Aktualizacja 0.9.5 STALKER GAMMA zostanie wydana 8 maja 2026 roku.
Aktualizacja obejmie kompletne zbalansowanie statystyk wszystkich pancerzy, przebudowę systemu klas BR, bardziej realistyczne sterowanie bronią, wielowątkowość, płynne zarządzanie ekwipunkiem, ogólną poprawę wydajności oraz wiele innych funkcji i poprawek błędów.
Zgodnie z zajawkami NOWA Gamma v.0.95 już jest dostępna pod # 1.
To w zasadzie NIE jest aktualizacja zawartość RC3 jest inna….. NOWA GRA jest wysoce ZALECANA !! Stare zapisy mogą nie działać.
Można spróbować zainstalować spolszczenie ale czy będzie działać ??? Dajcie znać.
ps.
@Szczepan9205 czy mógłbyś rzucić okiem na pliki językowe ? bo jak się wydaje będzie sporo zmian. Ocenisz ile plików będzie do poprawy albo uzupełnienia ???
@Marcx Spolszczenie działać powinno - w razie problemów najprostsze rozwiązanie to wyrzucić wszystkie pliki z folderu scripts w gamedacie spolszczenia i potem te wycięte pliki pojedynczo wrzucać i po wrzuceniu każdego sprawdzać czy gra się wczytuje bo pliki tekstowe, audio czy tekstury wylotów nie spowodują.
A co do drugiego pytania - yyy ok. 60-70. Ostatnie pliki, które były częścią fixów/hotfixów czy małych łatek do 0.94 miały datę modyfikacji 05.11.2025 i od nich sobie liczyłem w MO2.
Do wszystkich, którzy czekają na aktualizację spolszczenia: zajmę się tym, jak się wychoruję bo mnie na początku tygodnia jakieś cholerstwo chwyciło i jeszcze się nie wyleczyłem
No tak - jak mówiłem - powinno działać i póki nie ogarnę plików pod 0.9.5 to kto nie chce grać po angielsku to może to traktować jako tymczasowe rozwiązanie No i tych tekstów po angielsku nie powinno być chyba wiele.
A mi z kolei nie działa. Po włączeniu spolszczenia wyrzuca fatal error i zamyka grę. Macie pomysł o co może chodzić? Nie wyobrażam sobie grać w Stalkera bez pana Utty.
(tak, wiem zdjęcie ekranu zamiast screena ale loguję się przez tel na forum)
@Nietoper Grę postawiłeś od nowa czy tylko aktualizacja ?? Ja postawiłem od nowa i żadnych problemów. Nawet stary save się wgrał/uruchomił bez problemu. To tyle.
No tu do analizy trzeba by wiedzieć jaka rozdzielczość jest używana, z kiedy skrypt, bo może coś się nie zaktualizowało.
Masz jakieś dodatkowe mody załączone? Coś co zmienia hud? Jak DynaHUD na ten przykład.
Jak po usunięciu (ale bardziej polecam opcję schowania w MO2 - prawy przycisk myszy na pliku w MO2 i tam jest opcja hide) działa, to jednak trzeba obserować, czy Interaction Dot Mark działa poprawnie.
1920x1080, spolszczenie z pierwszego posta plus dwie łatki. Modów na HUD nie mam dodatkowych. Interaction Dot wydaje mi się że działa normalnie ale jeszcze się przyjrzę dokładnie.
Powiem wam tak szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego w ogóle ten skrypt ui_hud_dotmarks jest w skryptach spolszczenia Jak składałem spolszczenie do 0.9.4 to na pewno był jakiś powód dla którego go dodałem, ale przed chwilą porównałem go do angielskiego oryginału i nie wychwyciło mi żadnych zmian, więc komu wywala przez ten skrypt grę to może go śmiało usunąć… I guess
Dopóki nie skończę przerabiać plików i sam nie odpalę gry to się nie dowiem o co chodziło z tym skryptem pewnie i dlaczego go dodałem także póki co uzbrójcie się w cierpliwość
A ja nie. Nie jestem zwolennikiem aktualizacji przy takiej ilości modów w kompilacji. Jest prawie pewne , że jakieś śmieci zostaną, które mogą bruździć. A co do starych zapisów to w MO2 poszukaj Pre-0.9.4 Saves Fix lub podobny ( priorytet ca. 660 ) , który aktualizuje stare zapisy.