Seriale warte polecenia

Oglądam właśnie serial A Korean Odyssey i chociaż szału nie ma, to oglądam, bo główna bohaterka bardzo przypadła mi do gustu Niektóre Azjatki są po prostu piękne.

2 polubienia

Chciago Fire,PD oraz MED ogladam od 1 odcinka. Był jeszcze Chciago Justice ale po pierwszej połowie 1 sezonu przestali kręcić.

Polecam również:  Stacja Berlin Bardzo fajny szpiegowski serial

Oraz zapewne doskonale znany Strike Back/Kontra. Ostatnio zakończono 7my sezon który był bardzo dobry. Z pozostałych tylko 6ty jest słabszy,a całą reszta to jest to co Faceci lubią najbardziej

2 polubienia

**Black Summer (sezon 1, 8 odc po jakieś 30min). **Do obejrzenia za jednym podejściem.

Jak ktoś łyka wszystko w klimatach zombie apo jak ja to może obejrzeć. Z Nation skasowano ale jego twórcy zrobili serial dla Netflixa. Tym razem bardziej na poważnie, nie dla beki.

To żaden spin off bo łączy go z tamtym tylko tytuł Czarne lato, które określało czas gdy ludzie praktycznie wyginęli, a zombiaków był wielki przyrost.  Ludzi jest tu  mało.

Serial ma parę fajnych pomysłów, jest trochę głupotek. Zombiaki szybkie jak w 28 dni później, początek apokalipsy, 5 tydzień. Zwykli ludzie walczą jak piz#&

Czasem nie czytajcie opinii na filmwebie jak się ludzie spuszczają, że headshotów nie robią itp rozkminy i wytykanie nielogiczności. W Fear of Walking dead mieli pokazać początki zombie apo ale dali ciała, tu mi się bardziej podobał chaos i to, że nikt nie wie co robić. Np 5 ludzi nie mogło  ubić 2 zombiaków w przydrożnym barze

Tylko w Walking Dead każdy jest Rambo co potrafi przebijać scyzorykiem czaszkę  jakby była z tektury. Żeby chociaż używali pałek albo siekier to by to lepiej wygladało.

Postaci to totalne randomy, a nie zaraz wielka grupa przyjaciół, która zrobi dla siebie wszystko.

Daje 6/10. Jest inny niż to do czego przez ostatnie lata przyzwyczaił nas TWD i nie jest też parodią jak Z Nation.

Zakończenie “otwarte” ale jak nie dostanie 2 sezonu to nic się nie stanie.

1 polubienie

Odwróceni: Ojcowie i córki.  8 odcinków.

W 2007 tvn zrobił całkiem fajny jak na tamte czasy serial gangsterski z Więckiewiczem i “ojcem Mateuszem” rok później był film Świadek Koronny.

Teraz po 12 latach mamy drugi sezon serialu

Całkiem fajny, dla tych, którym podobał się pierwszy sezon. Nowa intryga, dokończenie spraw z przeszłości. Lepiej znać poprzedniki ale da się oglądać bez tego tylko nie będziemy znać smaczków z przeszłości ale w sumie wszystko w miarę jasne.

Mój pierwszy serial tefałenu od 12 lat

Oglądałem dla Więckiewicza bo lubię jego gangsterskie role.

Medyceusze - 2 sezon, 8 odcinków 2018.

https://www.filmweb.pl/serial/Medyceusze%3A+Władcy+Florencji-2016-770293/episodes/2

2 polubienia

KINGDOM  (sezon 1, 6 odcinków po 55min)

Takiego zombie apo jeszcze nie oglądałem.

Feudalna Korea, 16 czy tam 17 wiek. Następca tronu musi uciekać z pałacu bo jest oskarżony o spisek, cesarz jest “chory” i nikt nie ma do niego dostępu. Tymczasem w kraju wybucha dziwna epidemia zamieniająca ludzi w potwory.

Serial został zamówiony na dwa sezony więc po pierwszym mamy dużo Clifhangerów. Drugi sezon pewnie pojawi się pod koniec roku albo na początku 2020. Co jest fajne to, że mamy zombiaki i czasy “rycerskie” coś nowego, fajne kostiumy, scenografie. Na minus jak to w kinie azjatyckim czasami taka przesadzona gra aktorska. Zombiaki są w sumie świeże to wyglądają praktycznie jak ludzie, nie ma rozpadających się truposzy.

Ps. Jak komuś spodoba się klimat to w tamtym roku koreańczyki zrobiły też dwugodzinny film w podobnej konwencji, czyli zombie apo w feudalnych czasach. Nazywa się RAMPANT, jeszcze nie widziałem to się nie wypowiem ale, że zombiaki to prędzej czy później obejrzę na pewno

1 polubienie

The Expanse sezon 4

Nawiązując do Treści Boberma: James S.A. Corey “Gry Nemezis” w 2019 roku ma wyjść 4 sezon serialu “The expanse”.

https://www.spidersweb.pl/rozrywka/2019/02/08/the-expanse-gdzie-obejrzec-amazon-prime-video/

https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=https://screenrant.com/expanse-season-4-release-date-story-amazon/&prev=search

Tamże: … Sezon 4 Expanse ma ukazać się na Amazon Prime do końca 2019 roku . Tak wiele zostało potwierdzone przez szefa Amazon Studios TV Vernona Sandersa podczas TCA Winter Press Tour. Biorąc pod uwagę fakt, że Sanders powiedział „ koniec 2019 r.”, Wierzymy, że sezon The Expanse 4 ukaże się w grudniu, …

2 polubienia

Bardzo fajnie, że udało się uratować to scifi, jedno z lepszych z ostatnich lat. A takie rzeczy nie dzieją się za często z serialami w tych czasach, że jedna stacja kasuje, a druga przejmuje prawa i ciągnie dalej.

1 polubienie

Nawiązując do filmu “Chang-gwol”(2017) na nim bazuje Pd. Koreański serial “Kingdom”.

https://www.filmweb.pl/film/Chang-gowl-2017-800421

Holendrzy - kupcy, statek - dziwna epidemia i król jest “Chory” a książę… .

Nie ma fajerwerków , strzelaniny , epickich panoram … są Obcy( a własciwie jeden)  i … trochę metafizyki.

Trzy półtoragodzinne części nakręcone na podstawie książki Clarke’a o tym samym tytule.

W natłoku róznych perdołowatych Avengersów i im podobnych badziewi… polecam. Bo warto.

3 polubienia

Dzisiaj trochę klasyki:

PARAGRAF 22 - CHATCH 22

Cytat ze strony www.spidersweb.pl niech posłuży za wstęp do serialu bo sam bym tego lepiej nie napisał 
ale tak samo książkę amerykańskiego pisarza Josepha Hellera (czytałem kilka razy) oceniam:

Cyt: …Powiedzmy sobie to jasno, żeby nie było niedomówień: jestem fanem książki, na bazie której powstał serial. Jest to jedna z najzabawniejszych powieści, jakie czytałem w życiu, chociaż może nie jest to najmocniejszy z argumentów. Ważne jest jednak, że – jak mówił w wywiadzie Christopher Abbott – wyobrażenie, które wyrabiamy sobie w trakcie lektury, zwykle różni się od tego, co potem oglądamy w adaptacji.

„Paragraf 22” to historia, której znaczna cześć akcji rozgrywa się we Włoszech. To opowieść o amerykańskiej armii, która stacjonuje tam w czasie II wojny światowej. Głównym bohaterem jest Yossarian, jeden z bombardierów, którego nadrzędnym celem jest utrzymanie się przy życiu. Brzmi banalnie? Tak, pozornie w tej historii nie ma nic nadzwyczajnego, ale diabeł – jak to zwykle bywa – tkwi w szczegółach.

Polecam ten miniserial !  

Na razie na HBO GO dostępne są dwa pierwsze odcinki i co ważne na tej platformie dodano ostatnio pełnometrażowy
film o tym samym tytule z 1970 roku.

WARTO      

4 polubienia
  • miód na serce me polałeś tą informacją. 
1 polubienie

10 minut temu, OldMan napisał:

bohaterem jest Yossarian, jeden z bombardierów

A jednym ze strzelców pokładowych pewnie

2 polubienia

– Co oni mogą mi zrobić – spytał konfidencjonalnie – gdybym odmówił dalszych lotów? 
– Prawdopodobnie będziemy cię musieli rozstrzelać – odpowiedział były starszy szeregowy Wintergreen. 
– Jak to “będziemy”? – krzyknął zaskoczony Yossarian. – Co to znaczy “będziemy”? Odkąd to jesteś po ich stronie? 
– Mam być po twojej stronie, kiedy cię będą rozstrzeliwać? – odparł Wintergreen. 
Yossarian skapitulował. Pułkownik Cathcart znowu go wykiwał. 

Uwielbiam książkę, serial zapewne też jest świetny, biorąc pod uwagę niezłą obsadę. Poczekam na więcej odcinków i oglądam.

Ostatnio obejrzałem kilka kolejnych sezonów polecanych tutaj seriali i jakoś mniej mi się podobały niż poprzednicy.

Star Trek Discovery sezon 2.

Tutaj jakoś brakowało mi jakiegoś konkretnego wroga i walki z nim. Głównym motywem jest tym razem (nie będzie to spoiler bo w sumie od początku to mówią) “podróż w czasie” i  dziwne pojawiające się sygnały w kosmosie.

Fabularnie jakoś bardzo mi nie podszedł bo takich zagrywek i rozwiązań naoglądałem się już nie raz i w sumie tutaj nie bardzo mnie miało co zaskoczyć.

Dodatkowo motyw “czerwonego anioła” “praktycznie” rozgryzłem od początku, chociaż troszkę mnie zmylili.

Serial dostał 3 sezon, powstanie też spin off o Phillipie Georgiu. Tutaj może być fajnie.

Gommora sezon 4

Tutaj się jakoś wynudziłem, starej gwardii już praktycznie nie ma, losy nowych bohaterów gangsterów za bardzo mnie zainteresowały. Gennaro praktycznie w tym sezonie nie było. Ale finał daję nadzieję na dobry kolejny sezon. No i bonusowo dostaliśmy info o spin offie serialu, powstanie film Immortale , o Ciro.

No i wisienka na torcie, ósmy, ostatni sezon Gry o Tron.

Wreszcie koniec Nie jest tak strasznie źle jak niektórzy płaczą w internetach ale i mi się wydaje, że jest gorzej niż było. Poprzednie sezony mi się strasznie podobały i uważam ten serial za najlepszy jaki powstał od wielu lat ale finałowy sezon był powiedzmy tylko ok

Trochę za szybko się wszystko dzieje, część rozwiązań wydaję się dziwne, a niektóre nawet bezsensowne. Sporo różnych błędów.

Zostało sporo znaków zapytania i fajnych teorii spiskowych jak się zastanowić co się w finale wydarzyło

1 polubienie

Brygada (2002), Federacja Rosyjska, 15 odcinków.

https://www.filmweb.pl/serial/Brygada-2002-101965

Brigada 2 (2012), Federacja Rosyjska, film/serial.

https://www.filmweb.pl/film/Brigada-2-2012-638555

W dniu 19.05.2019 o 14:14, OldMan napisał:

PARAGRAF 22 - CHATCH 22

Informacja dla fanów.
Kolejne dwa odcinki serialu (3 i 4) pojawiły się HBO GO

Polecam.  

1 polubienie

Barry.

Serial komediowy, a dokładniej czarna komedia o płatnym zabójcy.

"Były żołnierz, obecnie tani zabójca do wynajęcia, dostaje zlecenie w Los Angeles. Ku swemu zaskoczeniu odnajduje tam lek na samotność pod postacią grupy teatralnej. "

Serial ma 2 sezony po 8 odcinków, ogląda się bardzo szybko bo odcinki mają po dwadzieścia kilka minut. Ja sezon pyknąłem na raz

Zamówiono 3 sezon ale pewnie  pojawi się w przyszłym roku.

Doom Patrol.

Kolejny fajny serial superbohaterski (po  Titans ) od DC. Bardzo komiksowy, fest zakręcony i czasami poschizowany. Trochę kojarzy się z  The Umbrella Academy  co jest plusem. Też mamy grupę dziwnych nieznanych szerzej komiksowych bohaterów z ich odbiciami.

Jest sporo humoru, także czarnego, efekty specjalne ok chociaż czasami zdażają się paździerze.

Fajne jest łamanie czwartej ściany przez głównego złola, coś jak w Deadpoolu.

Serial jest długi, 15 odcinków prawie po godzinie. Jeszcze przed premierą było powiedziane, że będzie drugi sezon.

Ja jestem dopiero po 5 odcinkach.

Templariusze 2 seria - coś mi nie grało, skądś tę trelinę (twarz) znam!? i nagle olśnienie, toż to Jedi! Luke Skywalker