Stalker G.A.M.M.A

W sumie założyłem konto by podziękować @**@Szczepan9205,**ostatnio jakoś tak wróciłem do Stalkera, ostatni raz grałem na premierę zatem dobry czas na odświeżenie po parunastu latach., zacząłem szukać modów i jestem niesamowicie zaskoczony tłumaczeniami, w zasadzie jest wszystko Radiophobia, Lost Alpha, LFO, ta ichniejsza rosyjska zupa solianka, Gamma, . Także jeszcze raz dzięki Szczepan9205, za świetną robotę, co jakiś czas pozwolę sobie walnąć Ci kawusie.

Co do Gammy to Grok napisał na dc na liście “to do” dodać polską lokalizacje. Chyba sam się jorgnął, że miał wrzucić i nie dał rady. Zresztą bardzo problematyczny update. Co do crashy to obstawiam, że związane są z nowym systemem naprawy broni, gdyż spolszczenie działa póki nie najedziemy na statystyki broni.

1 polubienie

Po aktualizacji 0.9.3. mam takie coś. Nie wiem czy, to od spolszczenia, ale po otwarciu ekwipunku zastrzelonego wroga i próbie podniesienia czegokolwiek wywala mnie do pulpitu.

@łowcaSpróbuj wejść w folder ze spolszczeniem i w folder gamedata/scripts, a potem wytnij z niego plik arti_jamming.script i przenieś go poza ten folder na chwilę. Potem odpal grę i zobacz czy nadal będzie ten sam wylot bo może być tak, że ten arti_jamming naprowadza na coś w zzzz_arti_jamming_repairs.script i przez to wylatuje.

1 polubienie

OK zaraz spróbuję. :raised_back_of_hand: Dzięki za błyskawiczną reakcje!

Masz farta, że akurat zajrzałem na forum, żeby wrzucić poprawioną translację do S2 :grin: Aczkolwiek czy to pomoże to nie wiem bo nie aktualizowałem jeszcze Gammy do 0.9.3 :face_with_tongue:

Pograłem godzinę , ograbiłem kilku bandytów ze szpeju i przy dotknięciu broni w ekwipunku mnie nie wywala. Wiec może będzie dobrze . Pozdrawiam:)

1 polubienie

@łowcaTo daj znać za jakiś czas czy coś się dzieje czy jest git - jak przy dłuższych sesjach nic nie będzie wywalać to zajrzyj do folderu mods w folderze z plikami Gammy i w folderz dodatkiem G.A.M.M.A. Unjam Reload on the same key i tam w scripts powinien być ten plik arti_jamming.script co usuwałeś ze spolszczenia - jeśli nie będzie Ci wylatywać gra to najwyżej wrzuć mi go jako załącznik tu na forum i porównam go z tym ze spolszczenia bo jeśli był zmieniany pod 0.9.3 no to go dostosuję i jako mini-łatkę wrzucę tak, żeby można grać ze spolszczeniem do 0.9.2 na 0.9.3 dopóki nie zrobię update’u :face_with_tongue:

@Szczepan9205 @łowca Miałem identyczny problem, jak miał łowca. Pisałem na discordzie, w grupie Gamma z opisem problemu. Nie wspominałem o nieaktualnym spolszczeniu, gdyż uznałem, że nie ma nic z tym wspólnego, skoro reszta wszystko inne, działa. Któryś z testerów, na discordzie proponował, by wrzucić od niego fiks na arti_jamming.script, którego udostępnił od siebie, oraz ukrył plik momo_multihit_fix.script. Mnie to ostatnie zdziwiło, bo jaki ten plik ma związek z modami od arti? Tym bardziej ukryć plik momo_multihit_fix.script? Zrobiłem to, co doradził i okazało się, że nadal wywalało błąd, co u łowcy. Zrobiłem i sprawdziłem, co Szczepan napisał i póki co, nie mam z tym problemów w sensie, że nie mam wylotów do pulpitu z tym błędem. Dzięki Szczepan za poradę i rozwiązanie kłopotu związanego z błędem. Napisałem na discordzie do testera, że błąd wynika z nieaktualnego spolszczenia, by w razie czego wiedział na przyszłość. Inni, w sensie, na discordzie, w grupie Gammy, też zgłaszali podobny problem, co ja miałem, więc może to też wynikać z tego, że pliki modów mogą ze sobą się “kłócić”, co powoduje wylot do pulpitu.

@Skryty Hehe nie ma sprawy. Ja ogólnie jeżeli jakieś wyloty w Gammie napotykam to zazwyczaj kopiuję sobie z logu nazwę pliku, który jest wymieniony w błędzie i wrzucam w wyszukiwarkę na Dsc Gammy - jeśli więcej osób ma taki problem to zazwyczaj kilka osób wstawia to samo i prędzej czy później ktoś wyskakuje z rozwiązaniem, a o wylocie przez Arti Jamming były zaledwie 3 posty - 1 z wczoraj i 2 z przed roku czy tam dwóch lat.

Dlatego pierwsze co mi przyszło do głowy to to, że wylot u Łowcy jest powiązany pewnie z tym skryptem ze spolszczenia.

Ogólnie do wszystkich osób, które mają wyloty - najpewniej będą za nie odpowiedzialne pliki arti_jamming.scripti indirect_parts_favoriter.scripti wywalenie jednego z nich lub obu może pomóc i Tobie @carpiu26na ten wylot po najechaniu na broń. Poza tym to dzięki za miłe słowa bo rzadko się zdarzają :slightly_smiling_face:

Dodał spolszczenie do “To do” list? :face_with_tongue: Ja to w sumie nie wiem gdzie on tą “To do” listę w ogóle ma (kiedyś mi mignęła gdzieś, ale dzisiaj szukałem i nie mogłem znaleźć).

W takim razie skoro ma zamiar dodać choćby nieaktualną wersję to na szybko by mi się przydały te 2 skrypty tylko w oryginalnych angielskich wersjach - arti_jamming.script tak jak pisałem jest w folderze G.A.M.M.A. Unjam Reload on the same key/gamedata/scripts , z kolei indirect_parts_favoriter.script jest w G_FLAT’s Indirect Parts Favoriter/gamedata/scripts.

Gdyby ktoś mógłby mi podesłać oba to porównam je z tymi z ostatniej wersji spolszczenia i poprawię jeżeli będzie trzeba i zaktualizuję spolszczenie na GitHubie bo Grok się nie bawi w pisanie do każdego twórcy o aktualizacje plików, tylko o link do GitHuba, który podłącza do launchera Gammy (tego do instalacji i aktualizacji), więc jak są zmiany to launcher podczas aktualizacji zasysa je bezpośrednio z GitHuba.

1 polubienie

Godzinę temu, Szczepan9205 napisał(a):

@Skryty Hehe nie ma sprawy. Ja ogólnie jeżeli jakieś wyloty w Gammie napotykam to zazwyczaj kopiuję sobie z logu nazwę pliku, który jest wymieniony w błędzie i wrzucam w wyszukiwarkę na Dsc Gammy - jeśli więcej osób ma taki problem to zazwyczaj kilka osób wstawia to samo i prędzej czy później ktoś wyskakuje z rozwiązaniem, a o wylocie przez Arti Jamming były zaledwie 3 posty - 1 z wczoraj i 2 z przed roku czy tam dwóch lat.

Dlatego pierwsze co mi przyszło do głowy to to, że wylot u Łowcy jest powiązany pewnie z tym skryptem ze spolszczenia.

Ogólnie do wszystkich osób, które mają wyloty - najpewniej będą za nie odpowiedzialne pliki arti_jamming.scripti indirect_parts_favoriter.scripti wywalenie jednego z nich lub obu może pomóc i Tobie @carpiu26na ten wylot po najechaniu na broń. Poza tym to dzięki za miłe słowa bo rzadko się zdarzają :slightly_smiling_face:

Dodał spolszczenie do “To do” list? :face_with_tongue: Ja to w sumie nie wiem gdzie on tą “To do” listę w ogóle ma (kiedyś mi mignęła gdzieś, ale dzisiaj szukałem i nie mogłem znaleźć).

W takim razie skoro ma zamiar dodać choćby nieaktualną wersję to na szybko by mi się przydały te 2 skrypty tylko w oryginalnych angielskich wersjach - arti_jamming.script tak jak pisałem jest w folderze G.A.M.M.A. Unjam Reload on the same key/gamedata/scripts , z kolei indirect_parts_favoriter.script jest w G_FLAT’s Indirect Parts Favoriter/gamedata/scripts.

Gdyby ktoś mógłby mi podesłać oba to porównam je z tymi z ostatniej wersji spolszczenia i poprawię jeżeli będzie trzeba i zaktualizuję spolszczenie na GitHubie bo Grok się nie bawi w pisanie do każdego twórcy o aktualizacje plików, tylko o link do GitHuba, który podłącza do launchera Gammy (tego do instalacji i aktualizacji), więc jak są zmiany to launcher podczas aktualizacji zasysa je bezpośrednio z GitHuba.

Dobra, podesłane dwa pliki z folderu GAMMY.

Co do to-do, jest w sekcji G.A.M.M.A DEVELOPMENT

Plik_Szczepan.zip

@carpiu26A to ciekawe bo ja mam w G.A.M.M.A Development tylko busy_hands_crashes, ale kiedyś pamiętam, że była tam zakładka to_do_list :face_with_tongue: Może trzeba jakąś aktywność mieć na DC groka, żeby widzieć niektóre kanały czy coś bo jestem teraz pewien, że wcześniej widziałem ten kanał.

Możliwe, że rola jest potrzebna. Mimo tego jakby co dałem pliki w poprzednim poście. Wiadomo jak to z Grokiem, wątpię by sam ogarniał tego modpacka, ale cóż wypuścił za wcześnie i wielu plików albo brakowało albo sama instalacja się wysypuje, o banie na moddb nawet nie wspomnę. Za szybko wypuszczone, tak pogrywam w gamme bo cóż, nic bardziej rozbudowanego z jako taką balistyką nie ma, najbardziej i tak czekam na Anomaly Anthology 2.0 jeszcze jakby to połączyli z Custom to już bajka.

Tutaj jakby co jego wpis

Wpis Groka oznacza że dodał to już do następnego update, czy zamierza dodać? Bo patrząc na changelog ostatniego update nie ma wzmianki o spolszczeniu.

@Nietoper Jeżeli to jest na liście “To do” to znaczy, że dopiero ma w planach dodać.

@carpiu26Dzięki za podesłanie plików, dopiero dzisiaj odpisuję bo ostatnie 3 dni ciągle coś poprawiałem w poprawkach do translacji S2. W każdym razie się okazało, że arti_jamming.script się trochę zmienił względem tego, który był w poprzedniej wersji spolszczenia, ale już go zaktualizowałem na GitHubie, więc nawet jeżeli Grok teraz by wrzucił spolszczenie to nie powinno powodować żadnych wylotów, tylko będzie mu brakować tekstu do nowej zawartości, ale ją w razie czego zastąpi angielski, więc nie będzie tak, że nie będzie w ogóle nazw czy opisów… No chyba, że się okaże, że jeszcze jakiś inny skrypt np. od Hideout Furnitures robi problemy, choć wątpię.

Ogólnie to postaram się na dniach może zrobić sobie zrzuty mojego folderu mods od Gammy, usunę tą którą mam całkowicie (czyli 0.9.1) i postawię kompletnie od zera 0.9.3 - jak będę miał zrzuty zawartości mods od 0.9.1 to przynajmniej będę wiedział, które dodatki są całkowicie nowe i łatwiej będzie wyłowić pliki do potencjalnego tłumaczenia, ale to za jakiś, jakiś czas…

Dla chętnych wrzucam poprawiony skrypt, który wcześniej powodował wylot - jeżeli mamy tu aktywnie grających ze spolszczeniem, to wrzućcie go proszę go gamedata/scripts spolszczenia i dajcie znać czy nadal się coś wysypuje czy już nie i czy wylot przy najechaniu na broń zniknął :slightly_smiling_face:

arti_jamming.script

To do oznacza, że czegoś zapomniał dodać i doda przy najbliższej okazji, po prostu to jego osobny notatniczek by czegoś nie zapomniał. Na ten moment wyszły nowe shadery i coś tam jeszcze, więc o to zaktualizował widać, że spolszczenie nie jest jego priorytetem. Na razie łata, bo są częste wyloty do pulpitu. Szkoda masa Polaków jest na serwerze Gammy.

Nie potrafię znaleźć odpowiedzi nawet na DC Gammy, może ktoś z Was ma pomysł, dlaczego nagle craftowanie ammo wygląda tak a nie ma łusek, prochu etc.?

Odpaliłem ze spolszczeniem z Githuba, na razie się kręci, nie wywala przy sprawdzaniu ekwipunku czy naprawianiu broni. Co prawda odpaliłem na chwilę, ale powinno być ok, jak skończę robotę, posiedzę dłużej zobaczymy. Będę szedł z Rogue’em do Prypeci. Także dzięki Szczepan.

8 minut temu, S4MLUK napisał(a):

Nie potrafię znaleźć odpowiedzi nawet na DC Gammy, może ktoś z Was ma pomysł, dlaczego nagle craftowanie ammo wygląda tak a nie ma łusek, prochu etc.?

Chyba chodzi o rodzaj amunicji, jak ostatnio tworzyłem 5.56 nato to wymagało spłonki i prochu. Tu nie wiem co się dzieje , ale zaraz zerknę na bench czy też u mnie takie coś się pojawia.

teoretycznie ogarniętę, bo po aktualizacji było 444 modów ale po ponownej przy 507 już git

39 minut temu, S4MLUK napisał(a):

Sprawdziłem u siebie i u mnie normalnie wskazuje proch itp, korzystasz z 0.9.3 czy innej wersji?

Panowie, czy ktoś z was ogarnia jak zrobić sobie taką rękę w exo szkielecie?

Drewski to ma i jest to bajeranckie, a u mnie to pole jest szare :F