@LPatrykNaturalnie, podmieniłem, ale pobawię się tym jeszcze z tym, że pomyliły mi się dodatki no bo skoro oba MCM są identyczne, a spolszczenie do MCM na pewno błędu nie powoduje to coś jest nie tak z tymi .exekami. Jak uda mi się uruchomić to dam znać.
Przychodzi mi jeszcze do głowy tylko to. Zmiana fontu. Nie powinno mieć to wpływu ale kto wie
@LPatryk Już doszedłem do ładu z tym - wydaje mi się, że najsensowniejsza opcja to dodanie/zainstalowanie samej paczki z modded exes i ewentualnie spolszczenia do MCM choć w porównaniu do tego co aktualne pliki tekstowe do MCM zawierają to ten co dodałeś jest dość wybrakowany ![]()
W każdym razie ja zrobiłem to tak: dodałem same modded exes do listy modów w MO2, a w folderze Gamma/mods stworzyłem folder do którego wrzuciłem pliki spolszczenia, nazwałem np. Polish localization i aktywowałem go na liście modów w MO2 przez co nie trzeba wrzucać spolszczenia do folderu z Anomaly.
Sam MCM nic tu nie ma w zasadzie do rzeczy bo to modded exes dodają możliwość uzupełnienia braków tekstowych angielską translacją, ważne tylko, żeby w MO2 przestawić plik uruchamiający Gammę z Anomaly Launchera na któryś z tych w folderze bin z Anomaly - np. na ten (DX11 - AVX) czy inny na którym normalnie graliśmy bo pozostawienie AnomalyLauncher.exe poskutkuje tym, że po kliknięciu Play nic się nie wydarzy.
EDIT. @LPatrykJednak się myliłem niestety - stworzenie folderu pol w folderze moda 140 czyli Weapon Parts Overhaul, przetłumaczenie go na szybko i wrzucenie do folderu text/pol w dodatku nic nie dało - w grze nadal był po angielsku i w menu i opisy w grze również, dopiero wrzucenie go do oddzielnego “dodatku”, którym jest u mnie spolszczenie Anomaly pomogło i mam teraz tą część również po polsku, więc z ciekawości wrzucę Ci tu plik od WPO - wrzuć go sobie do 140- Weapon Parts Overhaul - arti do folderu text i stwórz folder pol i zobacz czy po wrzuceniu go tam i wykorzystaniu Twojej metody będziesz miał tą część po polsku czy po angielsku ok?
Tyle, że niestety to oznacza, że jeżeli u Ciebie będzie tak samo to nie da się uniknąć nakładających się na siebie plików różnych dodatków i przy tworzeniu potencjalnego spolszczenia będzie trzeba sobie posegregować dodatki, które mają te same pliki tekstowe i treść wszystkich połączyć w jeden.
Tak czy inaczej można grać w gamme po części po polsku.
Myśle ze wklejenie spolszczenia bezpośrednio do głównej gry da lepszy wynik i spalszczanie modow pojedynczo
@LPatryk To się jak najbardziej zgadza - jako rozwiązanie dla kogoś kto chce sobie ograć Gammę teraz - w formie hybrydy polsko-angielskiej to to jest bardzo dobre rozwiązanie i fajnie, że modderzy pomyśleli o czymś takim. Z kolei punktu widzenia tłumacza jednak to w jaki sposób trzeba by skonstruować w przyszłości spolszczenie jest trochę bardziej wymagający czasu i dokładności bo tak jak wspominałem - część dodatków nie dodaje zupełnie nowych plików do folderu text, zamiast tego modyfikuje te już istniejące w spolszczeniu i żeby była pewność, że na 100% wszystko będzie jak należy to trzeba by zawartość tych wszystkich dublujących się plików zebrać w jeden plik, a gdyby sprawę załatwiało stworzenie w folderze każdego dodatku folderu pol w text i wrzucenie do środka przetłumaczonego na polski pliku no to wtedy nie było by trzeba zbierać treści kilku plików o tej samej nazwie w jeden co by zaoszczędziło moim zdaniem sporo czasu.
No, ale przynajmniej sprawdziłem - nie da się tak jak bym chciał, więc gdyby zebrała się w przyszłości ekipa chętna do tłumaczenia to przynajmniej będziemy wiedzieć na czym stoimy, co trzeba zrobić i w jaki sposób.
Trzeba by tylko do postu #1 dodać informację o tym, że jeżeli ktoś zdecyduje się na ogarniecie sobie polsko-angielskiej hybrydy to oprócz dorzucenia do MO2 tego modded exes trzeba jeszcze dezaktywować dodatek 308 - Tactical fonts for Anomaly 1k (jest domyślnie aktywny), jeżeli tego nie zrobimy to czcionka w grze będzie czarna.
Została dodana instrukcja jak połączyć spolszczenie Anomaly z Gammą i uzyskać polsko-angielską hybrydę ![]()
Witam to pierwszy mój wpis na forum dlatego proszę o wyrozumiałość.
Zainstalowałem właśnie stalker gamma według instrukcji i po odpaleniu wyskakuje mi taki error proszę o pomoc.
@Holinex Ciężko wskazać coś konkretnego, bo nie gram w tego moda, ale wylot wskazuje, że brakuje jakiejś sekcji w plikach, czyli prawdopodobnie coś się w nich nie zgadza.
Możesz spróbować zainstalować jeszcze raz, może pomoże, a nie będzie trzeba kombinować (jeśli skorzystałeś ze sposobu na mieszane spolszczenie z angielskim, to najpierw spróbuj odpalić bez tego, “czystą” Gammę, zawęzi to możliwości wystąpienia tego problemu).
Witam mógłby ktoś zrobić reuploud pliku ui st jamming?
Bo jest napisane że jest niedostępny.
Trillemeal808:
Anomaly 1.5.0. - 1.5.2.:
» Загрузить «Anomaly 1.5.1»: ModDB | Торрент | [8,75 ГБ]
» Загрузить обновление 1.5.2: ModDB | Торрент | [1,01 ГБ]
» Загрузить «Anomaly 1.5.0 [BETA 3.0]» с ФО: Google Drive | Торрент» Загрузить «Anomaly 1.5.0 [BETA 3.0]» с Mod DB: ModDB Part #1, ModDB Part #2, ModDB Part #3, ModDB Update #4, ModDB Hotfix #8
Zgodnie z wcześniejszą obietnicą udostępniamy również kod źródłowy silnika Monolith, naszej własnej modyfikacji silnika X-Ray, na którym opiera się Anomaly 1.5.1. Możesz to sprawdzić pod poniższym linkiem: https://bitbucket.org/anomalymod/xray-monolith/
Stalker gamma:
Spoiler
January 17, 2022 20:00
correct xml handling by git for windows-1251 encoding
September 23, 2022 10:04
G.A.M.M.A_definition_version.txt
Weapon cover tilt install fix (crash install fix)
July 11, 2023 18:49
February 19, 2022 02:46
March 31, 2023 13:47
Cześć. Czy ktoś mógłby reuploadować pliki do hybrydy spolszczenia ??
Dzięki
2 godziny temu, ar_turok napisał(a):
pliki do hybrydy spolszczenia ??
A po polskiemu??
Probuje od 3-4h zainstalowac ten mod ale nie daje rady. Pliki z WinRAR’a nie chca mi sie rozpakowac poniewaz ważą 10TB jak nie wiecej. Jaby ktos pomogl to z gory dziekuje.
@JJano jak nie kijem go to pałą, a 7zipem próbowałeś wypakować?
@JJano Ale czy Ty chcesz wypakować tą paczkę co się nazywa download.7z co ma koło 15GB? Jeśli tak to jeżeli doczytałeś instrukcję to one nie są konieczne, żeby zainstalować Gammę - link do pobrania ich jest po to, żeby można było je pobrać jako jedną paczkę w przypadku gdyby moddb padło, ale normalnie to po prostu pomijasz punkt instrukcji z pobieraniem tego pliku, a instalator Gammy jak wystartuje to sam sobie pobierze co trzeba i wtedy przynajmniej masz pewność, że wszystko się dobrze zainstaluje.
1 godzinę temu, tom3kb napisał(a):
@JJano jak nie kijem go to pałą, a 7zipem próbowałeś wypakować?
wlasnie to zadzialalo tylko mam teraz problem ze spolszczeniem poniewaz pobralem ten plik polsko-angielski i dalej nie wiem co mam zrobic
@JJano wrzucić gamedate spolszczenia do głównego folderu moda, zapyta się czy podmienić pliki to tak.
27 minut temu, tom3kb napisał(a):
@JJano wrzucić gamedate spolszczenia do głównego folderu moda, zapyta się czy podmienić pliki to tak.
tylko że teraz nie mogę znalezc Tactical fonts for Anomaly 1k
@JJano W pierwszym poście na pierwszej stronie tego tematu jest instrukcja…
I gamedaty ze spolszczeniem Anomaly w razie czego nie wrzuca się do folderu z Gammą jak coś tylko do folderu z Anomaly.