witam Panowie ,wie ktoś może czy da się coś jeszcze zrobić gdy zabiłem Jamesa w dziczy (myślałem że to ci najemnicy co zawsze w dziczy) i dłuuuugo grałem później.. aż się zorientowałem że nie pójdę z fabułą dalej…zespawnowałem oczywiście tą teczkę Freemana i broń Jamesa by oddać walizkę..-ale brak dialogu u Fremana o oddanie walizki…mogę coś jeszcze zrobić by nie cofać się w save aż tyle???
A robiłeś najpierw zadanie na pistolet Freemana? Bo dopiero później bodajże kiedyś tam po nim było zadanie na tą teczkę u Jamesa.
tak ,przyniosłem mu ten pistolet..
i jeśli można to jeszcze jedno pytanie mam…jakbym jednak nie rozkminił tego i musiał się jednak cofnąć w tych save…czy rzeczywiście można nie płacić temu Jamesowi i po dialogu do zabić?? czy jednak później są jeszcze z nim jakieś questy???widziałem rosyjskojezyczne filmiki jak ludzie zabijają tego Jamesa i jego kompanów a ze skrytki zabierają walizkę…wtedy pojawi się ten dialog u Fremena??
Jak większość go rozwala to dla pewności też bym tak zrobił i pewnie jak gralem to dostał kulkę.
Ten dialog u Freemana na oddanie walizki nie pojawia się, bo brakuje jednego “infoportion”, a konkretnie tego “freeman_case_speak”, które dostaje się pod koniec rozmowy z Jamesem. Nie wiem na jakim patchu grasz, ale wrzucam ci zmodyfikowany plik z patcha 15.03.2023, plik nie koliduje z poprzednim patchem, akurat ten mi się “znalazł” pierwszy. Trzeba go rozpakować z formatu .zip i skopiować uzyskany “dialogs_new.xml” do “gamedata/config/gameplay”, jeśli nie ma, po kolei tworzyć foldery z takimi nazwami.
dialogs_new.7z (19,9 KB)
W pliku “dialogs_new.xml”, ścieżka: katalog główny gry/gamedata/config/gameplay:
w linii 367 jest zmiana na:
Z przebiegu dialogu Freemana w xml-ce wychodzi, że zabicie Jamesa nie ma wpływu na nagrodę, losowa klasy 5-tej, różni się tylko tekst, ale w dialogu u Jamesa odpalenie go bez targów “kasuje” walizkę, targowanie się podnosi chyba tylko cenę.
Post był edytowany. e_l
o kurde!!! dzięki!!!
ja jednak bałem się zainstalować innego patcha niż ten ze stalkerteam czyli mam Patch z 12.05.2022. i nie wiem czy to właśnie z tego powodu iż mam ten stary patch ale ja nie widzę u siebie w głównym katalogu ścieżki: kat.gł.gry/config/gameplay:….
i tak z ciekawości znów zapytam…ten patch na którym Ty grałeś/grasz z 2023 nie powoduje że masz coś tam w “krzaczkach” no bo en patch nie był spolszczony chyba??
Sprawdziłem i akurat ten plik jest dokładnie taki sam w obu patchach, a jak nie masz takich folderów, to sobie dorób “z ręki”. A kat.gł.gry to mój skrót od “katalog główny gry”, czyli w “gamedata” tworzysz “config” i potem w środku tego “config” tworzysz “gameplay”, tu idzie ten “dialogs_new.xml”. Finalnie ścieżka to …/gamedata/config/gameplay/dialogs_new.xml
A czy grasz na poprzednim patchu, czy nie… I skąd ta informacja o krzaczkach po patch 15.03.23? Chyba z “internetów”, gdzie ludzie np. nadpisują dodatkami spolszczenie, a później inni podają takie “info” dalej?
wiesz..ja zazwyczaj tylko to co na stalkerteam instaluje…no nic to.. zainstalowałem tego patcha i wrzuciłem ten plik od Ciebie wcześniejszy..ale dialog z freemanem sie nie pojawia..pewnie czegoś nie skumałem,…mam coś zmienić w tym pliku? ja tam takie teksty widzę związane z freemanem
<action>new_dialog.ghange_set</action>
<action>dialogs.break_dialog</action>
</phrase>
</phrase_list>
</dialog>
<dialog id="freeman_case_bring">
<dont_has_info>freeman_case_done</dont_has_info>
<has_info>freeman_case_have</has_info>
<!--has_info>freeman_case_speak</has_info-->
<phrase_list>
<phrase id="0">
<text>freeman_case_bring_0</text>
<next>1</next>
no i nie wiem czym otwierasz ten plik że Ci tak fajnie kolejkuje te wiersze że wiesz że np w twj lini 367 jest jakaś zmiana ..ja to wyszukuje po nazwie a tego jest mnóstwo niestety….
ok. poszło i działa!!!1 dzięki Ci wielkie!!! gdy wrzuciłem teraz znów ten plik ale bez zmany w nazwie xml. wszystko działa i pojawił się dialog z Freemanem!!! Dzięki Ci Wielkie!!!
Ty grałeś jeszcze na jakichś dodatkach? nowszych patchach w tego opka???
Screen jest z Notepad++, z włączoną numeracją wierszy, ale ja też szukam po nazwie, linie podaję dla orientacji, bo mam to przed nosem, jak już znajdę frazę, komuś jest łatwiej i nie przerobi czegoś podobnego w podobnym miejscu.
Widzisz, to początek tego dialogu na zdanie walizki, dodałem tylko do opisu, poglądowo, numerki 1,2,3.
dialog id=“freeman_case_bring”
1.<dont_has_info>freeman_case_done</dont_has_info>
2.<has_info>freeman_case_have</has_info>
3.<!–has_info>freeman_case_speak</has_info–> ”
To są trzy warunki pojawienia się tego dialogu.
- To info dostajesz na koniec dialogu, więc go nie możesz jeszcze mieć i nie masz - “dont_has_info” spełniony z automatu.
- To info powinno wpaść automatycznie przy pojawieniu się walizki Freemana/Jamesa w plecaku - nie byłbym taki pewny, czy walizka ze spawnera tu działa, więc też zakomentuj tę linię, znaki <!— to początek, a znaki –> to koniec komentarza, więc: <!–has_info>freeman_case_have</has_info–> w tej linii.
- Ta jest już zakomentowana, z Jamesem już “pogadane”.
W ten sposób ten dialog jest, przynajmniej pierwszy raz, zawsze u Freemana, nie ma cudów.
Wstaw może sejwa, najlepiej gdzieś koło Freemana, może coś się wykombinuje lepszego niż przepchanie na chama dialogu, ale tę opcję masz otwartą już teraz. Może trochę szkoda tej akcji z najmami, ich w sumie jest około setki do skasowania…
Co do “dodatków” to w pamięci zostały mi tylko te ulepszenia broni u “Dołgowiazogo”, nie pamiętam jak po polsku ma koleżka, chyba? Krzywy. Akurat siedzę w innym modzie, też dość długim i nie chcę niechcący namieszać, zwłaszcza sobie, szczerze mówiąc, ale zapis możesz wstawić, tylko chyba trzeba “zipować” plik, żeby to wstawić na forum.
Post był edytowany. e_l
ale ja tych najemników właśnie wszystkich wyciąłem (musiałem bo po postrzeleniu jednego z nich przez pomyłkę się rzucili na mnie) ,fanty zabrałem ale do schowka nie zajrzałem i walizki nie wziąłem…a później jak się jorgnołem- to walizki już w tym schowku nie było… i już za daleko byłem z różnymi zadaniami, broniami ,pancerzami i tak dalej by wracać w tych save do momentu z przed zastrzelenia Jamesa… a apropos “krzaczków” jednak wykrakałem po dorzuceniu tego patcha pojawiło mi się to w dialogu u chudego i w menu gry:
oczywiście zrobiłem ponowną “nakładkę spolszczenia” ale nie pomogło…
i sory jeszcze jedno ..w jakim długim modzie teraz “siedzisz”? pytam bo właśnie te duże najbardziej uwielbiam ![]()
Nie masz nic poza tym plikiem w “gamedata”, co? Czegoś co nadpisuje polonizację? Bo sądząc po np. “Polish” zamiast “polski”, czy po tych liniach z początkiem “===” tekstu, to wygląda na tę “polonizację” automatyczną, pożal się Boże nad dobrą wolą wstawiającego to …o do opka “z automatu” (chyba?) Ruska, można by tu komuś normalnie tłumaczyć frazę “niedzwiedzia przysługa”… Ewentualnie spróbuj może dorzucić rozpakowaną polonizację, gdzieś tu widziałem na forum albo sobie sam rozpakuj i wrzuć jako “gamedata”, zobaczymy co wyjdzie. Ja już kiedyś sprawdzałem sobie ten nowszy patch i wyszło mi z porównania, że można na nim spokojnie grać z tą polonizacją, co jest aktualnie dostępna. Grałem na nim, a jakże, tyle, że ja miałem dorzucone i przerobione różne rzeczy, mam nawet gdzieś z grubsza przetłumaczony ten dodatek “Ulepszenia Chudego”, tak wiem już, że nie Krzywego, kiedyś może do tego jeszcze wrócę. A teraz… Teraz zajmuję się innym modem, takim klasykiem moddingu, dużo już nie brakuje do końca, niedługo będzie po polsku, a chyba nawet nigdzie nie ma w necie jeszcze całego przejścia, Manuel chyba przechodzi na streamach. Może nawet zgadniesz tytuł…
Wiesz co? czułem że będzie za dużo kombinowania z tymi plikami co to się pokiełbasiły mi przy tym “niepokolejkowym “ wrzucaniu i usunąłem wszystko i postawiłem od nowa z obydwoma patchami i na koniec polonizacja i jest wszystko ok!
czyżbyś grał w Anomaly Epilogue ???