jakościowo raczej jest bardzo kiepski - widać, że tekstury są niskiej jakości, modele dziwnie się błyszczą + korzystają z animacji oryginalnych broni z S2, więc jeśli np. zdobędziesz sobie Armsel Protectę (tą strzelbę, która miała bęben i 12 pocisków w Zewie Prypeci) to będzie miała zdaje się tylko 8 pestek i animację ładowania SPAS-a 12, także i tego moda bym nie polecał bo to pewnie “surowy” port samych modeli, bez animacji :stuck_out_tongue:

Panowie ktoś wie o co chodzi? Pobrałem mody z warsztatu steama a w grze ich nie mam. Ktoś też tak miał co robię źle ktoś wie?

Modowanie S2 powoli wchodzi na wyższy poziom

Zajebiste. Budowa własnej bazy super sprawa.

Siemka posiągałem sobie trochę broni do S2 i mam krzaczki zamiast ich nazw. Ktoś tutaj pisał,że jest mod który to naprawia. Wie ktoś jak i z czym to się je?

Jeśli używasz oryginalnego języka polskiego to będziesz miał krzaczki. Niektóre z tych modów (ale tylko jeśli pobierasz je z Nexusa, ewentualnie mods.io - bo w Warsztacie Steam nie ma możliwości wyboru), mają jako opcjonalne rzeczy do pobrania pliki lokalizacyjne, ale w 99% przypadków jest tak, że jeśli autorzy je w ogóle udostępnią to są najlepiej dopracowane tylko w ich rodzimym języku i ewentualnie w angielskim, a reszta języków ma przeważnie wklejony angielski tekst, żeby było tak o.

Także jeśli pobrałbyś sobie np. mod Give us More Guns, albo Stalker 2 Weapon Extended i ogólnie każdy mod na broń od autora tego drugiego czyli Jintsuchana + pliki lokalizacyjne, które udostępnił to grając po polsku i tak będziesz miał nazwy i opisy po angielsku.

Szczerze to pojęcia nie mam czy jest jakiś mod stand-alone, który zbiera linijki z tekstem do wszystkich modów na broń w całość, więc jedyne co Ci mogę podpowiedzieć (i to nie jest reklama) to wrzucenie sobie mojego poprawionego spolszczenia - wrzuciłem do niego prawie wszystkie linijki z tych modów na broń (pominąłem tylko Anomaly WP2, Anomaly WP, GMWP i GMWP2) bo to w zasadzie proste porty modeli z Anomaly i Gunslingera do Stalkera 2.

Mają niezbyt szczegółowe tekstury i nie mają własnych animacji tylko używają tych ze Stalkera 2, więc przy sporej części modeli bywa tak, że nagle ręce Skifa przenikają przez model broni, model magazynka pojawia się znikąd, nie da się na nie zakładać dodatków typu celowniki, granatniki itd. dlatego je pominąłem).

Także jak chcesz sobie to przetestować to trzymaj link (wrzucasz do folderu ~mods, tylko zanim wrzucisz to upewnij się, że nie masz tam żadnych plików z _localization w nazwie - jeśli są, to usuń je i dopiero wrzuć moje):

MEGA

Pobierałem z warsztatu steama czyli dupa. Ok jakoś przeżyje. Też macie wrażenie że w S2 jest jakiś taki mały ten świat? I tak wszystko popakowane mega?

Nie, jak pobrałeś z Warsztatu Steam to też będzie to działać jak wrzucisz spolszczenie. Z Warsztatem chodziło mi o to, że tam autorzy mogą wrzucić tylko bazowy mod i nic poza tym, a na Nexusa mogą go wrzucić w formie oddzielnej paczki do pobrania (baza moda) i plików lokalizacyjnych (z tekstem do niego) jako oddzielną paczkę. Z tym, że takie rozwiązanie działa tylko jeśli używa się moda danego autora i żadnego innego dodającego nowe rzeczy. Wiadomo, jak ktoś o tym nie wie to może sobie oczywiście dorzucić dodatkowo np. inne paczki z bronią czy mody na jedzenie, napoje czy leki lub coś większego np. Lootable Zone, ale wtedy i tak będzie działać tylko bazowa translacja gry + nazwy i opisy broni, które autor moda na broń udostępnił, ale już np. przedmioty z innego moda np. Lootable Zone nie będą mieć nazw i opisów bo do pliku lokalizacyjnego dodał linijki tylko dla swojego moda i nie zawracał sobie głowy dodawaniem linijek z innych modów.

Dlatego właśnie podrzuciłem Ci link do “spolszczenia” bo ja akurat dodałem do niego przetłumaczone na polski, linijki z praktycznie każdego dostępnego póki co do S2 moda, który ingeruje w tekst gry. W skrócie: mając je wrzucone możesz mieć wrzucone do gry na przykład ten Stalker 2 Weapon Extended + inne mody na broń tego autora, do tego przykładowo Give us More Guns i Stalker 2 Caliber Expansion i np. WeaponSightPlus (na dodatkowe celowniki). Do tego wszystkiego możesz sobie dorzucić np. mody dodające nowe żarcie, napoje czy jakieś tam pierdoły. Z tym, że tak jak pisałem - w folderze ~mods nie może być wtedy innych poza spolszczeniem plików z _localization w nazwie bo jak będą to wtedy będą nadpisywać spolszczenie.

Na tą chwilę to jest jedyne rozwiązanie żeby wszystko działało bo GSC coś się nie spieszy, z wypuszczeniem nowej wersji ZoneKita, która ma mieć narzędzia dla tłumaczy i uprościć cały ten cyrk z wyborem, że albo wrzucasz pliki z tekstem jednego moda, a że reszta nie będzie go mieć to już problem gracza.