Stalker G.A.M.M.A

Witam. Przychodzę z nowym zakłopotaniem. To moja pierwsza styczność z modami dlatego prosze o wyrozumiałość. Czasami podczas ładowania sie nie wcztuje ale to nie o tym. Gdy save mi się wczytał to robie jeden krok i gra mi sie crash’uje i wyskakuje mi ten komunikat (załącznik). Nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie chociaż kilka osób miało ten sam problem. Próbowałem zmieniać grafikę itd. ale to nic nie daje. Jak ktoś może pomóc z tym to dzięki za pomoc.

1 polubienie

@JJano Co prawda rozwiązania na to dla Ciebie nie mam, ale… ten skrypt, na który wskazuje błąd to część dodatku Screen Space Shaders 18.0. Możesz spróbować go wyłączyć, ale ciężko powiedzieć czy Gamma będzie bez niego chodzić. To jest ogólnie mod na dynamiczne kałuże, nowe shadery, nowe shadery dla wody itd., ale po tym jak go wyłączysz i będzie działać to całość może dużo słabiej wyglądać graficznie.

Jak dla mnie to wszyscy, którym to wyskakuje po prostu mogą mieć za słaby sprzęt do Gammy choć mogę się oczywiście mylić. Ja jakiegoś topowego nie mam i na wysokich ustawieniach nie wszędzie mam stabilne 60FPS także…

3 godziny temu, Szczepan9205 napisał(a):

@JJano Co prawda rozwiązania na to dla Ciebie nie mam, ale… ten skrypt, na który wskazuje błąd to część dodatku Screen Space Shaders 18.0. Możesz spróbować go wyłączyć, ale ciężko powiedzieć czy Gamma będzie bez niego chodzić. To jest ogólnie mod na dynamiczne kałuże, nowe shadery, nowe shadery dla wody itd., ale po tym jak go wyłączysz i będzie działać to całość może dużo słabiej wyglądać graficznie.

Jak dla mnie to wszyscy, którym to wyskakuje po prostu mogą mieć za słaby sprzęt do Gammy choć mogę się oczywiście mylić. Ja jakiegoś topowego nie mam i na wysokich ustawieniach nie wszędzie mam stabilne 60FPS także…

Nadal po wyłączeniu Screen Space Shaders 18.0. wyskakuje ten sam błąd

@JJanoTo nie mam pojęcia - techniczna strona Stalkera, to akurat nie moja działka :face_with_tongue: Jedyne co mi przychodzi do głowy no to w związku z tym, że to dodatek graficzny to to, żebyś pobawił się grafiką - zjechał w dół, a jak zjeżdżanie w dół z grafiką na tym Renderze, który masz wybrany nic nie pomoże to wtedy zmiana renderu np. z DX11 na DX10. Może w końcu pójdzie…

Przed zabawą z ustawieniami grafiki możesz jeszcze testowo spróbować stworzyć zupełnie nową postać i spróbować czy jak dasz nową grę to wtedy się wczyta - no bo piszesz, że przy wczytywaniu save to się dzieje czyli strzelam, że już wcześniej grałeś w Gammę :face_with_tongue: Może też być tak, że najnowsza aktualizacja 0.91 może nie być kompatybilna, ze starymi zapisami choć wątpię.

Godzinę temu, Szczepan9205 napisał(a):

@JJanoTo nie mam pojęcia - techniczna strona Stalkera, to akurat nie moja działka :face_with_tongue: Jedyne co mi przychodzi do głowy no to w związku z tym, że to dodatek graficzny to to, żebyś pobawił się grafiką - zjechał w dół, a jak zjeżdżanie w dół z grafiką na tym Renderze, który masz wybrany nic nie pomoże to wtedy zmiana renderu np. z DX11 na DX10. Może w końcu pójdzie…

Przed zabawą z ustawieniami grafiki możesz jeszcze testowo spróbować stworzyć zupełnie nową postać i spróbować czy jak dasz nową grę to wtedy się wczyta - no bo piszesz, że przy wczytywaniu save to się dzieje czyli strzelam, że już wcześniej grałeś w Gammę :face_with_tongue: Może też być tak, że najnowsza aktualizacja 0.91 może nie być kompatybilna, ze starymi zapisami choć wątpię.

Błędnie zapisałem poprzedni wpis. Chodziło mi o to że mi sie GAMMA nie włączyła tylko ten błąd był

Ja już nie wiem, chyba się poddam.

Jakieś podpowiedzi?

witam mam taki problem

U mnie dopóki nie zacznę instalować spolszczenia, wszystko śmiga i hula aż miło na Direct11,

22 godziny temu, MrSWAT napisał(a):

U mnie dopóki nie zacznę instalować spolszczenia, wszystko śmiga i hula aż miło na Direct11,

Dobra, zrobiłem inaczej niż w poradniku i wszystko działa. Mam po polsku i niektóre kwestie po angielsku. Żadnych błędów nie wywala itd.
Spolszczenie do Anomaly wypakowałem normalnie jak powinno być i nic więcej nie instalowałem, żadnych dodatkowych modów czy plików itd. Opcja żeby uzupełniać tekstem angielskim braki i tak była w menu. Jedyne co zrobiłem wyłączyłem mod 306 żeby czcionka nie była czarna, bo się z tłem zlewała.

Do wszystkich, którzy mieli problem z wylotem, który wskazywał na ssfx_rain_footsteps.script czyli m.in @Przykucek, @JJano, @MrSWAT - problemem najprawdopodobniej jest ten mod Modded exes dołączony do wcześniejszej instrukcji na hybrydę polsko-angielską. W Gamma 0.91 nawidoczniej Grok dodał nowszą wersję i stąd wylot, ale…

@Agrael Przetestował wczoraj dla mnie instrukcje instalacji bety spolszczenia i tez miał ten błąd, aczkolwiek na discordzie Gammy znalazłem rozwiązanie.

Każdy kto będzie miał ten wylot - do spolszczenia jest dołączona najnowsza wersja Modded exes, więc nie powinno być już żadnych problemów, ale gdyby jednak komuś wyskoczył ten co wyżej czyli:

Spoiler

FATAL ERROR

[error]Expression :

[error]Function : CScriptEngine::lua_pcall_failed

[error]File : ..\xrServerEntities\script_engine.cpp

[error]Line : 206

[error]Description : fatal error

[error]Arguments : LUA error: …1.5.1/bin/..*gamedata\scripts\ssfx_rain_footsteps.script:62: attempt to call field ‘rain_wetness’ (a nil value)*

By się go pozbyć trzeba wejść w folder z Gammą, następnie do folderu .Grok’s Modpack Installer/Gamma, w nim jest folder modpack_patches i jego zawartość trzeba wkleić do folderu Anomaly i to pomoże na na ten wylot - @Agrael to wczoraj sprawdził i po wrzuceniu zawartości tamtego folderu wylot zniknął.
Aczkolwiek po zainstalowaniu spolszczenia nie powinno być problemu bo do paczki ze spolszczeniem załączyłem najnowszą wersję Modded Exes - te osoby, które bawiły się w polsko-angielską hybrydę muszą skasować starą wersję Modded Exes (podpisaną na liście modów STALKER) i w jej miejsce wrzucić nową (instrukcja instalacji i nadawania priorytetu jest nadal taka sama jak do hybrydy.

2 polubienia

Wybaczcie za post pod postem, ale:

**Do wszystkich, którzy instalowali spolszczenie przed dniem dzisiejszym - zaktualizowałem link do spolszczenia, doszło parę drobnych korekt w plikach tekstowych oraz uprościłem instrukcję instalacji bo kilka rzeczy okazało się niepotrzebnie napisanych.**Także pobierzcie sobie świeżą wersję i po prostu przekopiujcie folder pol z archiwum ze spolszczeniem do folderu z Gammą/mods i folderu ze spolszczeniem.

Hej.

Przychodzę tutaj z małą prośbą o pomoc.

Mianowicie, wszystkie napisy/opisy etc. są w kolorze czarnym, da się grać aczkolwiek ciężko jest się czasem doczytać komunikatów tudzież dialogów. W menu nie widziałem żadnej opcji umożliwiającej zmianę tego, czy da się to jakoś zmienić z poziomu plików gry? :grimacing:

@Milas W kroku 3 instrukcji jest napisane, że trzeba wyłączyć w MO2 moda nr.308 - Tactical Fonts for Anomaly - jak go wyłączysz to będziesz miał normalną.

1 polubienie

@Szczepan9205 Jasne, dzięki. Mój błąd, nie doczytałem.

Jesteś w stanie mi jeszcze powiedzieć, dlaczego w trybie wojny frakcji stojąc we wrogiej bazie po oczyszczeniu okolicy, nie mogę jej przejąć? Automatyczne przechwytywanie mam włączone. :roll_eyes:

Instalacja tylko dla anglojęzycznych ..?

1 polubienie

@MilasPojęcia nie mam, w życiu nie grałem w Anomaly czy Gammie w wojnę frakcji :face_with_tongue:

Jest opcja zeby jakos powiekszyc czcionke w rozdzielczosci 2k? Tekst wydaje sie strasznie maly i super by bylo gdyby byl na to jakis sposob

Błędy

Spoiler

Akurat potrzebowałem postawić moda na nowo. Widzę że już nie potrzebuje archiwum “downloads.7z” (ważącego jakieś 13GB) do instalacji? Chyba potrzebowałem go do instalacji GAMMA 0.9.1?

Grałem z modem UGP (Ultimate Gun Pack) i po jakichś 50 godzinach gra zaczęła sprawiać problemy po aktywowaniu “Black Market/Trader Overhaul” (czyli moda pozwalającego na zakup uzbrojenia po zawyżonych cenach - tak jest w modzie “Escape from Pripyat” które jest takim jakby konkurentem GAMMA). Deaktywacja nie pomogła. Szkoda…

@vojtas040 spróbuję przetłumaczyć instrukcję z Discorda - sam jej używałem do postawienia swojej gry oi trzeba robić wszystko krok po kroku by wszystko działało.

Do wypakowania używać 7zip i pamiętać o tym, że NIE wrzucamy zawartości archiwów z GAMMA do folderu „Anomaly", W pewnym momencie będziemy musieli jedynie wskazać ten folder i powinien on być wolny od innych modów.

Musi to wyglądać tak: D:/Anomaly and D:/GAMMA. albo C:/Anomaly and C:/GAMMA. bo jeśli wrzucimy oba foldery do jednego folderu np. „Stalker" to mogą być później problemy. No i pamiętać by nie używać żadnych znaków czy polskich liter.

Jeśli chcemy odpalić GAMMA na Windows7 to z pomocą tego może to być możliwe.

Kolejne zalecenie to wybieranie „Wypakuj pliki" po kliknięciu na nie prawym przyciskiem myszy. Zaznaczanie wszystkiego w archiwum i przeciąganie do pustego folderu może spowodować problemy. Zapewnie dlatego, że mod jest za duży.

Drugą rzeczą jest wrzucenie folderów z modem „Anomaly" oraz „GAMMA" do wyjątków dla Windows Defender (zanim zaczniemy instalację, ściąganie i wypakowywanie) by mieć pewność, że nie będzie się czepiał albo kasował plików. Druga rzecz by nie umieszczać tych folderów w żadnych Program Files i im podobnych.

Zaczynamy:

-Tworzymy folder „Anomaly" i tam wypakowujemy zawartość “Anomaly 1.5.1” oraz aktualizacji do niego “Anomaly 1.5.1 to 1.5.2”. Jeśli w folderze znajduje się “changes151to152.txt” to wszystko jest w porządku.

-Odpalamy Anomaly raz, klikamy na wielki przycisk „Play S.T.A.L.K.E.R. Anomaly" i po wejściu do menu głównego wychodzimy z gry.

-Do folderu „GAMMA" wypakowujemy zawartość archiwum “GAMMA RC3.7z”. Potem w folderze “Grok’s Modpack Installer” klikamy prawym przyciskiem myszy na “G.A.M.M.A Launcher.exe” i wybieramy „Uruchom jako Administrator". W lewym górnym rogu klikamy na przycisku “First Installation Initialization”.

-powinien się wyświetlić błąd o treści „Cannot open instance Portable…" klikamy OK. Dostaniemy wtedy możliwość wybrania folderu z modem Anomaly. Klikamy na “Browse…” i wybieramy folder “Anomaly” klikając na niego tylko raz bez otwierania go!

-powinno wyskoczyć okienko Mod Organizer bez żadnych dostępnych modów z wybranym profilem “Default”.

-zamykamy MO2 i i wracamy do GAMMA Launchera. Upewnij się by pierwsze cztery pola były zaznaczone (Check MDS, Force GIT download, Force ZIP extraction, Update Large Files). Klikamy INSTALL. Jest to najdłuższa część instalacji, która zależnie od mocy serwerów Moddb albo naszego łącza może zająć dość sporo czasu.

Istnieje szansa na to, że serwery Moddb mogą nas zablokować. W takim wypadku albo korzystamy z VPN albo czekamy jakieś 2 godziny.

-Gdy ściąganie się skończy dostaniemy komunikat o treści “You can now click Play”. Tak też czynimy.

-uruchamia się Mod Organizer (powinno nam ustawić profil na “GAMMA”) i na środku widzimy licznik modów - porównujemy go z tym widocznym na Discordzie (w momencie pisania tego posta było to “#416-mods-in-MO2”) i jeśli się zgadza to instalacja przebiegła pomyślnie.

-w prawym górnym rogu klikamy na przycisk “RUN” z żółtą strzałką. Powinnien się pojawić Anomaly launcher, Klikamy “Play” i mod GAMMA powinien się już odpalić.

Po tym możemy zamiast “Anomaly Launcher” wybrać inne opcje DirectX zależne od naszych preferencji czy możliwości komputera.

1 polubienie

O @ZapomnialemLoginu opisał ale jakby co to @vojtas040 masz też filmiki itp z instalacją.

Instalowanie gammy.