Z tego co widzę, są tylko autosave’y. Nawet jak wchodzę w zakładkę “Zapisz”, mod robi autosave’a. Jest to duże utrudnienie przy obszernych modach. Mając np. ponad 20 zapisów na lokacji, nie można zorientować się, który dotyczy konkretnego zdarzenia. A najczęściej save’ujemy w ważnym dla nas momencie. A może spróbować zmieniać nazwy autosave’ów ? Ale to dodatkowe grzebanie i to przy każdym zapisie.
No system zapisów jest trochę ułomny, szkoda, że nie można dawać swoich nazw i robić samemu zapisó ale nie można mieć wszystkiego
(ja co trochę wywalam niepotrzebne) ale i tak jest dobrze, że został dodany taki sposób.@Anton_Gorodecki tak z ciekawości to ty taki system zapisów skądś wygrzebałeś, czy to opcja od twórców NLC? @DaarMoo jakby była tylko możliwość zapisu przy tych ogniskach i lampkach to byśmy płakali podczas gry i pewnie mod bardzo szybko odrzuciłby większość graczy
a to by była wielka szkoda.
3 godziny temu, DaarMoo napisał:
Mając np. ponad 20 zapisów na lokacji, nie można zorientować się, który dotyczy konkretnego zdarzenia. A najczęściej save’ujemy w ważnym dla nas momencie.
A sprawdzałeś czy zapis przez konsolę działa? Można by wtedy robić swoje nazwy i w ważniejszych momentach byś sobie zrobił taki z konkretną nazwą i byś chociaż wiedział do, którego wracać.
@tom3kb niestety konsola nie działa, a miałem nadzieję.
Nie znam (nie znalazłem) sposobu na zapisywanie gry (przez interfejs gry oczywiście) z możliwością edytowania nazw zapisów gry.
2 godziny temu, tom3kb napisał:
tak z ciekawości to ty taki system zapisów skądś wygrzebałeś, czy to opcja od twórców NLC?
a u nas wspominał o nim @cichy
@cichy pisze o pliku ui_main_menu.script. od którego zaczynamy przekształcenie. W NLC7 3.0, w folderze ui takiego pliku nie ma. Jest za to ui_mainmenu, który wygląda całkiem inaczej. Czyli sposobu Cichego nie możemy zastosować. A szkoda.
Dareczku, .script to nazwa rozszerzenia pliku, jak np. .ltx. A plik wygląda całkiem inaczej, ponieważ to dwie różne wersje NLC 7. Jak to nazwałeś “sposób @cichyego” został wykorzystany w Edycji Polskiej i działa. Omawiane przez @cichy pliki to …gamedata\scripts\ui\ui_main_menu.script i …gamedata\config\ui\ui_mm_main.xml i ui_mm_main_16.xml.
Wielkie dzięki @Anton_Gorodecki !