SGM 2.1 + Misery

ADAPTACJE MISERY DO SGM 2.1

Катаклизм SGM 2.1 + Misery / Kataklizm SGM 2.1 + Misery

Spoiler

Tytuł oryginalny: Катаклизм SGM 2.1 + Misery
Platforma: Zew Prypeci 1.6.02
Data premiery: 17.09.2012, aktualizacja 09.04.2026
Autorzy: Гупи=), Crazy Stalker

OPIS:

Spoiler

“Kataklizm” to mod w którym twórcy połączyli dwie globalne modyfikacje, a mianowicie graficznego Misery i fabularnego SGM 2.1. Te dwa mody połaczono w celu nadania oryginałowi gry Stalker Zew Prypeci cięższej atmosfery i nowej fabuły. Dodatkowo w grze obecne są nowe efekty wizualne ,które zapewnia mod AtmosFear 3.0.

W czasie przechodzenia będzie można zobaczyć ponad 200 dodatkowych zmian których autorzy moda nie chcieli do końca wyjawić.

Lista zmian:

• Lokacje z wersji moda SGM2.2.
  • Można ciągać trupy.
  • Nowe dialogi (SGM) + dodane.
  • Pełne połączenie modów.
  • Dodane nowe ugrupowania.
  • Pojawiły się nowe kwestowe postacie.
  • Wszystkie innowacje z SGM 2.1 są obecne w modzie.
  • Atmosfera maksymalnie przeniesiona z moda Misery.
  • Fabuła w Dolinie Mroku ma przedłużenie.
  • Adaptowane i przeniesione cztery lokacje: Laboratorium X18, Magazyny Wojskowe, Agroprom i podziemia Agropromu.
  • Stare lokacje otrzymały nowe kwesty.
  • W Strefie pojawił się nowy typ NPC-ów - to Pracodawca. Ich usługi dostępne są tylko we freeplayu.
  • Zmienione i dodane nowe modele NPC-ów.
  • 18 modeli nowych broni.
  • Naprawione bugi i zwiechy z poprzednich wersji.
  • Atmosfera oryginalnego Zewu Prypeci całkowicie zmieniona.
  • Skorygowany balans broni i uszkodzeń.
  • Zrewidowana ekonomika.
  • AI NPC-ów.
  • Korekcja RPG.
  • Doskonała nowa broń.
  • Unikatowe przedmioty.
  • Niepowtarzalne efekty (integrowany AtmosFear 3.0).
  • Zmniejszone ilości NPC-ów i mutantów.
    Dodatkowo zastosowano ponad 200 drobnych zmian które odnajdziecie przechodząc moda.

GALERIA:

Spoiler

INSTALACJA:

Spoiler
  1. Pobrane archiwum z modem (plik Катаклизм SGM 2.1 + Misery.rar) rozpakować (np. 7zip) i z folderu Катаклизм-МОД przenieść/skopiować ze zgodą na zamianę katalogi: bin i gamedata do głównego katalogu Zewu Prypeci 1.6.02
  2. Pobrany fix/patch grafiki (plik Катаклизм fix графика.rar) rozpakować i przenieść/skopiować folder bin do głównego katalogu Zewu Prypeci 1.6.02 ze zgodą na zamianę.
  3. Pobrany fix/patch 2 (plik Катаклизм SGM COP 2.1 FIX 22.rar) rozpakować i przenieść/skopiować folder gamedata do głównego katalogu Zewu Prypeci 1.6.02 ze zgodą na zamianę.

LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

Mod:

Stalkerfile: [KLIK] lub ModsBase: [KLIK]

Fixy/patche:

Fix/patch grafiki: Stalkerfile lub ModsFire

Fix/patch 2: Stalkerfile lub ModsFire

Źródło:

Адаптация MISERY-mod на SGM 2.1 / Adaptacja Misery do SGM 2.1

Spoiler

Tytuł oryginalny: Адаптация Misery на SGM 2.1
Platforma: Zew Prypeci 1.6.02
Data premiery: 29.05.2013r.
Autor: Chorbit

OPIS:

Od autora

Jedna z niewielu udanych kompilacji dwóch głównych modyfikacji do S.T.A.L.K.E.R. Zew Prypeci: SGM 2.1 i MISERY, z w pełni zaadaptowaną atmosferą i grafiką tej drugiej. Początkowo stworzyłem moda dla siebie, ale jakiś czas temu postanowiłem udostępnić go publicznie, wraz z mnóstwem poprawek i ulepszeń. Cała oprawa wizualna pasuje również do nowych lokacji.

• Naprawiono celowanie z niektórych broni
  • Realistyczne pole widzenia podczas celowania z pistoletów
  • Ulepszono i przeprojektowano interfejs gracza, aby pasował do stylu Misery
  • Wszystkie jasne i nieodpowiednie tekstury SGM zostały zastąpione odpowiednikami z Misery
  • Nastrojowe efekty dźwiękowe, w tym nowy ambient podczas strzelanin, a także dźwięk radia
  • Zastąpiono Pm, PB i AKS74
  • Pozostawiono ustawienia pogody, balansu i poziomu trudności, co pozwala na dostosowanie tych aspektów gry w dowolnym momencie
  • Zoptymalizowano skyboxy, zmniejszając rozmiar moda, znacznie przyspieszając czas ładowania i poprawiając wydajność kosztem zmniejszenia rozdzielczości o połowę (do 512x512)
  • Zmieniono wyposażenie początkowe
  • Start gry wcześnie rano, zmieniona data

Wykorzystano: SGM 2.1, Misery 1.1, Metro 2033, Arma oraz kontent od Sin! i Jurok. Wszystkie poprawki i łatki SGM są już zawarte. Specjalne podziękowania dla NEWMAN i S_Frost za wsparcie.
Zaleca się grę w trybie DX10.1/11. Ze względu na liczne tekstury o wysokiej rozdzielczości i pogodę Atmosfear, mod wymaga około 1,5 GB więcej pamięci RAM niż oryginalna gra.

Dla gry z oryginalną rozdzielczością tekstur nieba trzeba skopiować folder gamedata\textures\sky z moda MISERY i nadpisać go w tej kompilacji.

GALERIA:

Spoiler

Prezentacja Adaptacji Misery do SGM 2.1 na YT: [KLIK]

INSTALACJA i LINKI DO POBRANIA:

Spoiler

MOD: Rozpakować (np. 7zip) pobrane archiwum z modem (plik gamedata.rar), folder gamedata przenieść/skopiować do katalogu głównego Zewu Prypeci 1.6.02

Link do gamedata.rar: [KLIK]

ZMIANA ROŚLINNOŚCI / ABSOLUTE NATURE 3: Rozpakować (np. 7zip) pobrane archiwum (plik Absolute_Nature_3_lite_SGM_CoP.7z), uruchomić instalator dodatku graficznego Absolute Nature, czyli plik Absolute Nature 3 (lite-SGM) CoP Setup.exe, postępować zgodnie ze wskazówkami instalatora (j.angielski). W trakcie instalacji trzeba wskazać folder z zainstalowanym Zewem Prypeci oraz można wybrać styl nakładki na poszczególnych lokacjach. Żeby zmienić styl/rodzaj roślinności już po zainstalowaniu AN 3 można skorzystać z appki/pliku Absolute Nature 3 Style Changer.exe, zawartej pakiecie.

Link do Absolute_Nature_3_lite_SGM_CoP: [KLIK]

Źródło: Temat modyfikacji na Ap-Pro

3 Likes

O kurczę, fajny ten mod :grin: samego spolszczania pewnie by dużo nie było ale adaptacja spolszczenia już istniejącego pod tak dużego moda to chyba kupa roboty. Chętnie bym w to pograł zważywszy, że nie wiadomo kiedy SGM 3.0 się ukarze. Jakbym sam umiał to bym pokombinował z tym spolszczeniem, a tak to jak pijawka czekam z nadzieją, że ktoś odwali tą robotę za mnie :blush:

1 Like

Trochę się gubię w tych wszystkich odnośnikach do fixów, atmosfearów i wstawek - czy ktoś może wytłumaczyć, co mam ściągnąć i w jakiej kolejności zainstalować, jezeli mam na tę chwilę tylko Prypeć?

Z góry dzięki :slightly_smiling_face:

Ściągnij z Mega to będzie całość.

1 Like

Witam, jestem nowy na forum… pobrałem moda, ale nie uśmiecha mi się granie z napisami w stylu “ui_new_game” itp. wiecie jak zrobić chociaż po angielsku? z góry dziękuję i przepraszam za odkopywanie starego tematu :confused:

Bardzo konkretna instrukcja instalacji. Prowadząca jedynie do crasha silnika gry. Oczywiście zakładając, że poprawnie zinterpretowałem instrukcje(oraz ich brak) bo równie dobrze mógłbym sobie wywróżyć sposób instalowania moda z fusów.

, jak pewnie zauważyłeś mod powstał w 2012 roku i jakoś, wnosząc z ilości postów, nie cieszył się popularnością. Jeżeli koniecznie chcesz w niego zagrać, to pobierz z Mega, opis jest taki - SGM 2.1 + Misey Full, więc pewnie zawiera wszystko potrzebne do gry. 

Opisu instalacji nie podejmę się podać, nie wiem też jak będzie z napisami. Z pewnością po polsku nie będzie.

1 Like

Nie znam tego moda, ale jeśli w nim jest kat bin z silnikiem, to powodem krasza może być właśnie ten silnik. Usuń go z postawionego moda ( zmień mu nazwę ) i wklej silnik z polskiej podstawki.

Wiem ze wątek może i stary, lecz

Zainteresował mnie ten cały Sgm 2.1 “kataklizm” a zauważyłem ze linki już nie działają, postanowiłem poszperać po necie i udało mi sie znależć (Chyba jedynie ostatnie) Linki które działają wraz fixami i z samym modzie, odpaliłem i działa! (głównie po rosyjsku.)

Linki :

Mod :

Spoiler

https://modsbase.com/u2k1t37q30rj/cataclysm_mod.rar.html

Fix #1

Spoiler

https://disk.yandex.ru/d/qMoTq2GiZx7wh

https://modsfire.com/RnF4QZMu8Kc18dQ

Fix #2

Spoiler

https://disk.yandex.ru/d/d9ORdGJyZu5Bp

https://modsfire.com/32Ao1XmOJ807bd1

Skanowałem Microsoftem Defenderem, jedynie co wykrył to “Misleading:Win32/Lodi”, ale to co patrzyłem na necie to nie jest tak naprawde klasyfikowany jako wirus tylko jako niepotencjalnie “potrzebna aplikacja”

Pliki wklepałem do folderu z COP-em i działa! tu screen

Spoiler

Jeśli chce sie ktoś z tym pobawić lub posprawdzać i ten teges to zachęcam, może jeszcze przy okazji jeszcze bardziej sprawdzi pliki pod wyszukaniem “szkodliwych” drobiazgów czy inaczej pod kątem jakichkolwiek wirusów czy innych rzeczy. które mogły mi przejsc przez oczy, i jeszcze przy okazji zaktualizować przestarzałe, wygasłe linki. (i tak wiem, nie ma spolszczenia.)

1 Like

Dajcie innego linka SGM 2.1 + Misery (Kataklizm) do tefo moda na yandu trzeba się logować.

Na ruskich stronach można go jeszcze trafić na jakiś torrentach z czego widzę ale jakiś normalnych linków na razie nie znalazłem.