Admnistracja powinna zrobić coś aby można było edytować post w każdej chwili… Ogólnie wracam do tematu bo udało mi się zainstalować to i mam kilka wskazówek dla tych co nie mogą sobie poradzić z instalacją.
Jeżeli zainstalowaliście już grę i po kliknięciu na ikonkę na pulpicie gamma pokazuje wam się błąd poniżej, to należy uruchomić grę jako administrator, wtedy powinno wszystko działać
Moda można modyfikować w ramach waszego uznania, możecie włączać i wyłączać addony, ale tutaj należy uważać, bo po pierwsze zepsuje wam się save, po drugie możecie już wtedy nawet nie uruchomić gry, tutaj zostaje wam metoda prób i błędów, ja dla przykładu wyłączyłem autumn aurore i inne jesienne duperele i działa
Instalator zawsze uruchamiajcie zgodnie z instrukcją jak i również z uprawnieniami administratora, jak zapomnicie uruchomić z uprawnieniami, to może i instalator zadziała, ale nie zainstaluje wam poprawnie moda
Jak ktoś nie doszedł do końca filmiku i nie wie czemu gra się nie uruchamia mimo, że wykonał instrukcję, możecie spróbować przerzucić pliki z folderu poniżej czyli modpack_patches (ścieżka poniżej na screenie), oczywiście to musicie wykonać po zamknięciu mod organizera (czyli tego czym uruchamiamy grę, ta ikonka “G.A.M.M.A.” z pulpitu) i możecie spróbować uruchomić, powinno wszystko działać wtedy
PS: Jak ktoś ma życzenie to mogę napisać instrukcję po polsku, ale cóż to nie pomoże zbytnio, bo jak nie wiecie jak zainstalować gry zgodnie z instrukcją która jest po angielsku to nawet nie ma sensu grać, bo modpack jest w całości po angielsku.
@Eksplo_Raptus Brak możliwości edytowania wpisów przez forumowiczów z krótkim stażem, małą ilością wpisów i niską aktywnością jest celowy i zamierzony.
Związane jest to z nikczemnymi zachowaniami, zmianami wpisu już po udzieleniu na nie odpowiedzi przez innych forumowiczów, co czyniło je bezprzedmiotowymi, a czasem bezsensownymi. Kiedy z Turysty przemienisz się na Stalkera, taką możliwość dostaniesz, ale też ograniczoną czasowo.
W takiej sytuacji jaka u Ciebie wystąpiła, administracja nie będzie wyciągać wniosków, za wpis pod wpisem. Kiedy modem zajmuje się tylko jeden forumowicz, jest to dopuszczalne. Jak widzisz, jeden z możnych nawet dał Ci pozytywną opinię, a nie reprymendę.
@DutyMirek nie gralem w Gamme ale wyczytałem, że tam jest organizer modów i żeby wyłączyć “yet another campfire save” inaczej “yacs”. I wtedy chyba będzie normalne zapisywanie, nie wiem czy działa zawsze czy przy nowej grze. W ogóle jak zaczynasz nową grę to tam przejrzyj jakie opcje są zaznaczone bo może na starcie takie rzeczy się wybiera.
Witam ja szukam jakiegoś zamiennika Hudu. Wyłączyłem ten body health system bo mnie to irytowało trochę i teraz nie mam wskaznika zdrowia ani nic tylko jakiś szary pasek nad miejscem gdzie była postać ze wskażnikami. Ktoś coś podrzuci ?
Siema panowie/panie mam taki problem ostatnio zainstalowałem sobie gammę i jestem na bagnach w bazie czystego nieba dostałem pancerz za wykonanie misji i gdy chce go założyć wywala mi grę i pokazuje się ten problem da się to jakoś rozwiązać? Ktoś miał ten sam problem ? nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi pomocy ludziska
Witam chciałbym się dowiedzieć czy miał ktoś podobny problem zainstalowałem gamme wszystko przebiegło pomyślnie natomiast po uruchomieniu wszystkie napisy w menu oraz w grze są czarne i ledwo widoczne prosiłbym o pomoc w naprawie tego.
@Stalker1365 Serwus
Ludzie piszą, że ten problem powoduje jakiś addon “Tactical fonts”, poszukaj i wyłącz go w mod organizerze i zobacz, czy to coś da.
@Stalker1365 Serwus
Ludzie piszą, że ten problem powoduje jakiś addon “Tactical fonts”, poszukaj i wyłącz go w mod organizerze i zobacz, czy to coś da.
Panie i Panowie
Na prośbę @Szczepan9205 daje tutaj poradnik jak mieć stalkera gamme jako hybrydę polsko-angielską.
Tzw spolszczyć to co oferuje spolszczenie do anomaly 1.5.2 a to co dodaje gamma było poprawnie wyświetlane po angielsku.
Punkt 1. Musimy mieć gotową gamme, zainstalowaną i działającą.
Punkt 2. Kopiujemy spolszczenie do folderu głównego anomaly 1.5.2 https://zone.stalkerteam.pl/files/416
Punkt 3. Odpalamy mod organizer 2 z gammy
Punkt 4. Instalujemy 3 mody przez mod organizer które są podpięte nad audio, muszą być w kolejności jak na screenie, czyli na samej górze jako najwyższy priorytet
Punkt 5. W folerze który jest dołączony do postu, o nazwie stalker anomaly modded exes main są dodatkowe pliki które trzeba wkleić do folderu głównego anomaly
Jeżeli wszystko dobrze poszło odpalamy grę poprzez exe z mod organizera, odpala się gamma.
W grze wchodzimy w “Ustawienia”
i tam w zakładce modded exes, mamy pozycje poniżej o nazwie “Use English text for missing translation” oczywiście musi być ona ustawiona na ON I
I tym magicznym sposobem mamy hybrydą gammy polsko-angielską.
Wszystko to co tłumaczy spolszczenie na polski zostaje po polsku, wszystko to co dodatkowo daje gamma jest poprawnie wyświetlone po angielsku.
Całość zajmuje jakieś 5 minut i póki co w rozgrywce nie znalazłem błędów.
@LPatryk Hmm dziwna sprawa no bo zrobiłem wszystko tak jak podałeś i nie wiedzieć czemu, ale jak klikam na modded exes w ustawieniach to wywala mi grę z takim logiem:
Spoiler
FATAL ERROR
[error]Expression :
[error]Function : CScriptEngine::lua_pcall_failed
[error]File : ..\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line : 206
[error]Description : fatal error
[error]Arguments : LUA error: h:/s.t.a.l.k.e.r/anomaly/bin/..\gamedata\scripts\_g.script:787: attempt to compare nil with number
stack trace:
Co jest dość ciekawe bo żadna z tych 3 paczek, które podrzuciłeś nie zawiera skryptu g_script🤔
@LPatryk Hmm dziwna sprawa no bo zrobiłem wszystko tak jak podałeś i nie wiedzieć czemu, ale jak klikam na modded exes w ustawieniach to wywala mi grę z takim logiem:
Ukryj zawartość
FATAL ERROR
[error]Expression :
[error]Function : CScriptEngine::lua_pcall_failed
[error]File : ..\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line : 206
[error]Description : fatal error
[error]Arguments : LUA error: h:/s.t.a.l.k.e.r/anomaly/bin/..\gamedata\scripts\_g.script:787: attempt to compare nil with number
stack trace:
Co jest dość ciekawe bo żadna z tych 3 paczek, które podrzuciłeś nie zawiera skryptu g_script🤔
Kurde zapomniałem wspomnieć że trzeba wyłączyć wersje MCM z gammy dlatego cię wywala xD
Jest konflikt jak działają 2 mcm naraz, co nie jest dziwne za specjalnie.
Widzę że nie mogę już edytować tego wpisu powyżej a dobrze było by to tam zamieścić
@LPatryk Wyłączenie MCM od Gammy było moją pierwszą myślą jak pierwszy raz się wysypało, ale nic to nie dało, nadal się wywala z tym samym skryptem. Za to jak uruchomię z MCMa tego, który normalnie jest dołączony do Gammy to zakładka działa z tym, że nie ma właśnie opcji używania angielskiej translacji tam gdzie brakuje tekstu, więc chyba coś jest nie halo z tym MCM, którego wstawiłeś, albo może z kolejnością? No bo Gammę mam aktualną.
Porównałem na szybko pliki obu MCMów (Twojego i tego dołączonego do Gammy) i pliki są identyczne, kompletnie niczym się nie różnią więc ciekawe czy ten MCM jest w ogóle potrzebny czy do działania nie wystarczy polska translacja do niego i moded exes