Stalker G.A.M.M.A

Admnistracja powinna zrobić coś aby można było edytować post w każdej chwili… Ogólnie wracam do tematu bo udało mi się zainstalować to i mam kilka wskazówek dla tych co nie mogą sobie poradzić z instalacją.

1. Jeżeli zainstalowaliście już grę i po kliknięciu na ikonkę na pulpicie gamma pokazuje wam się błąd poniżej, to należy uruchomić grę jako administrator, wtedy powinno wszystko działać

1. Moda można modyfikować w ramach waszego uznania, możecie włączać i wyłączać addony, ale tutaj należy uważać, bo po pierwsze zepsuje wam się save, po drugie możecie już wtedy nawet nie uruchomić gry, tutaj zostaje wam metoda prób i błędów, ja dla przykładu wyłączyłem autumn aurore i inne jesienne duperele i działa

2. Instalator zawsze uruchamiajcie zgodnie z instrukcją jak i również z uprawnieniami administratora, jak zapomnicie uruchomić z uprawnieniami, to może i instalator zadziała, ale nie zainstaluje wam poprawnie moda

3. Jak ktoś nie doszedł do końca filmiku i nie wie czemu gra się nie uruchamia mimo, że wykonał instrukcję, możecie spróbować przerzucić pliki z folderu poniżej czyli modpack_patches (ścieżka poniżej na screenie), oczywiście to musicie wykonać po zamknięciu mod organizera (czyli tego czym uruchamiamy grę, ta ikonka “G.A.M.M.A.” z pulpitu) i możecie spróbować uruchomić, powinno wszystko działać wtedy

PS: Jak ktoś ma życzenie to mogę napisać instrukcję po polsku, ale cóż to nie pomoże zbytnio, bo jak nie wiecie jak zainstalować gry zgodnie z instrukcją która jest po angielsku to nawet nie ma sensu grać, bo modpack jest w całości po angielsku.

2 polubienia

@Eksplo_Raptus Brak możliwości edytowania wpisów przez forumowiczów z krótkim stażem, małą ilością wpisów i niską aktywnością jest celowy i zamierzony.

Związane jest to z nikczemnymi zachowaniami, zmianami wpisu już po udzieleniu na nie odpowiedzi przez innych forumowiczów, co czyniło je bezprzedmiotowymi, a czasem bezsensownymi. Kiedy z Turysty przemienisz się na Stalkera, taką możliwość dostaniesz, ale też ograniczoną czasowo.

W takiej sytuacji jaka u Ciebie wystąpiła, administracja nie będzie wyciągać wniosków, za wpis pod wpisem. Kiedy modem zajmuje się tylko jeden forumowicz, jest to dopuszczalne. Jak widzisz, jeden z możnych nawet dał Ci pozytywną opinię, a nie reprymendę.

3 polubienia

I się głośniej zrobiło o GAMMIE:

https://www.gry-online.pl/newsroom/darmowy-stalker-gamma-to-wspaniala-rzecz-dla-milosnikow-gry/z2230f7

Co mam robić ponieważ gdy już zainstalowałem Anomaly to mi wyskakuje błąd że mam za mało miejsca a jest troche wolnego na dysku C

Marcelek - dysk C jest dyskiem systemowym i postaraj sie na nim niczeg z rozrywki - gry, filmy et cetera, cetera nie stawiać.

Odinstaluj i postaw na innym dysku - np. D, F lub G.

To jest porada, nic nie musisz, możesz, zrobisz jak uważasz.

@Marcelek a ile to jest to “trochę”? To zrób więcej.

Witam.

Jest możliwość zmiany sposobu zapisu stanu gry?

Na ten moment zapisywać mogę tylko przy ogniskach. O ile na powierzchni nie stanowi to problemu to w podziemiach nie daję za bardzo sobie rady.

Chciałbym mieć możliwość zapisywania w dowolnym momencie.

Jeśli można to zmienić to proszę podpowiedzieć w jaki sposób.

@DutyMirek nie gralem w Gamme ale wyczytałem, że tam jest organizer modów i żeby wyłączyć “yet another campfire save” inaczej “yacs”. I wtedy chyba będzie normalne zapisywanie, nie wiem czy działa zawsze czy przy nowej grze. W ogóle jak zaczynasz nową grę to tam przejrzyj jakie opcje są zaznaczone bo może na starcie takie rzeczy się wybiera.

Przy rozpoczynaniu nowej gry widnieje opcja Campfire Mode (DON’T TOUCH), a skoro “nie dotykać” to nie zmieniałem.

Jest na szczęście pozycja YACS, o której pisałeś w Mod Configuracion Menu w samej grze więc nie będę musiał zaczynać od początku.

Dziękuję za wskazówki.

Witam ja szukam jakiegoś zamiennika Hudu. Wyłączyłem ten body health system bo mnie to irytowało trochę i teraz nie mam wskaznika zdrowia ani nic tylko jakiś szary pasek nad miejscem gdzie była postać ze wskażnikami. Ktoś coś podrzuci ?

Siema panowie/panie mam taki problem ostatnio zainstalowałem sobie gammę i jestem na bagnach w bazie czystego nieba dostałem pancerz za wykonanie misji i gdy chce go założyć wywala mi grę i pokazuje się ten problem da się to jakoś rozwiązać? Ktoś miał ten sam problem ? nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi pomocy ludziska

!ADMIN temat do zamknięcia reinstall naprawił problem

1 polubienie

Witam chciałbym się dowiedzieć czy miał ktoś podobny problem zainstalowałem gamme wszystko przebiegło pomyślnie natomiast po uruchomieniu wszystkie napisy w menu oraz w grze są czarne i ledwo widoczne prosiłbym o pomoc w naprawie tego.

@Stalker1365 Serwus
Ludzie piszą, że ten problem powoduje jakiś addon “Tactical fonts”, poszukaj i wyłącz go w mod organizerze i zobacz, czy to coś da.

2 polubienia

4 godziny temu, Meta napisał(a):

@Stalker1365 Serwus
Ludzie piszą, że ten problem powoduje jakiś addon “Tactical fonts”, poszukaj i wyłącz go w mod organizerze i zobacz, czy to coś da.

O pomogło wielkie dzięki za pomoc pozdrawiam.

Panie i Panowie
Na prośbę @Szczepan9205 daje tutaj poradnik jak mieć stalkera gamme jako hybrydę polsko-angielską.
Tzw spolszczyć to co oferuje spolszczenie do anomaly 1.5.2 a to co dodaje gamma było poprawnie wyświetlane po angielsku.

Punkt 1. Musimy mieć gotową gamme, zainstalowaną i działającą.
Punkt 2. Kopiujemy spolszczenie do folderu głównego anomaly 1.5.2 https://zone.stalkerteam.pl/files/416
Punkt 3. Odpalamy mod organizer 2 z gammy
Punkt 4. Instalujemy 3 mody przez mod organizer które są podpięte nad audio, muszą być w kolejności jak na screenie, czyli na samej górze jako najwyższy priorytet

Punkt 5. W folerze który jest dołączony do postu, o nazwie stalker anomaly modded exes main są dodatkowe pliki które trzeba wkleić do folderu głównego anomaly

Jeżeli wszystko dobrze poszło odpalamy grę poprzez exe z mod organizera, odpala się gamma.
W grze wchodzimy w “Ustawienia”
i tam w zakładce modded exes, mamy pozycje poniżej o nazwie “Use English text for missing translation” oczywiście musi być ona ustawiona na ON
I

I tym magicznym sposobem mamy hybrydą gammy polsko-angielską.
Wszystko to co tłumaczy spolszczenie na polski zostaje po polsku, wszystko to co dodatkowo daje gamma jest poprawnie wyświetlone po angielsku.
Całość zajmuje jakieś 5 minut i póki co w rozgrywce nie znalazłem błędów.

Poniżej przykładowe screeny z gry.

Anomaly-Mod-Configuration-Menu1.6.5.7.7z MCM_PL.zip STALKER-Anomaly-modded-exes-main.zip

2 polubienia

@LPatryk Hmm dziwna sprawa no bo zrobiłem wszystko tak jak podałeś i nie wiedzieć czemu, ale jak klikam na modded exes w ustawieniach to wywala mi grę z takim logiem:

Spoiler

FATAL ERROR

[error]Expression :
[error]Function : CScriptEngine::lua_pcall_failed
[error]File : ..\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line : 206
[error]Description : fatal error
[error]Arguments : LUA error: h:/s.t.a.l.k.e.r/anomaly/bin/..\gamedata\scripts\_g.script:787: attempt to compare nil with number

stack trace:

Co jest dość ciekawe bo żadna z tych 3 paczek, które podrzuciłeś nie zawiera skryptu g_script🤔

30 minut temu, Szczepan9205 napisał(a):

@LPatryk Hmm dziwna sprawa no bo zrobiłem wszystko tak jak podałeś i nie wiedzieć czemu, ale jak klikam na modded exes w ustawieniach to wywala mi grę z takim logiem:

Ukryj zawartość

FATAL ERROR

[error]Expression :
[error]Function : CScriptEngine::lua_pcall_failed
[error]File : ..\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line : 206
[error]Description : fatal error
[error]Arguments : LUA error: h:/s.t.a.l.k.e.r/anomaly/bin/..\gamedata\scripts\_g.script:787: attempt to compare nil with number

stack trace:

Co jest dość ciekawe bo żadna z tych 3 paczek, które podrzuciłeś nie zawiera skryptu g_script🤔

Kurde zapomniałem wspomnieć że trzeba wyłączyć wersje MCM z gammy dlatego cię wywala xD
Jest konflikt jak działają 2 mcm naraz, co nie jest dziwne za specjalnie.
Widzę że nie mogę już edytować tego wpisu powyżej a dobrze było by to tam zamieścić

2 polubienia

@LPatryk Wyłączenie MCM od Gammy było moją pierwszą myślą jak pierwszy raz się wysypało, ale nic to nie dało, nadal się wywala z tym samym skryptem. Za to jak uruchomię z MCMa tego, który normalnie jest dołączony do Gammy to zakładka działa z tym, że nie ma właśnie opcji używania angielskiej translacji tam gdzie brakuje tekstu, więc chyba coś jest nie halo z tym MCM, którego wstawiłeś, albo może z kolejnością? :thinking: No bo Gammę mam aktualną.

Porównałem na szybko pliki obu MCMów (Twojego i tego dołączonego do Gammy) i pliki są identyczne, kompletnie niczym się nie różnią więc ciekawe czy ten MCM jest w ogóle potrzebny czy do działania nie wystarczy polska translacja do niego i moded exes :thinking:

A pliki exe do głównego anomaly podmieniłeś?
Jeżeli tak to załaduj je jeszcze raz przez mod organizer
J

Też miałem z tym problem z wywalaniem ale ponowne skopiowanie tych plików z moda załatwiło sprawę