Platforma: Cień Czarnobyla (OGSR)
Data premiery: 19.04.2022 r.
Autor: Владислав Романов (Władysław Romanow)
Autor spolszczenia: @Szczepan9205
OPIS:
Spoiler
Modyfikacja główny nacisk stawia na ulepszenie grafiki, ale również dodaje nowe funkcje przy jednoczesnym odświeżeniu starszych. Ponadto zmieniono modele NPC, którzy doczekali się nowych animacji, zadbano o dźwięki, broń, czy zwykłe przedmioty.
Oprócz tego poprawiono lokacje, różnego rodzaju efekty i zmieniono balans rozgrywki.
Możliwe błędy:
Spoiler
Sporą część czasu poświęcono testom i próbie naprawy tego, co podczas nich znaleziono. Ze znanych błędów pozostał tylko jeden, który do tej pory nie został w żaden sposób wyeliminowany - zdarza się niezwykle rzadko, ale jest zauważalny niemal natychmiast: W odbiciach mogą być widoczne artefakty, co można naprawić/usunąć, wpisując w konsoli polecenie vid_restart. Oczywiście, mogło nam umknąć coś jeszcze, ponieważ projekt testowały tylko trzy osoby. Zostanie utworzony temat do zgłaszania błędów, a ja postaram się szybko wypuszczać poprawki!
Wymagania systemowe:
Spoiler
Gra jest dość „żarłoczna”, ale jeśli mądrze ustawi się ustawienia, a mianowicie - nie przekręci się wszystkich ustawień do maksimum, mając pod ręką słabą maszynę, można całkiem wygodnie grać. Przez ostatnie pół roku prace rozwojowe odbywały się przy użyciu poniższej konfiguracji:
i5 3350p,
8 GB pamięci RAM (jednokanałowej),
GTX 770.
W tej konfiguracji przy maksymalnych ustawieniach, rozdzielczości FullHD bez shaderów PT i z teksturami 2K uzyskuję 30-40 klatek na sekundę.
W wersji premierowej (1.0) wykorzystano pracę:
Spoiler
- Zespołu OGSR z kilkoma małymi dodatkami.
- STCoP Weapon Pack 3.4, lokacje z Autumn Aurora 2 (z własnymi poprawkami).
- SoC NPC HD Mod.
- skyboxy z innych modów.
Od autora:
Spoiler
- Udzielenie wsparcia:
Często nie odwiedzam różnych stron, które są poświęcone S.T.A.L.K.E.R.-owi i nie mam możliwości udzielenia pomocy wszystkim tym, którzy zgłaszają problemy - wsparcie można otrzymać tylko na VK lub YouTube. Być może w przyszłości znajdę czas, aby zaglądać również na AP-PRO.
- O projekcie:
Ten mod nie pretenduje do miana najlepszego ani nawet dobrego. Jest sporo rzeczy, które mi się w nim nie podobają, a wiele pomysłów nie zostało jeszcze zrealizowanych. To tylko mod, ale sprawia, że gra staje się nieco lepsza. Niektóre rozwiązania zostały zapożyczone od innych autorów, a inne wykonałem własnoręcznie. Nie będę ich wszystkich wymieniał, powiem tylko, że bardzo dziękuję tym twórcom modów, których prace w różnym stopniu zostały wykorzystane w moim projekcie. Chciałbym również podziękować GSC za wydanie tak wspaniałej gry 15 lat temu!
- Kilka słów od siebie:
Jest to moment, w którym projekt staje się publicznie dostępny. Dziękuję wszystkim, którzy na niego czekali oraz tym, którzy w taki czy inny sposób pomogli mi osobiście lub w rozwoju modyfikacji. W trakcie pracy przyswoiłem dużo nowej wiedzy, sporo doświadczyłem itd. Nie mogę powiedzieć, że ta droga była łatwa - momentami była bardzo trudna, czasami musiałem robić przerwy w pracy, ponieważ rozwój zamieniał się w rutynę, a projekt stawał niesamowicie nudny. Jednak prędzej czy później zawsze do niego wracałem. Niestety projekt nie okazał się taki, jak go sobie wyobrażałem. Wielu rzeczy, które są trywialne, jeszcze nie skończyłem, ale opóźnienie wydania nie jest zbyt mile widziane i mimo to zdecydowałem się opublikować modyfikację już teraz. Mogę z całą pewnością powiedzieć, że rozwój projektu nie kończy się w tym miejscu i będę kontynuował pracę nad tymi rzeczami, które zaplanowałem, oraz wydawał aktualizacje.
Chciałbym też dodać jedną ważną rzecz: projekt ten stworzyłem przede wszystkim dla siebie, a jeśli komuś się nie spodoba - absolutnie mnie to nie obchodzi. Możecie jak najbardziej być niezadowoleni z mojego stanowiska lub samego moda, ale dostosowywać się do wszystkich pod rząd na pewno nie będę. Warto o tym pomyśleć, zanim napisze się obraźliwy post, że gdzieś coś wyszło nie tak lub w jakimś “super wyszukanym” modzie coś zrobiono lepiej. Nikt nie jest zmuszany do udziału w tym projekcie. Nie oznacza to jednak, że nie słucham graczy!
SCREENY:
VIDEO:
INSTALACJA:
Spoiler
Zalecana kolejność instalacji moda:
- Pobieramy moda.
- Wypakowujemy w wygodnym dla nas miejscu i uruchamiamy z XR_3DA.exe, który znajdziemy w folderze bin. Jeżeli natomiast chcemy wrzucić sobie skrót na pulpit to po umieszczeniu skrótu na pulpicie musimy wejść w jego właściwości i w sekcji “Rozpocznij w” kasujemy końcówkę \bin.
Instalacja spolszczenia:
- Pobieramy spakowane archiwum ze spolszczeniem i wypakowujemy.
- Z rozpakowanego archiwum kopiujemy folder gamedata i wklejamy do katalogu z zainstalowanym modem, zgadzamy się na podmianę plików i gotowe.
Usuwanie plików polskiego lektora:
Jeżeli ktoś jest nie fanem polskiego lektora (domyślnie jego pliki dźwiękowe są częścią spolszczenia) i woli tylko polskie napisy + rosyjski dubbing, to przed wrzuceniem spolszczenia kasujemy z jego plików folder sounds, dopiero potem wrzucamy spolszczenie do folderu z grą i to tyle.
LINKI DO POBRANIA:
Spoiler
Wersja 1.4.4:
- GoogleDrive - [KLIK]
- GoogleDrive (alternatywny 1) - [KLIK]
- MEGA - [KLIK]
- MEGA (alternatywny 1) - [KLIK]
Fix (z 11.10.2025):
Spolszczenie do wersji 1.4.4:
- MEGA - [KLIK]
- Nasz serwer -
Jeśli chciałbyś wesprzeć autora spolszczenia: