S.T.A.L.K.E.R.: Shadow Of Chernobyl Redux - projekt w produkcji

Pojawiło się parę nowych zrzutów ekranu z moda, prace posuwają się do przodu ale nie tak szybko jak wszyscy by chcieli, włącznie z autorem moda

3 polubienia

Dwa nowe obrazki z moda.

Do pracy nad modem dołączył nowy modder, który pracuje nad nowymi modelami broni dla tego projektu.

4 polubienia

Nowy filmik pokazujący zmiany graficzne w modzie.

Bloom niczym się nie różni od tego z czystego cienia czarnobyla - komenda r2_ls_bloom_fast on.

Autor najwyraźniej nie pozwala na wydanie opinii innej niż “dobra robota”.
Zwróciłem uwagę że owy nowy bloom nie różni się od tego w oryginale - w efekcie zostałem usunięty z jego serwera discord.

Jeśli takie jest podejście, niech szuka graczy. 

1 polubienie

Fizzed - Jak mawiał Henry Ford: może Pani/Pan mieć samochód w każdym kolorze pod warunkiem, że będzie czarny (ford T).

8 godzin temu, Fizzed napisał:

Bloom niczym się nie różni od tego z czystego cienia czarnobyla

Może zmiany są “kosmetyczne”

W oficjalnej społeczności projektu «Shadow Of Chernobyl Redux», którego głównym zadaniem jest ulepszenie grafiki i dodanie nowych funkcji do rozgrywki, pojawiło się nowe wideo i nowe screeny. W nim autorzy krótko opowiedzieli o projekcie dla subskrybentów oficjalnego kanału na Youtube, którzy nie wiedzieli o projekcie, a także pokazali jak wygląda gra na dany moment.

Według twórców, na filmach nie zademonstrowano końcowej jakości.

Spoiler

Dla mnie osobiście taki “botoks” , “lifting” to jak operacja plastyczna u zwiędłej starej aktorki. Z szacunkiem pochylam się nad trudem jaki wkładają ci, którzy dokonują tych poprawek graficznych, ale uważam, że swoje umiejętności powinni skierować na tworzenie czegoś nowego. Nie tylko graficznie nowych lokacji, ale przede wszystkim wysiłek skierować na nowe scenariusze. A na tych nowych lokacjach np. odwrócić scenariusz z CCz, na taki, gdzie motywem przewodnim będzie “Zabić Naznaczonego”, którego tym razem ściga Striełok i  wszyscy jego kompani, którzy żyją.

2 polubienia

Ale weź też zauważ ilu jest nowych graczy, którzy np dopiero usłyszeli o Stalkerze. Bo np ma wyjść Stalker 2 i chcieliby pograć w starsze części i dla nich takie mody są jak znalazł, a modów fabularnych jest od groma i większość z ostatnich lat też mocno zmienia grafikę więc z tym nie jest źle.

1 polubienie

To że są nowi gracze dopiero zaczynający przygodę, to się zgadzam. Ale już wielokrotnie pisałem, że oryginalne wersje gier, na współczesnych komputerach z nowymi kartami graficznymi wyglądają całkiem inaczej. Nowe karty wyciągają z grafiki tyle szczegółów, że jesteśmy jakby w innej grze, lecz nie zatraca się klimat. Natomiast już te ze zmienioną grafiką, stają się takie landrynkowe.

Klasycznym przykładem może być ta gra “Pozostawiony umierać”, zrobiona na silniku stalkera. Czy wyobrażasz sobie którąś z gier, lub moda do stalkera w takiej kolorystyce? Jak wyglądałyby opuszczone podziemia i laboratoria? Bo ja nie. Byłoby to dobre, ale wtedy, gdyby te laboratoria ożyły, znów działały i wymagałyby “laboratoryjnej” czystości. Było to już w jednym, nazwy nie pamiętam. Taka nowa lokacja, zaczynająca się od takiego podziemnego garażu, a dalej lab podobny do H-L 1/2. W nim cukierkowe kolory pasowały.

Ale stara zasada działa. Każdy może mieć własny pogląd i własne zdanie. Ty masz swój, ja swój. I tylko się nim dzielę, bez narzucania czegokolwiek.

1 polubienie

Nowy filmik, na którym twórcy moda opowiadają o postępach prac, a także odpowiadają na pytania odnośnie moda.

3 polubienia

Nowy filmik prezentujący pogodę.

2 polubienia

Wczoraj pojawiły się dwa materiały, na których możemy zobaczyć nową funkcję - spowolnienie czasu.

Aby z niego skorzystać wymagane będzie posiadanie specjalnego artefaktu. Oczywiście jest pewien haczyk, bo artefakt podczas działania negatywnie wpływa na zdrowie bohatera.

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=DvQePGG_seI

https://www.youtube.com/watch?v=g9KKyHVAGMw

Źródło: [KLIK]

3 polubienia

Robią moda do cienia, gdzie całą tą robotę już zrobiło LA. Czy się mylę i to będzie coś zupełnie nowego, ale jak skoro to ma być cień redux.

1 polubienie

Wątpię żeby było coś nowego poza kwestią audio-wizualną oraz jakimiś zmianami w balansie.

Ogólnie to wygląda to trochę za ciemno jak na mój gust, ale to może być tylko kwestia filmu.

Za to efekt spowolnienia niemal identyczny jak w FEAR 1. Nigdy mnie ta koncepcja specjalnie w klimacie STALKERa nie kręciła, ale tutaj przynajmniej będzie wyjaśnione jak to jest w ogóle możliwe, gdzie w addonie do LA wygląda to tak, jakbyśmy mieli tą zdolność ot tak znikąd.

1 polubienie