Platforma: Zew Prypeci 1.6.02
Data premiery: 30.08.2010 r.
Autor: BRAZ
Autor spolszczenia:
Śr. długość rozgrywki: ok. 20 godzin
OPIS:
Spoiler
Modyfikacja stanowi zbiór dodatków do Sigerous Mod 1.6, której głównym założeniem jest wprowadzenie nowych przedmiotów oraz poprawek.
Nowa zawartość:
- Dodano nowe kombinezony i hełmy (17 rodzajów). Wśród nich: Maskujący kombinezon, kombinezony autorstwa WESKER (bccc). kombinezon “Wschód Słońca”, kombinezon “Gagarin” autorstwa ruslan_3d.
- Wszystkie kombinezony posiadają nową właściwość - maskowanie.
- W widoku TPP kombinezony posiadają oryginalne maski p-gaz. i hełmy.
- Dodano nową broń (50 sztuk).
- Dodano nowe ulepszenia broni (6 rodzajów).
- Dodano 7 rodzajów nowej amunicji.
- Dodano 5 rodzajów siatek celowniczy.
- Dodano 32 rodzaje książek, które zwiększają umiejętności w posługiwaniu się bronią.
- Poprawa klasycznych celowników autorstwa destroyer1955, EwGenius, Nikitka94 i varjag21.
- Poprawa broni oraz amunicji autorstwa AROKH i Wladyar
- Przezbrojeni NPC autorstwa Ingvar.
- 6 nowych granatów.
- Dynamiczne wiadomości z nowymi treściami autorstwa VanoSanturi.
- Poprawa AI autorstwa Stepik.
- Zmiany w handlu i modernizacji sprzętu.
- Dodano nowy detektor Fenix.
- Detektory korzystają z baterii.
- Dodano nowy lek - preparat Mezatron.
- Dodano wódkę Stolicznaja, Red Bull Energy Drink i napój Jaguar.
- Nowe artefakty (7 rodzajów).
- Przywrócono wycięte mutanty.
- Zmiana dźwięków kul, które uderzają w różne obiekty.
- Nowe dźwięki PDA.
- Zmiana dźwięków niektórych NPC: bandyci mówią po ukraińsku, najemnicy po niemiecku, a pozostali stalkerzy po rosyjsku.
- Wymieniono liczne tekstury.
- Zmiana pogody - zaimplementowano AtmosFear2 autorstwa .
- Zmieniono wiele ikon wyposażenia i modernizacji.
- Wszystkie produkty spożywcze można umieścić w slocie szybkiego wykorzystania.
- Nowe menu główne autorstwa Artmys.
- Poprawki skryptów autorstwa GeJorge i Andrew53.
- Dodatek Mroczone W.I.F. dodaje kolejne bronie i kombinezony do gry, a także poprawia parametry dostępnego arsenału i ich opisy.
- Dodatek Narod Fix zawiera niezbędne fixy, które umożliwiają bezproblemową grę.
- Wiele innych zmian.
Od autora:
Spoiler
Ogromne podziękowania wszystkim tym, którzy pomagali oraz modderom za ich prace, jakie miałem zaszczyt wykorzystać w tej produkcji.
Tłumaczenie opisu:
Możliwe błędy oraz sposoby radzenia sobie z nimi autorstwa :
Spoiler
- W trakcie gry możliwe są częste błędy spowodowane niedoborem pamięci RAM (przynajmniej u mnie występowały). Mod bardzo obciąża komputer i dlatego radzę wykonywać zapisy z dala od dużych skupisk stalkerów (Skadowsk, Janów). Poza tym obowiązkowo należy robić często twarde zapisy i nie polegać na opcji quicksave. Podczas moich testów moda przytrafił mi się przypadek, gdy nie chciało się wczytywać pięć ostatnich zapisów - i na to nie ma żadnej rady! Należało się po prostu cofnąć w grze.
Porady autorstwa :
Spoiler
- Warto pobrać mapę z przedstawioną lokalizacją schowków oraz pozostałych, przydatnych rzeczy z modyfikacji SGM 1.7 Technician - lokalizacja pokrywa się z tą z Sigerous Mod 1.6: BRAZ. Zawartość schowków w niektórych przypadkach jest inna:
Yandex - [KLIK]
Nasz serwer - [KLIK] - Liczne - ale nie wszystkie - porady dotyczące BRAZ 1.6.1 opisane w poście z wersją moda SGM 1.7 są aktualne, choć niektórych zadań w tej wersji SGM-a może nie być.
- Należy ostrożnie podejść do zadania “Operacja Wulkan”, które zleca pułkownik Kowalski: jeżeli chcielibyśmy wykonać zadania ugrupowania Monolit oraz do niego wstąpić, to po wykonaniu w/w zadania będzie to całkowicie niemożliwe (podczas wykonywania owego zadania ginie Cyborg - przywódca Monolitu w Prypeci);
- jeżeli będziecie z nim zwlekać zbyt długo, to ukończenie zadania związanego ze zniszczeniem anteny Monolitu w przedszkolu nie będzie niemożliwe;
- jeżeli podejmiecie się wykonania zadania razem z questem na poszukiwanie zakłóceń (zadanie, który prowadzi do zniszczenia anteny Monolitu w Prypeci), nie będziecie mogli ukończyć gry (nie zespawnują się Wam zwłoki patrolu żołnierzy, który trzeba odnaleźć. W celu zaliczenia zadania trzeba obszukać ww. zwłoki). W takim przypadku należy wczytać wcześniejszy zapis - czasem bardzo odległy w czasie i ponownie przejść pewien fragment gry, co akurat w tym modzie (w wersji Technician) w Prypeci do przyjemności nie należy.
- Moja rada? Wykonać zadanie “Operacja Wulkan” zaraz po dotarciu do Prypeci lub wykonaniu zadań dla Monolitu. - Nie próbujcie się przedostać w nanokombinezonach do tunelu Prypeć-1 podczas pierwszej podróży nim do miasta (w momencie, gdy idziemy z Wano, Włóczęgą, Zulusem i Sokołowem). Za każdym razem podczas próby wczytania owej lokacji miałem “wylot” do pulpitu komunikatem o błędzie, który nic mi nie mówił i przez pół dnia szukałem jego przyczyny. Udało mi się znaleźć jeden nanokombinezon (Kombinezon Czarnego Stalkera - można go kupić za nieduże pieniądze już na Zatonie (handlarz w bazie Bandytów w Leśniczówce) i maksymalnie ulepszyć u Nowikowa w bunkrze naukowców. Jest to bardzo zacny kombinezon i służył mi dzielnie przez znaczną część gry Jest on klasyfikowany przez grę jako pancerz z obiegiem zamkniętym i nie będziecie potrzebowali SEVY do przejścia tunelu Ten kombinezon nie powodował błędów podczas pierwszego zejścia do tunelu Prypeć-1.
SCREENY:
INSTALACJA:
Spoiler
Zalecana kolejność instalacji:
- Zew Prypeci 1.6.02
- Pobrane, a następnie rozpakowane archiwum z BRAZ 1.6.1, Mroczne W.I.F + Narod Fix rev-9 oraz spolszczeniem należy umieścić w głównym katalogu gry.
- W pliku fsgame.ltx należy zmienić linijkę: $game_data$ = false| true| $fs_root$| na $game_data$ = true| true| $fs_root$|
LINKI DO POBRANIA:
Spoiler
BRAZ 1.6.1:
- Yandex - [KLIK]
Mroczne W.I.F + Narod Fix rev-9:
- Yandex - [KLIK]
Spolszczenie:
Autor spolszczenia moda NIE WYRAŻA ZGODY na jego uploadowanie/publikowanie na inne serwery niż forum stalkerteam.pl
Credits:
Spoiler
- Spolszczenie do SGM 1.6: Lukass, M.R.O.K
- Spolszczenie i poprawki do wersji BRAZ 1.6.1 Mroczne W.I.F + Narod fix rev-9:
- Tłumaczenie Dynamic News ver 0.3:
- Tłumaczenie NanoCell Inventory:
- Autor AtmosFear2:
Źródło: synthira.ru