Staruszek smoxa

Nie ma się czym chwalić, ale co mi tam. Może posiadacze słabszych komputerów pójdą moim śladem.

Obudowa : Obudowa Zalman Z9 PLUS
Płyta główna :  GA-P55-UD3L rev. 2.0
Zasilacz : OCZ 600W 
Procesor : Intel Core i7- 870
Chłodzenie :  SilentiumPC Fortis HE1225  
Pamięć : Transcend 6 GB DDR3
Grafika :  ASUS GTX 660 2 GB

5 polubień

Jak się i7 sprawuje? Można gdzieś jeszcze tą wersję tanio wyhaczyć?

W porównaniu do i3 530, którego miałem wcześniej, to różnica jest spora i widać to w grze. Kupiłem go na allegro za 300 zł. Był też tańszy, ale zagapiłem się i przegrałem licytację.

1 polubienie

Się przypatrzyłem i ci “powiem”, że twój złom jest o 2-3 klasy wyższy niż mój i nie narzekaj.

Nie narzekam. Mój staruszek jakoś sobie radzi, a cały kosztował mnie około 1500 zł. 

napisz o liftingu zalmana z użyciem szlifierki

Smox , wierz mi , do najgorszych on nie należy i według mnie wcale nie jest staruszkiem. Ja mam zabytek w chacie z gtx 220 i i2

@smox ja się tylko zastanawiam gdzie ty trzymasz nogi siedząc przed kompem, bo z tego co widzę na zdjęciu to przestrzeni tam za bardzo nie ma??

Jest to pozycja w stylu: na beczce przez ocean+kot na kolanach

p.s. też zdejmuję osłony zaraz po kupnie

, kieszenie na dyski skutecznie blokowały dostęp wdmuchiwanego powietrza do wnętrza obudowy. Wywaliłem je, a dyski zamocowałem wyżej (dodałem tam 2 wentylator z frontu) na frotkach do włosów, które podprowadziłem córce. Miałem to zrobić bardziej estetycznie, ale mi się nie chce. Ważne, że jest cicho i przewiewnie. Miało to wyglądać tak -

, pólka z klawiaturą jest na prowadnicach z kółeczkami. Zwyczajnie ją wysuwam.

4 polubienia

Patent na dysk twardy jest najlepszy, naprawdę brawo i gratuluję inwencji twórczej

Gratuluję,@smox, operatywności. Masz głowę na karku, jeśli chodzi o radzenie sobie, gdy budżet bywa cieniuśki. 

polak potrafi. Sam bym nie wpadł na to i kupił jakieś fiu bździu za 50zł.

Po moich przeróbkach obudowy i dodaniu dodatkowego wentylatora na kartę graficzną temperatura tej nie przekracza mi 60 stopni C nawet w upalne dni. 

Temperatura dzisiaj po 3 godzinach grania w Soliankę 2016 - 

Aktualizacja -

Nadeszła pora na modernizację kompa. Zmiany będą spore, aczkolwiek ograniczone niskim budżetem. Całość zamknie się w kwocie (z dostawą) 1380 zł.

Płyta główna - ASRock Z370 PRO4 - https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z370-pro4-1533534/

Procesor - Intel Core i3-8100, 3.60GHz, 6MB - https://www.morele.net/procesor-intel-core-i3-8100-3-60ghz-6mb-box-bx80684i38100-978215/

Pamięć RAM - HyperX Fury Black, DDR4, 8GB(2x4GB), 2400MHz, CL15 - https://www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-black-ddr4-8gb-2x4gb-2400mhz-cl15-hx424c15fbk2-8-766879/

Dysk SSD -  KINGSTONS SSDNow UV400 120 GB 

Jak widać poszedłem w Coffee Lake. Sądzę, że to dobry wybór.

Na koniec chciałbym podziękować owi za pomoc w doborze podzespołów.

3 polubienia

Gratuluję decyzji i sprzętu  
Coffee Lake mniam mniam  

1 polubienie

Zadam tutaj pytanie - eksperymentując z systemami zauważyłem w programie - Hard Disk Sentinel, że na Windows 7 dysk SSD działa z wydajnością 80%. Coś mu tam nie pasowało, czy czegoś brakowało. Natomiast na Windows 10 wydajność wynosi 100%. Tak ma być? Dlaczego na W7 spada wydajność SSD?

Tak moim skromnym zdaniem powinieneś poczekać z testami na nowa platformę.
Bierz poprawkę, że Twoja poprzednia płyta nie słyszała o dyskach SSD.
Wielu wiesza psy na 10tkę ja przesiadłem się dawno i nie zmieniłbym teraz na 7kę. 
Dodatkowo do mierzenia wydajności SSD bardziej nadaje się CristalDiskInfo.  

2 minuty temu, kazik napisał:

Tak moim skromnym zdaniem powinieneś poczekać z testami na nowa platformę.

Teraz nic nie testuję. W ogóle nic nie robię, tylko używam Opery do przeglądania internetu. Te moje spostrzeżenia dotyczą początkowego okresu po zakupie SSD. I ciekawi mnie dlaczego wydajność SSD na W7 wynosi 80%.

Jeśli chodzi Ci o tą wydajność:
Snap1.jpg.a538231da7ffbe087929f7d42098e81d.jpg
Przyczyną może być to, że może 10tka jest lepiej dostosowana do SSD niż 7 która jes dużo starszym systemem
ale to tylko moje gdybanie. 

1 polubienie