Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, uruchamiacie ten mod, poprzez wstawienie jego gamedata do podstawki? Przecież to nonsens. Mod po zainstalowaniu, ma samodzielne uruchamianie gry. Jeśli komuś nie odpaliła gra po zainstalowaniu, należy ponownie mod pobrać, on musi się sam odpalić po instalce. Sprawdziłem tekst, który powinien się pojawiać podczas wczytywania gry i były to porady, jak przetrwać w Zonie. Otóż w tym przypadku, tekst jest inny, a poradami są wesołe podpowiedzi jako rady. Oto jedna z porad:
“Na widok pseudogiganta, groźnie tup nogami, rycz i idź pewnie na przód. Być może zostaniesz wzięty za młodego pseudogiganta.”
I takie tam podobne. Dlatego nie można moda zapuszczać z podstawką, bo jak wstępnie widać, pozmieniali sporo rzeczy. Sorki, ale “Restoration” czeka, więc nie zajmę się tym modem w tej chwili więcej.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, uruchamiacie ten mod, poprzez wstawienie jego gamedata do podstawki? Przecież to nonsens. Mod po zainstalowaniu, ma samodzielne uruchamianie gry. Jeśli komuś nie odpaliła gra po zainstalowaniu, należy ponownie mod pobrać, on musi się sam odpalić po instalce. Sprawdziłem tekst, który powinien się pojawiać podczas wczytywania gry i były to porady, jak przetrwać w Zonie. Otóż w tym przypadku, tekst jest inny, a poradami są wesołe podpowiedzi jako rady. Oto jedna z porad:
“Na widok pseudogiganta, groźnie tup nogami, rycz i idź pewnie na przód. Być może zostaniesz wzięty za młodego pseudogiganta.”
I takie tam podobne. Dlatego nie można moda zapuszczać z podstawką, bo jak wstępnie widać, pozmieniali sporo rzeczy. Sorki, ale “Restoration” czeka, więc nie zajmę się tym modem w tej chwili więcej.
A skąd niby miałem wiedzieć? Zwykle mody się gdzieś rozpakowywuje, a potem wrzuca gamedatę do foldery z grą. To zrobiłem tak samo - ale gra się uruchomiła bez problemów. Być może to nieodpowiednie postępowanie, ale działa. Nie próbowałem odpalać ze skrótu moda, ponieważ ruszył ze “starego”.
Ale zaraz zainstaluję jeszcze raz i zobaczę, czy pójdzie w ten sposób.
Mod uruchamia się zarówno po skopiowaniu samej gamedaty do katalogu gry i użyciu ikonki Zewu Prypeci jak i po użyciu ikony moda. Niemniej lepiej odpalać z ikony moda. Modyfikacja domyślnie zmienia klawisze funkcyjne, miesza mocno w user.ltx, w shaderach i w innych takich. Jeśli użyjemy samej gamedaty i ikonki Zewu Prypeci stracimy to wszystko, możliwe też że w późniejszym etapie gry będzie nam brakować jakiegoś klawisza funkcyjnego.
Odnośnie polonizacji, na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że wystarczy zmodyfikować polonizację do SGM 2.2 Jenot Edition. Na razie ściągam Jenota by porównać gamedaty, niestety idzie jak krew z nosa
Lubię ciekawe smaczki, a widzę ten mod… inaczej !. Ze snajperką zawsze łatwiej, zwłaszcza jak NPC są idiotami. Broni wala się tyle, że kompania w Afganistanie się dobrze uzbroi. No i nagle EMISJA !!! I gdzie tu się schować ? Próbowałem już wszystkich miejsc, nawet głęboko pod ziemią i trup !! Podpowiedzcie , proszę. Chwilowo działam jedynie w Kordonie.
Na niektórych lokacjach nie można się schować przed emisją. Musisz kupić sobie u handlarza lekarstwo które pozwoli ci ją przeżyć.
Może jestem kompanijna oferma, ale próbowałem apteczki, pakietu antyradiacyjnego i tego pakietu z czerwonym krzyżykiem ( proszki od bólu głowy ?) NIc nie wychodzi. Potrzęsie , popgrucha i odlot - trup. Już mi się znudziło być trupem !! Podpowiedz dalej, o ile moge prosić. Jak wygląda to panaceum na przetrwanie emisji i kto może go mieć? O cenę nie pytam, bo w razie czego ubiję. Tak silną mam potrzebę!! Mod zapowiada sie ciekawie a ja mam przewagę nad większością, że znam rosyjski ( może tp za dużo powiedziane :)) ) więc mam motywację brnąć dalej. Uwielbiam mody zmieniające całkowicie scenariusz. Zaliczyłem tajne ścieżki i szukam nastepnych. Niestety , mało kiedy jest klimat któregoś z pierwowzorów. Jeśli znacie coś ciekawego to poproszę o podpowiedź. Tylko proszę bez emisji z którymi nie wiadomo co zrobić.
Jak sie Wam znudzi Zona, to zapraszam do Przygranicza.
Fort zapewni atrakcje !
Na stronie domowej modyfikacji też zadano to pytanie i padłą odpowiedź, że jest to podobno psychodelin. Ale psychodelin jak pamiętam, to właśnie ten preparat z czerwonym krzyżykiem i on w SGMach leczył od emisji psionicznej. Kontrolerów i takich tam. W SGMach, a ten mod to tylko klon SGM 2.2 Jenot edition, przed emisją chroniły anabiotyki. Rosyjska nazwa to “анабиотики.” A handlarz urzędował na posterunku wojskowym na Kordonie. Ale czy tak jest na pewno - nie wiem.Ja tylko porównałem gamedaty Snipera i SGM 2.2 Jenota i wyszło mi, że w modzie nie ma żadnych, ale to żadnych dodatków fabularnych. Zapewne nie ma też żadnych nowych broni, wyposażenia czy też przedmiotów. Jedyną zmianą w tekście są te przeróżne wpisy na ekranie ładowania. A co za tym idzie, straciłem zainteresowanie tym modem. To tylko kolejna wariacja na temat SGM, zmieniająca grafikę, configi i menu gry.
Jesteś WIELKI !!! Ale nigdy bym nie wpadł na to, że emisja to wielka bakteria i trzeba ją antybiotykiem… Co do fabuły, masz rację, niewiele zmienia się otoczenie a zadania mało ciekawe. Największym wrogiem jest bakteria-emisja , póki nie znasz na nią sposobu, NPC-ów można lać na dowolne sposoby i różnica polega na ilości huku. Nudny MOD, idę do domu !! Może ktoś ma pomysł na MOD , który mnie zachwyci tak jak “Ścieżki” Było inaczej, ciekawie i czasami strasznie- prawie sie bałem. Może to być MOD na dowolną część Stalkera. Moje kolano się nie zgina i nie będzie 6 tygodni. RATUJCIE !!!
a ja powoli nauczę się edycji postów.
SGM 2.0 z dodatkiem Geonezis
Kupa nowej fabuły do przejścia.
@sopel, a co powiesz na to:
Mod jest w zaawansowanej fazie tłumaczenia, ale wspomniałeś, że kumasz rus, więc możesz spróbować, ale to mod dla zatwardziałych i zawziętych graczy.
Dzięki za podpowiedzi. zaczynam męczyć nowe scenariusze, więc na początku bez jakiś przemyśleń. Pogram sobie, nie mam nic więcej do roboty. . A co do Snipera - zaciekawił mnie ten bandyta, co lata na mapie zółtym kółkiem. Ubiłem i nic, próbowałem obezwładnić i też kicha..Pogadać sobie nie pogadasz, bo strzela jak głupi. Na wódkę i kiełbasę też sie nie łapie. Co zrobić z tym fantem, może z ciekawości i nudów pojadę dalej na wycieczkę ze snajperem. Podobają mi się bezpośrednie trafienia w głowę. Przed oczami staje mi " TEN PALANT W OPLU " ale też i mój ortopeda !!!
Witam.
Nie udzielam się na forum, choć korzystam z wielu tłumaczeń przez was przygotowanych do wszystkich części STALKERA(szacunek dla was za jakość).
W tym jednak przypadku musiałem zabrać głos
Ogrywam tego moda od dwóch dni i musze stwierdzić, że jest to jedna z najlepszych kompilacji EVER!!!(przynajmniej jeśli chodzi o COP).
Połączenie SGM 2.2+ALBOR+TONY BRONI+TEKSTURY Z MISERY=MASAKRA!!!
Stabilność i płynność, to najważniejsze cechy tego modzika(SGM jak wiecie zawsze miał z tym problemy).
Niestety nie znam rosyjskiego więc gram na ‘ślepo’ ale i tak SNIPER przebija wszystko, co do tej pory widziałem w temacie COP :nuke:
Jeśli nie wkręcaliście się w SGM 2.2 z powodu słabej optymalizacji, to macie tu wypasioną kompilacje, która śmiga jak MISERY!
Masa sprzętu do kolekcjonowania, super klimat(w końcu jesteś snajperem ) .
Dla mnie jedyną wadą, jak chyba w każdym SGM, jest słabe A.I.(na mistrzu walimy do bandziorów jak do kaczek wypasionym SVD z tłumikiem hehe).
Na koniec moich wypocin jedyny link jaki znalazłem(mod jest świeżutki) http://www.youtube.com/watch?v=krc6\_iVThp8&feature=plcp
Pozdrawiam.
Że tak zapytam - czy uważacie, że mod ten jest wart tego, żeby go spolonizować ?
Kurcze, muszę ściągnąć ponownie. Po sugestii Kobala, że to nic nowego wylądował w koszu :sick: .
Mod jest dopasioną wersją JENOTA aka ALBOR(jestem pod koniec bagien i nowych kwestów jak dotąd brak).
Próbowałem wgrać spolszczenie ze STALKERTEAM a także angielskie tłumaczenie z forum GSC, ale wywala przy uruchomieniu
Czy warto go polonizować?
Jak pisałem, jest to bardzo stabilna i płynna wersja SGM 2.2 JENOT EDITION z masą dodatków, dla mnie najlepszy mod do COP!!!
@cichy: jeśli nie ograłeś porządnie JENOTA, to zasysaj ponownie(najlepiej z torenta z linka powyżej) mod ma naprawdę niesamowity klimat.
W końcu wjeżdżamy do zony jako snajper, z pożądnym wyposażeniem(nawet zbyt pożądnym hehe), co ułatwia grę, więc gra na mistrzu to obowiązek.
Tekstury z MISERY budują konkretny klimat, balistyka pocisków dużo bardziej realistyczna niż w większości modów do COP ![]()
Nie wiem co mam jeszcze napisać, żeby zachęcić was do ogrania tego moda
Pozdrawiam
Najnowsza wersja jest podana w 1 poście?
Tak. W drugim poście masz torrent. Szybciej będzie.
W tym co jest w 2 poście to gdzie na tej stronie mogę znaleźć coś takiego jak download albo pobierz ![]()