Stalker Remaster

Na moddb pojawił się nowy mod STALKER REMASTER.

Co tu dużo mówić mocne odświeżenie graficzne pierwszej części Stalkera, jak ktoś interesuje się szczegółami to odsyłam do strony moda. Na razie do pobrania jest pierwsza wersja więc możliwe są różne błędy, nie wszystko też jest jeszcze dodane.

Mod zajmuje 30Gb :D, wymaga do gry 16Gb pamięci ram. Testowany był na Cieniu Czarnobyla z GoG, więc na wersji 1.0006.

Przed instalacją przeczytajcie readme: https://www.moddb.com/mods/stalker-soc-remaster/downloads/note

Są tam informacje o potrzebie zmiany nazw części archiwów przed instalacją itp.

Moda pobieramy w kilku partach z moddb: https://www.moddb.com/mods/stalker-soc-remaster

Jako, że to kolejny mod w stylu “biorę paczki tekstur różnych ludzi, złożę w całość i wypuszczam jako mój mod”, autor mówi o wspieraniu go na Patronie to już widziałem głosy “ukradłeś moje tekstury i próbujesz na nich zarabiać”.

Tak jak patrzę to sporo rzeczy od ludzi co robili Autumn Aurora, mocno opiera się na teksturach zrobionych przez Akinaro i wielu innych, część wymieniona w creditsach.

Autor wspomina, że możliwe są też remastery dla Czystego Nieba i Zewu Prypeci.

Może nie zdążyć :blush: jeśli projekt zostanie zamknięty bo zrobi się hałas np o próby zarabiania na cudzych darmowych modach.

Ps. Wstawka robiona na szybko na telefonie, dostosowanie do szablonu jak już się pokończą te wszystkie święta w styczniu :slightly_smiling_face: o ile będzie wtedy o czym pisać.

6 polubień

@tom3kb

Moim zdaniem, jeśli autor modyfikacji ma czyste sumienie, będzie miał na to dowody. Tym bardziej argumenty, że to jego praca i wszelakie modyfikacje wychodziły z jego ręki. Nie będzie mowy o tym, że podbierał od kogoś innego i w dodatku bez zgody od ich autorów. Zobaczymy, co będzie dalej, może się okazać, że będzie to kolejny motyw jak z Limbo of the lost, ino w świecie modyfikacji i jeszcze na tym chcący na tym zarobić, zdobyć rozgłos. Jakiś efekt odniesie w końcu. :grin:

38 minut temu, tom3kb napisał:

Mod zajmuje 30Gb :D, wymaga do gry 16Gb pamięci ram.

A wszystko dlatego, że geniusz stwierdził, że wrzucenie tekstur w rozdzielczości 8k będzie dobrym pomysłem :relieved_face: Kiedy w samej grze, nie ma możliwości, żeby ktokolwiek to zauważył. I mówię tutaj o normalnej rozgrywce, nie chodzeniu z lornetką i patrzeniu się w glebę tylko po to, żeby się pospuszczać nad teksturami.

3 polubienia

3 minuty temu, ArNie napisał:

chodzeniu z lornetką i patrzeniu się w glebę tylko po to, żeby się pospuszczać nad teksturami.

Może być dobry mod dla miłośników robienia screenów :slightly_smiling_face:

3 polubienia

Ja ci Tomek powiem tak - może i mnie kiedyś w przeszłości słońce trochę za mocno przygrzało, ale na pewno nie aż tak, żeby pobierać PRAWIE 19 GB tylko po to, żeby 5 screenów strzelić, skoro równie dobrze mogę pobrać tam 2 czy 3 GB Autumn Aurory, i będzie taki sam efekt :grin:

2 polubienia

@tom3kb Owszem, znajdzie się miłośnik robienia screenów, ale za to jakim kosztem, zawartości, wymagania sprzętowego, a co bardziej, ilości miejsca na dysku twardym. Tyle danych, to mogło się znaleźć miejsce na fabułę, dodatki.

@ArNie Mnie wystarczyło faktycznie Autumn Aurora, by móc się zachwycać widokami, plus dodatek graficzny ENB, co w zupełności wystarczyło, by móc nacieszyć się widokami plus odświeżoną grafiką. Z drugiej strony, kwestia gustu, dla jednych będzie to wystarczające, dla drugich wręcz przeciwnie, będą chcieli więcej zawartości.

2 minuty temu, seb-stryl napisał:

@tom3kbTyle danych, to mogło się znaleźć miejsce na fabułę, dodatki.

No ale takie rzeczy to nie robi się tak “łatwo” jak zebranie różnych gotowych rzeczy do kupy :blush:

1 polubienie

@tom3kb Racja, ma to swój urok. Wszystko ma swoje plusy i minusy, żeby to wszystko było spójne i działało. Mogę sobie jedynie to wyobrazić, ile to pracy kosztuje.

2 minuty temu, tom3kb napisał:

No ale takie rzeczy to nie robi się tak “łatwo” jak zebranie różnych gotowych rzeczy do kupy :blush:

Ale nawet jeśli, to mógłby za bazę wziąć chociażby RMA - i co, fabuła by była rozszerzona, co prawda mod ma swoje lata, ale zawsze coś. Może by nawet parę nowych osób się z nim zapoznało :slightly_smiling_face:

To też trzeba różnie patrzeć ja np często widziałem ludzi co szukali tylko modów zmieniających, tylko grafikę. Żadnych zmian gameplayu, żadnych zmian fabuły.

Np nigdy nie grałeś w Stalkera, a w dzisiejszych czasach jego wygląd cię odrzuca albo chciałeś sobie go odświeżyć po kilkunastu latach.

Ja np na tego typu mody nie zwracam w ogóle uwagi bo przecież każdą część przeszedłem po kilka razy. I nie widzę sensu, bym się zanudził. Sam Zew pamiętam jak dorwałem w CDA to w pół roku przeszedłem 3 razy i już znam na pamięć.

A i często w modach fabularnych jest zostawiana główna fabuła więc mam już ją wyrytą w pamięci.

Co do obrazków z gry zwanych “skrinami” to mają za zadanie (u mnie) pokazać sytuację: tu i teraz i tylko w tym modzie.

Druga sprawa jest fakt, że pokazując w/w obrazki pokazujesz innym, że dany mod jest grywalny i że ty w niego grasz.

Nie pobieram i nie gram w mody w których jest tylko 10 000 odcieni zieleni czy też Biełazy “nowych” broni, liczy się fabula i akcja.

Szczerze Wam powiem że takie sklejki robiłem na kolanie w 20 minut. Jeżeli ktoś chcę - mogę z zegarkiem w ręku to udowodnić :grin:

90% tego co jest w tym modzie już widziałem. Wrzucanie tekstur do stalka w większej rozdzielczości niż 4k mija się z celem totalnie.
Tekstury o wysokiej rozdzielczości mają sens dla obiektów i geometrii które widzimy cały czas - ziemia, asfalt, cegły, czy broń.

Nie mniej jednak cieszy mnie jedna rzecz, silnik. OGSR bez problemu uciągnie takie vasyanki jak ta…

Może brzmię jak zarozumiały gość, ale na przestrzeni lat widziałem można powiedzieć wszystko :face_with_tongue:
Dziwi mnie tylko mówienie o “zmodyfikowanych shaderach” i “własnej pracy”, skoro ewidentnie widać vanillowe rzeczy z OGSR, i jakieś Reshade na górze. Bezsens.

1 polubienie

Nadal cię to dziwi? Co, o Redux już zapomniałeś? :face_with_tongue:

Na tym to się w większości opiera - że jakiś typ poskleja coś do kupy, zmieni od siebie 1 rzecz i krzyczy “łe, ludzie, patrzajcie, modam zrobił” Było tak od czasu Complete (aczkolwiek jeszcze chyba nikt nie przegiął pały jak twórca Completa).

A durny lud i tak się cieszył będzie bo “ło pacz, jaki mod śliczny, hura”.

Stalker - mody - jesteśmy wyznawcami niszowej gry/gier i modów i często kłótnie i spory o mody przypominają ten spór :

Nie ma o co bić piany, jak w tytule pewnej książki SF “Dla każdego inny raj”. :grin:

Wychodzi na to, że każdy z nas może zostać słynnym moderem, który zmienił oblicze stalkera o 360 stopni. Wystarczy umiejętnie robić kopiuj wklej.

Czytałem sobie komentarze ludzi pod artykułem na temat Remaster ( GryOnline.pl ) i odnoszę wrażenie, że 90% z nich zna tylko mody graficzne i ewentualnie CoC albo Anomaly.

W Polsce modyfikacje fabularne do stalkera wciąż są bardzo mało znane. Ostatnio natknąłem się na gościa ( właśnie z naszego kraju) który robił live ze stalkera z modem Complete 2009 i między czytaniem donejtów zachwycał się tym modem twierdząc, że lepszego nie ma. Oczywiście jego widzowie mu przytakiwali.

Nie twierdzę, że każdy graficzny mod jest bez celu, bo przecież sam lubię od czasu do czasu przetestować sobie taką Radiofobię ciesząc oko i robiąc piękne screeny.

W przypadku Remaster mamy 30GB. To już nie lepiej pograć w Autumn Aurora ?

O - proszę bardzo jaki ładny screen z mojej kolekcji gdy grałem w AA: :blush:

3 polubienia

W dniu 2.01.2020 o 12:24, vidkunsen napisał:

Stalker - mody - jesteśmy wyznawcami niszowej gry/gier i modów i często kłótnie i spory o mody przypominają ten spór :

Nie ma o co bić piany, jak w tytule pewnej książki SF “Dla każdego inny raj”. :grin:

Ta gra nie jest niszowa w naszym kraju. Wręcz przeciwnie…ma status tak samo kultowej jak nasze wiedźminy co dla mnie wcale nie jest takim zaskoczeniem. Jak najbardziej realne klimaty (Ukraina i byłe ZSRR) przyciągają wielu chętnych do ponownego ogrywania Stalkera pomimo upływu lat (lol to już 13 lat w kwietniu :)).

Na 10 zapytanych młodych ludzi - 18 - 28 lat tylko 1 osoba wiedziała o co się pytam, fakty nie mity.

Zdziwiłem się dzisiaj, wchodzę na gry-online a tu na głównej news “Ukazała się wersja beta imponującego moda to STALKER-a”, z ciekawości wszedłem, a tu takie coś:

Wychodzi że teraz wzięli/wziął się za Czyste Niebo, fakt wygląda to całkiem imponująco bo momentami nie chciało mi się wierzyć że to Stalker, ale szczerze mówiąc to po tym co się dzieje z wypuszczonym już SoC Remastered to nie wiem czy ktoś się tym zainteresuje, z nudów dzisiaj ściągnąłem ten SoC Remaster i co? I zawiesił się przy wczytywaniu tekstur mimo że komputer mam dobry jak na dzisiejsze standardy, a nie ustawiłem wszystkich suwaków na max i zainstalowałem ten wynalazek zgodnie z instrukcją autora po to żeby nawet się nie wczytał, taki to dobry remaster😆

Też to widziałem tylko na Cdaction :slightly_smiling_face: