11 minut temu, Szperacz napisał:
Czyli lepiej mieć jeden dysk na system i programy a drugi na granie, tylko jak się będzie grało w Stalker’a i inne tego typu growe dziadki bo co jak co ale dzisiejsze gry zajmują niekiedy wręcz kosmiczną ilość miejsca.
Sam mam ADDT tyle tylko jak z niego korzystasz? Same podstawowe ustawienia czy może jednak ustawić jakieś dodatkowe funkcje?
Co do TinyWall sprawdziłem i może będzie dobry, ale nie był aktualizowany gdzieś od marca 2016.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Nie jest tak że dysk SSD jest tylko do gier. Po prostu niektóre gry, jak np Stalker wymagają szybkiego dysku. Inne gry, nowsze czy bardziej rozbudowane nie polegają na dysku tak bardzo i wszystko idzie przez ram. Po prostu silnik stalkera działa tak, że opiera się zbytnio na nim.
Dla przykładu ja najczęściej gram na laptopie ze zwykłym dyskiem HDD, i wszystkie Stalkery razem z modami mam w jednym folderze na dysku C gdzie mam system i każda śmiga jak ta lala… bo pic polega na tym że ten dysk jest szybki, ma tylko 500GB ale transfer ma niesamowity. Oryginalnie był w laptopie dysk 2TB fakt duży ale wolny. Wsadziłem go do kieszeni 2.5 z usb 3.0 i teraz pracuje jako dysk do plików-śmieci i kopii zapasowych.
I fakt że nowe gry zajmują czasami nawet po 100GB, szczerze same mody do mojego Skyrima mają dobre 40GB… Ale skyrim nie opiera się tak bardzo na dysku więc jemu to wisi czy dysk jest szybki i można go instalować gdzie popadnie…
Moje ustawienia ADDT, są standardowe poza tym, że mam zaznaczoną opcje “Move system files to beginning of the disc”
Pic polega na tym by regularnie defragmentować dysk, raz w miesiącu zostawić go na noc, odłączyć neta, wyłączyć wszystkie aplikacje, wyczyścić śmieci i wsio. Wstajesz rano i masz wszystko zrobione.
I najważniejsze: robić defragmentacje wyłącznie folderu z grą po instalowaniu większego moda, albo samej gry. Defragmentacja samego folderu z grą to może 30-60min, warto przeczekać ten czas by gra chodziła płynniej.
Co do tinny wall… To jest Firewall, nie antyvirus
Tutaj codzienne aktualizacje nie są wymagane. Ta aplikacja bazuje na firewallu Windowsa, jest to po prostu wygodniejszy interfejs i dodatkowe opcje(istnieje głupie przekonanie i memy że firewall windowsa jest kiepski. Problem polegał na tym że… nikt go nie włączał i nie używał, więc jak miał być dobry?).
Na początku trzeba się przyzwyczaić do tego typu, agresywnego firewalla, bo blokuje on wszystkie aplikacje. Ale wystarczy na początku zaktualizować sobie białą listę(są 3 proste i szybkie metody do wyboru w menu) ustawić tryb na “normalna protekcja” i cieszyć się szybszym internetem, bo firewall blokuje syfiaste aplikacje które łączą się z internetem z byle powodu nawet nie powiadamiając użytkownika.