Spadek napięcia na karcie graficznej

Bez implementacji tego w sterowniku sprzęt zostałby uszkodzony więc proszę nie wciskaj mi, że Microsoft sobie wprowadził bez konsultacji taką funkcję i tak sobie działa niezależnie od sterowników i gitarka.  Sterownik karty musi wiedzieć czy windows chce ją zresetować a nie tak sobie na chama resetuje i fajnie jest bo z twoich postów wynika, że tak myślisz. Jakby tak to działało to wszystkie sterowniki dałoby się resetnąć.  Bardzo wybiórczo wybierasz informacje do swoich odpowiedzi i nie odpowiadasz (albo nie chcesz) na resztę pytań.

Jaki sposób można uszkodzić kartę graficzną resetują sterowniki? Przecież mniej więcej to samo się dzieje jak naciśnie się “reset” na komputerze (napięcie nie jest fizycznie odcinane). Sporo mechanizmów w komputerze jest resetowane w razie problemów (np. sata). Co do implementacji w sterownikach na pewno mają to pewny w sposób zaimplementowane - radzą sobie gdy wstają ponownie a karta jest w stanie nieustalonym.

Moim zdaniem możesz tylko zrobić błędną diagnozę takim sposobem. Nie polecam takiego sposobu mierzenia i takie jest moje zdanie.

Od kilku lat w ramach nauki bawi się mikrokontrelami i często mierze napięcia sprzętem które kosztuje kilka $ a na dodatek to tylko jedna z jego funkcji. Czy takie samo działają układy pomiarowe w karta graficznych? Nie mam pewności ale raczej tak bo jest to proste, tanie i często dostatecznie dokładnie (a nawet dokładne sprzęty pomiarowe działają bardzo podobnie).

Moim zdaniem możesz tylko zrobić błędną diagnozę takim sposobem. Nie polecam takiego sposobu mierzenia i takie jest moje zdanie.

Pewnie ale nie zawsze jest drugi lepszy lub podobny zasilacz na podmiankę. Metodą o której pisałem można dodatkowo spróbować zdiagnozować czy problem jest z układem czy tez jego sekcją zasilania.

To jak tak myślicie to weźcie na chama wyjmijcie GPU ze slotu PCIe podczas pracy i powodzenia. Ja obstaję przy swoim.

Nie wycofałem się z żadnych BSODów przy GPU, nie wiem gdzie to wyczytałeś, cały czas mówię że resetowanie sterownika “w locie” prowadzi do BSOD bo taka jest istota funkcji Timeout Detection and Recovery.

Okej. Wystarczy przeczytać posty od początku…

Nie rozumiem trochę tonu tej wypowiedzi bo chyba obydwoje staram się podawać racjonalne argumenty. Sam nie uważam się za jakiegoś geniusza ale gdy kolega  podaje racjonale argumenty ciężko nie wziąć jego wersji za pewniejszą. Generalnie forum służy do tego żeby dyskutować i uczyć się od innych. Co do “pytania”, PCI Express obsługuje hot-plug więc w teorii jest to możliwe. Jednak nie zrobię tego ponieważ sterowniki, kontroler płyty głównej lub system nie koniecznie musi obsługiwać hot-plug karty graficznej (coś takiego robi chyba Optimus Nvidii).

Co do dokładności pomiarów napięć postanowiłem to sprawdzić jak wygląda to na mojej płycie głównej, oto wyniki:

Dokładność mojego multimetra według specyfikacji to ±(0.5%+1 dig.). Jaka jest dokładność woltomierze w płycie głównej nie wiem i trzeba by wziąć też pod uwagę kilka innych czynników by określić tą faktyczną. Na podstawie pomiaru widać pewną rozbieżność jednak wcale nie świadczy ona o znacznym błędzie pomiarów któregoś z przyrządów a raczej o inny miejscu pomiaru. Skoki były znacznie większe na multimetrze co świadczy raczej o tym że pomiar na płycie odbywał się już prawdopodobnie za jakiś układem filtrującym. Na podstawie tego stwierdzam że oba pomiary mogą się przydać przy diagnozie ale osobiście bardziej bym zwracał uwagę na ten z biosu. Jak ktoś będzie zainteresowany to podłącze multimetr do PC i zrobię wykres napięcia odczytywanego z woltomierze wbudowanego w płytę główną i zewnętrznego(przydałby się lepszy sprzęt ale może tym też udało by się osiągnąć sensowe wyniki). Dodatkowo pomiar multimetrem wymaga pewnej wprawy bo nie trudno zewrzeć napięcie z masą(lub nawet gorzej).

1 polubienie

Skoki były znacznie większe na multimetrze co świadczy raczej o tym że pomiar na płycie odbywał się już prawdopodobnie za jakiś układem filtrującym.

No o tym właśnie od początku mówię i o to się temat rozchodzi i tylko o to.

No o tym właśnie od początku mówię i o to się temat rozchodzi i tylko o to.

Ten pomiar jest praktycznie bez znaczenia bo wszystkie ważne elementy w komputerze mają układy filtrujące na wejściu. Jeśli skoki mogłyby wywoływać niestabilność to byłby widoczne też po filtrowaniu. Na dodatek istnieje możliwość że prosty multimetr nie wykryje wąchań które będą widoczne po filtrowaniu(szczególnie przy zasilaczach impulsowych gdzie do dokładnej diagnozy potrzebny jest oscyloskop).

Dobra jak chcecie to identyfikujcie sobie w ten sposób. Ja nie mam zamiaru zmieniać swojego.

Pozdrawiam

Temat na czasie , dziś 5 godzin spędziłem walcząc z…właściwie to nie wiadomo z czym. Od kilku dni resetował mi się komp przy stalkerze. Raz pograłem pól dnia, raz 5 min. Zasilacz , myślę, bo temperatury ok. Jeszcze zawszony Everest pokazał mi napięcie -12V jako  -6.75. No to byłem pewien. Ale żeby się profesjonałem okazać, pojechałem do znajomego mechanika na drugi koniec Oslo po miernik. z pomocą Youtuba sprawdziłem wyniki no i w nic. Jak z podręcznika , ca. 0.03 błędu. No nic , sprawdzę pod obciążeniem stalkera bo na nim wywalało.Też nic , niewielkie różnice. A myślę , sprawdzę jeszcze 12V na 24pin chociaż nie było w tutorialu o tym. Przykładam kabelki a tu jak coś nie zazgrzyta w grze i freez…A przy tym dźwięk jak porządna emisja…no to pięknie myślę…spaliłem pewnie coś ze sprzętu. Komp się uruchamia , potem gaśnie , potem znowu restart i tak chodzi bez sygnału na monitor…Reset Bios , dupa .Cudownie, spaliłem 690 , chyba przyjdzie się powiesić. Nie będę opisywał metod które używałem przez 5 godzin ale w końcu wyciągnąłem 3 z czterech pamięci i sprzęt odpalił..Aha…kostka któraś zjechana. Ale włożyłem drugą…trzecią…czwartą i dalej działa… i teraz to już nie wiem co mu było. A morał jest taki ze nie dojdziesz za cholerę o co nieraz chodzi.

2 polubienia

Czy problemem może być jakieś ustawienie w Biosie? Jakaś oszczędność energii albo coś w tym stylu? Tak sobie pomyślałem…

Hej.

Co prawda istnieją takie przelączniki w biosie ale jeśli nic tam nie kreciles go samo by sie nie przestawilo. Poza tym nawet jesli to raczej nie byloby takich objawow. Niestety wyglada to na problem z karta, moze on wynikac z braku szczescia, fabrycznego problemu lub zbytniego obciazenia na wysokich taktowaniach ( oc )

Sorry ale pisze z telefonu i nie mam ogonkow jeszcze.

Oszczędzanie energii po przez kartę graficzną to nie zadania BIOSu. Karta pobiera większość energii bezpośrednio z zasilacza. Jedyne co mi się kojarzy z kartą graficzną i jest w biosie to “PCIe Spread Spectrum” ale raczej nie powinna mieć wpływu na to co się dzieje. Co do samego problemu proponuję robić podmianki sprzętu żeby upewnić się że to karta. Podejrzewam że masz kogoś w okolicy z kartą na PCIe żeby sprawdzić - niestety bez sprzętu diagnostycznego(a często nawet z nim) to jedyna metoda na sprawdzenie.

Temat na czasie , dziś 5 godzin spędziłem walcząc z…właściwie to nie wiadomo z czym. Od kilku dni resetował mi się komp przy stalkerze. Raz pograłem pól dnia, raz 5 min. Zasilacz , myślę, bo temperatury ok. Jeszcze zawszony Everest pokazał mi napięcie -12V jako  -6.75. No to byłem pewien. Ale żeby się profesjonałem okazać, pojechałem do znajomego mechanika na drugi koniec Oslo po miernik. z pomocą Youtuba sprawdziłem wyniki no i w nic. Jak z podręcznika , ca. 0.03 błędu. No nic , sprawdzę pod obciążeniem stalkera bo na nim wywalało.Też nic , niewielkie różnice. A myślę , sprawdzę jeszcze 12V na 24pin chociaż nie było w tutorialu o tym. Przykładam kabelki a tu jak coś nie zazgrzyta w grze i freez…A przy tym dźwięk jak porządna emisja…no to pięknie myślę…spaliłem pewnie coś ze sprzętu. Komp się uruchamia , potem gaśnie , potem znowu restart i tak chodzi bez sygnału na monitor…Reset Bios , dupa .Cudownie, spaliłem 690 , chyba przyjdzie się powiesić. Nie będę opisywał metod które używałem przez 5 godzin ale w końcu wyciągnąłem 3 z czterech pamięci i sprzęt odpalił..Aha…kostka któraś zjechana. Ale włożyłem drugą…trzecią…czwartą i dalej działa… i teraz to już nie wiem co mu było. A morał jest taki ze nie dojdziesz za cholerę o co nieraz chodzi.

Możliwe że znam odpowiedz na Twoją zagadkę: Bezpiecznik polimerowy. To taki bezpiecznik który w wyniku np. zwarcia przerywa obwód ale po tym jak napięcia jest odłączona po jakimś czasie zaczyna znowu przewodzić prąd.

U mnie w BIOSie inżynieryjnym w laptopie jest znacznie więcej niż jedna funkcja pozwalająca na oszczędzanie energii na liniach PCIe. To tylko pokazuje jak gęste są możliwości konfiguracji poszczególnych producentów. Ewentualnie zawsze jak masz podejrzenie możesz dać “Load Default Settings” w BIOSie i sprawdzić ponownie,

U mnie w BIOSie inżynieryjnym w laptopie jest znacznie więcej niż jedna funkcja pozwalająca na oszczędzanie energii na liniach PCIe. To tylko pokazuje jak gęste są możliwości konfiguracji poszczególnych producentów. Ewentualnie zawsze jak masz podejrzenie możesz dać “Load Default Settings” w BIOSie i sprawdzić ponownie,

Wiem że offtop ale możesz podać jakie?

Hej,

Jasne ale niektóre z tych opcji to nawet najwięksi znawcy na forum techinferno nie za bardzo wiedzą do czego służą. Wrzucam najważniejsze. Jest jeszcze multum w innych sekcjach biosu dotyczące procka, sata, bclk i jeszcze masy innych rzeczy.

Pozdrawiam

WoW, masz sporo tego… ja kiedyś poprosiłem osiłków z elektrody by podali mi optymalne ustawienia Biosu, podali ale tak że przestał mi działać Turbo Boost dla procka. Zresetowałem Bios i zostałem przy ustawieniach fabrycznych. 

Nie kombinujcie z ustawieniami BIOS