Ten temat posłuży scenarzystom do wymiany pomysłów.
Ktoś jeszcze poza mną i @Brixem będzie się tutaj wypowiadał ?
Nie wiem gdzie to dać:
Więc tak! moje propozycje: soc 1004 bo tak jak monolityczny( i ok. 90% graczy) uważam, że 1004 jest najlepsze!
Silnik - najlepiej z podstawki - 2007 lub pokrewny bo te “posrane” bajery, kwiatki, chmurki itd/itp to tylko mula rozgrywkę.
pentium IV podstawa do moda - czip.
Na wstępie/początku gry: kordzik, fuzja - ak z tłumikiem i patrzałką, stalkerski lub inny tej klasy pancerzyk, radyjko do komunikacji z innymi/pda, “pck” - apteczki td, ammo - do 200 pestek, krótka - !!! czeski skorpion!!!, jakieś korytko tak na trzy dni, spiwór!!! mapa z białymi plamami - tam gdzie był juz nie ma białej barwy, kasa cos około 50000 wróbli - przy cenie ak 2500 wróbli.
fabuła: budzisz się w “podziemiach” - ukrytej piwnicy na kartofle na stacji pojazdów na kordonie i masz wybór:
rozbójnik - wyjście za free bo baza w rękach rozbójników
najemnik - za free bo rozbójniki neutralne
reszta - frakcje, naukowce, trepy itd/itp masz się przebić do danej bazy danej frakcji…
!!! fabula - w zonie rozbija się nomen omen tupolew i inne takie z “głowami państw” - cennik za zywego lub letko zdechniętego przywódcę zmienia się z każdym dniem, im szybciej tym lepiej - dla ciebie i dla nich.
Ty decydujesz czy: odnajdziesz i ochronisz oraz dostraczyć danego przywodcę do jego kolesi czy nie!
Ty decydujesz czy j/w czy też będziesz polował na tych co się zdania w/w podjeli.
Ty decydujesz czy polować na w/w czy zając sie tymi co czekają na w/w
TY decydujesz!!! fabuła jest pod ciebie i twoje zadania, żadnych kolorowych chmurek czy listków w 100-u odcieniach, akcja, fabuła radość z gry!!!
Bonus: nie wiesz ktory prezydent/premier jest w cenie, który ci pomoże lub utrudni zadanie/a, nioe wiesz jak potraktują twojego podopiecznego ci co na niego czekają? może kasa a może ołowiany usmiech dla ciebie i twojego podopiecznego.
Wybierz tego przywódcę za ktorego dadzą kasę nie metal, tylko czy są tacy przywódcy za ktorymi tęsknią poddani znaczy sie Wolni Obywatele!!!
Aby nie był jedno-liniowy. Jak podrzuca @vidkunsen robisz co chcesz i jak chcesz zaaplikujesz pigułkę 9mm klientowi i to czy będziesz po stronie ludzi czy obcych twoja sprawa tylko żeby nie dokonywane były wybory na początku bo to będzie nudne trzeba złożyć fabułę tak żeby w trakcie rozgrywki samemu budować już postawę powoli żeby gracz powoli budował swoją postawę do fabuły.
Jednakże by ułatwić pracę mechanikom to w wersji beta będą zadania poboczne ale vanillowe dopiero jak nie będzie zgrzytać i nie będzie problemów fabularnych to się jakieś dorzuci.
Fabuła ze Shoc’a wycięta, zostały tylko zadania poboczne.
Świetnie czyli możemy rozpocząć już składanie zadań. W weekend podam wam jak będziemy rozmawiać czy na skype czy na gg. W tym samym czasie wy mecanicy dopracujecie silnik moda . Deal ?
Na dropie też można pisać.
Silnik moda? Czyli co?
Na dropie też można pisać.
@MonoLityczny ma rację. Dropbox, to najlepszy sposób komunikacji. Pozwala nie tylko na pisanie, ale przesyłanie plików, screenów itp. Nie potrzebuje przeglądarki, a o wszystkich nowych wiadomościach wszyscy użytkownicy są powiadamiani “dymkiem” obok zegarka. Pozwala to na pracę, bez ciągłego zaglądania do internetu.
Wypróbujcie, jak Wam nie będzie pasować, to zawsze możecie wrócić do skype czy na gg.
Parę sugestií, nie wiem jak wasz mod będzie wyglądał ale dobrze by było nie zapominać o questach pobocznych nie powiązanych z głównym wątkiem. Nie wiem jak inni ale ja nie lubię modów do stalkera gdzie pędzimy tylko od głównego questu do głównego. Można by też questy poboczne trochę rozbudować żeby nie były to tylko, krótkie jednoetapowe misje typu idź w to miejsce i wróć. Nie wiem czy to możliwe w SOC ale wydaje mi się, że fajnie by było jakby np główne questy w pda były oznaczone w pda innym kolorem od pobocznych. Np tak jak było w Zewie Prypeci, główne żółte kółeczko w Pda reszta białe. Kolejna sprawa dawajcie jakiś opis zadań x pda szczególnie gdy są to zadania bez markera na mapie np mamy znaleźć powiedzmy jakąś ukrytą broń. Zleceniodawca w rozmowie mówi, że to gdzieś pomiędzy ATP, a torami. Jeśli zadanie w pda brzmi: Znajdź ukrytą broń. To w opisie np dajcie: Barman powiedział, że broń znajduje się gdzieś pomiędzy ATP, a torowiskiem na Kordonie. Nic mnie tak nie wkurza jak konieczność robienia notatek na kartce bo nie ma opisu zadania w pda lub w ogóle zadanie jest tylko na gębę. Jeśli już chcecie robić misje takie, które nie pojawiają się w Pda to dobrze chociaż dodawać jakieś opisy w pda np w sekcji notatek. Np: Rozmawiałem z Sidem wspomniał, że za farmami na Kordonie jego kumpel ukrył w schowku dwa artefakty. Moze warto by było poszukać. Czy coś w tym stylu. Nawet jeśli quest nie oznaczony w pda jako misja przeglądając pda mamy jakieś info i wiemy co robić. Jest jeszcze jeden fajny patent, możliwość robienia własnych notatek w pda lub wstawiania swoich markerów z opisem na mapie. Nie wiem czy trudno takie coś zrobić w modzie ale to też może pomagać w powyższych problemach. Może za wcześnie piszę o takich rzeczach ale są to sprawy nietrudne do zrobienia, a często w modach zrobione na odpierdziel co skutecznie utrudnia/psuje rozgrywkę.
@monolityczny nie znam się tylko palnołem pierwsze co wpadło do głowy. Nie denerwuj się nie mam zamiaru nikogo obrazić czy poganiać tylko chciałem podać sugestię żebyście robili swoje a my swoje.
@Smox a co to dropbox sory mało ogarnięty jestem mam trochę bierzących obowiązków i próbuje w każdej przerwie jaką mam coś napisać konstruktywnego. Skoro dropbox ma taką opcję to czemu nie tylko muszę dogadać się z @Brixem.
@tom3k właśnie takie są zamiary tylko w pierwszej kolejności panowie mechanicy muszą zaaplikować do moda modele , animacje i skrypty do nich a zadania poboczne niech będą te z oryginalnego shoca czyli znajdź-przynieś jak już wszystko będzie ładnie nie będzie większych zgrzytów to się panowie mechanicy tym zajmą. A samo tworzenie moda to dużo pracy i jeszcze więcej cierpliwości moim skromnym zdaniem.
Ogarne dropboxa i wyśle odpowiednim osobom to co trzeba.
Pozdrawiam i życzę wam owocnej pracy.
Do skype nie man kamerki man gg mogę podać numer podam też nr telefonu
Dobra mam dropboxa wyślę ci anatol namiary na PW
@anatol też nie mam kamerki nawet mikrofonu chociaż wbudowany w laptop (uszkodzony) używam do komunikacji tekstowej a po co mi więcej
SmokeHead ja to wszystko rozumiem Wiem, że zrobienie moda może trwać i trwać. Tak tylko napisałem ogólnie w dobrej wierze. Na modowaniu stalkera się nie znam niestety ale zrobiłem kilkanaście kampanii i kilkadziesiąt misji do army 2 (fabuła, filmiki, zadania i cała reszta, może nie jakieś bardzo wypasione rzeczy ale niektórym się podobało
Także trochę wiem co was czeka. Życzę powodzenia całej ekipie, i nie straćcie zapału, chętnie zagram w moda by stalkerteam.
Nie miałem nic złego na myśli poprostu jestem podenerwowany moją prywatną sytuacją i jeszcze mod w wolnej chwili muszę uczyć się moddingu fabularnego by nie zostać w tyle :
Jak w/w brak jednoliniówki, mozna walnąć parę lini - głównych, każdy robi co chce i jakie zadania chce, koniec gry? każdy ma swój, każdy inny.
Aha i chyba najważniejsze!!! najlepiej aby to był mod samodzielny, sam się postawił(przy naszej manualnej pomocy) nie był nigdzie wgrywany, dodatki do moda i tylko do niego, jedyne ulatwienie to pełna-bez białych plam - mapa ze wszystkimi opcjami - hmmmmmmmmmmm to dopiero rzeźnia!
właśnie o to chodziło @vidkunsen chciałem by zadania główne były powiązane z pobocznymi im więcej pobocznych tym łatwiej z fabułą nie tylko finansowo ale także pod względem wsparcia militarnego czy dla informacji gdzie szukać przedmiotów z wątka głównego a także trochę zadań w ogóle nie powiązanych z fabułą tylko dla lajtu. Po wykonaniu wątka głównego żeby freeplay występował z kilkoma zadaniami które dostępne będą po wykonaniu fabuły.
Panowie wypowiedzcie się którą fabułę będziemy realizować czy obcych czy rozbity samolot według mnie wo katastrofę samolotu bo musimy się w końcu zdecydować.
Ja myślę żeby nie zaczynało się u sidora tylko w ziemiance w wiosce kotów kiedy to główny bohater został ranny ale nie stracił pamięci. @Brix podrzuciłem ci konto dropbox czy nie ?
@Brix przynieś apteczki potem amunicję potem jedzenie… broń etc. Trochę to nudnawę ja myślę żeby wyglądało to następująco żeby im pomóc znaleźć schronienie idą z tobą do miejsca które ich interesują pod względem schronienia i wybić tam z nimi mutanty/wrogich stalkerów czy jak kto tam woli po czym dadzą ci jakieś zadanie np eskorta łącznikowego do najlepszego punktu nadawania przenośnego radia i obrona go w czasie nadawania ( wykorzystujemy wtedy powiązanie z COPa agresja mutantów w czasie pomiarów Topola i jego kompanieros) oczywiście do pomocy dostaniemy dwóch wojaków z samolotu. Dalej by się coś fajnego wymyśliło.
JAK KOLEGA @SMOKEHEAD JUŻ MYŚLI O OBCYCH TO ZOSTAJEMY PRZY OBCYCH TAK MYŚLĘ.