Świadomość

*```
Expression : error handler is invoked!
Function : handler_base
File : E:stalkersourcestrunkxrCorexrDebugNew.cpp
Line : 753
Description : std: out of memory

Wywala mnie przy starcie. Mógłby ktoś pomóc? ![](monthly_2015_05/smile.png.a202b72868214cf5a7fbbf898d563411.png)

*```
Expression : error handler is invoked!
Function : handler_base
File : E:stalkersourcestrunkxrCorexrDebugNew.cpp
Line : 753
Description : std: out of memory

Wywala mnie przy starcie. Mógłby ktoś pomóc? ![](monthly_2015_05/smile.png.a202b72868214cf5a7fbbf898d563411.png)

Pomagam - wpisz w wyszukiwarkę “out of memory” - nie pamiętam, gdzie, ale temat powtarzał się wielokrotnie.

Za mało pamięci. Wyłącz zbędne programy i usługi, zwiększ plik wymiany i najlepiej ustaw go na sztywno, jeśli to możliwe to dokup pamięci RAM.

Nie instalujcie moda Rus. Yurek przecież napisał, że będzie w formie gamedata. Post nr. 56.

Nie instalujcie moda Rus. Yurek przecież napisał, że będzie w formie gamedata. Post nr. 56.

Zassałem…szkoda nie zainstalować - choćby po to, by zobaczyć, jak to wygląda. Bo pograć - nie pogram, ruski dla mnie to język wyjątkowo obcy :wink:

Wywalę, jak będzie wersja pl i tyle.

Właśnie zaliczyłem mega załamkę… :wallbash: :wallbash:

Mod mam w całości spolszczony, a dodatki ode mnie zintegrowane.

Zacząłem w niego grać po polsku, żeby sprawdzić, czy wszystko zaskoczy jak należy i kwesty Jurka będą działać i co …

No i mówiąc po staropolsku “rzyć”.

Udało mi się wejść do Doliny Mroku - kwest na likwidację Dzika i wejście do Lab X-18, ale nie daje się ani tam wejść, ani wyjść z Doliny na inną lokację. Za każdym razem przy próbie przejścia mam CTD, a gra nie tworzy przy tym nowego autosejwa z wejścia na nową lokację - i kiszka :ermm:

w logu nie ma FATAL ERROR, a jest tylko coś takiego:

*```
stack trace:

001B:06149A9B xrGame.dll

Jak ktoś wie o co chodzi, proszę o pomoc, bo inaczej miesiąc roboty wyląduje w koszu ![](monthly_2015_05/sad.png.b696f22de9c3a1b909c2db5963200d3e.png)

Właśnie zaliczyłem mega załamkę… :wallbash: :wallbash:

Mod mam w całości spolszczony, a dodatki ode mnie zintegrowane.

Zacząłem w niego grać po polsku, żeby sprawdzić, czy wszystko zaskoczy jak należy i kwesty Jurka będą działać i co …

No i mówiąc po staropolsku “rzyć”.

Udało mi się wejść do Doliny Mroku - kwest na likwidację Dzika i wejście do Lab X-18, ale nie daje się ani tam wejść, ani wyjść z Doliny na inną lokację. Za każdym razem przy próbie przejścia mam CTD, a gra nie tworzy przy tym nowego autosejwa z wejścia na nową lokację - i kiszka :ermm:

w logu nie ma FATAL ERROR, a jest tylko coś takiego:

*```
stack trace:

001B:06149A9B xrGame.dll

Jak ktoś wie o co chodzi, proszę o pomoc, bo inaczej miesiąc roboty wyląduje w koszu ![](monthly_2015_05/sad.png.b696f22de9c3a1b909c2db5963200d3e.png)

Nie wiem, o co chodzi. Nie mam też pojęcia, co się skopało, stąd być może moja podpowiedź będzie błędna. Ale powiedz - czy możesz do “czystej” wersji dokładać poszczególne dodatki po kolei, i sprawdzać? Jak się na którymś wyłoży, to znak, że trzeba go obejrzeć..

Ja miałem takie wyloty w OOP. Mi pomogło zmniejszenie rozdzielczości i szczegółów graficznych. Generalnie sądzę, że to przeładowanie silnika. Po prostu gra sobie nie radzi z tym co tam włożyłeś. Ale też wcale nie znaczy, że to twoja wina. Trzeba by najpierw sprawdzić jak się zachowuje czysty mod.

Wszystkie elementy sprawdzałem każdy z osobna i potem razem do kupy na Kordonie.
Cały pic polega na tym, że jeszcze na tym etapie gry moich dodatków nie ma…
Dopiero uratowanie Krugłowa i doprowadzenie go do przejścia na Jantar bedzie uruchamiało Jurka i jego kwesty.
Ale może kierunek myślenia podsuniety przez Kobala jest słuszny.
Jutro to sprawdzę i dam Wam znać :wink:

Yurek czekamy, nie mogę się doczekać spolszczenia.

Wszystkie elementy sprawdzałem każdy z osobna i potem razem do kupy na Kordonie.

Cały pic polega na tym, że jeszcze na tym etapie gry moich dodatków nie ma…

Dopiero uratowanie Krugłowa i doprowadzenie go do przejścia na Jantar bedzie uruchamiało Jurka i jego kwesty.

Ale może kierunek myślenia podsuniety przez Kobala jest słuszny.

Jutro to sprawdzę i dam Wam znać :wink:

To daj , juz jest “jutro” :wink:

Pomysł Kobala nie zadziałał. Nadal mam ten sam błąd.
Muszę wrócić do etapu testów na wersji RUS i zobaczyć, czy coś takiego mi się trafi w tym samym miejscu gry. Jeśli tak, to niestety nic z tego nie będzie.
Moja wina, że zabrałem się za polonizację moda, bez wstępnej oceny jego działania.
To już drugi mod, po Powiewie Wolności, z którym zaliczam takiego zonka już po skończeniu tłumaczenia.
Więcej się za tłumaczenie żadnego moda nie biorę, dopóki ktoś, albo ja sam, nie przejdzie go conajmniej w 60% po RUS !
Niestety w wersji RUS moda też jest ten sam błąd. I zawsze dzieje się to w Dolinie Mroku…
Może coś mi się źle wypakowało z tych zakichanych plików .db…
Sam już nie wiem.
Na razie wygląda to na zmarnowaną moją robotę :wallbash:

Tylko ten się nie myli co nic nie robi.

Taaa…a na dokładkę strona moda jest zamknięta, nic nie idzie sprawdzić, czy Rosjanie mają ten sam błąd i czy nie zrobili patcha…

Pomysł Kobala nie zadziałał. Nadal mam ten sam błąd.

Muszę wrócić do etapu testów na wersji RUS i zobaczyć, czy coś takiego mi się trafi w tym samym miejscu gry. Jeśli tak, to niestety nic z tego nie będzie.

Moja wina, że zabrałem się za polonizację moda, bez wstępnej oceny jego działania.

To już drugi mod, po Powiewie Wolności, z którym zaliczam takiego zonka już po skończeniu tłumaczenia.

Więcej się za tłumaczenie żadnego moda nie biorę, dopóki ktoś, albo ja sam, nie przejdzie go conajmniej w 60% po RUS !

Niestety w wersji RUS moda też jest ten sam błąd. I zawsze dzieje się to w Dolinie Mroku…

Może coś mi się źle wypakowało z tych zakichanych plików .db…

Sam już nie wiem.

Na razie wygląda to na zmarnowaną moją robotę :wallbash:

Zerknij tutaj: http://www.metacogni…lInTheGame.html, pod “5” jest coś podobnego z - chyba - wyjaśnieniem.

edit - tu też coś jest na ten temat: http://www.gsc-game.com/index.php?t=community&s=forums&s_game_type=xr2&thm_page=1&thm_id=23064&page=3&sec_id=22&offset=-120

To nie to… Tam chodzi o sejwy, które są uszkodzone, a u mnie nie daje się zrobic sejwu, ani autosejwu przy przejściu na inną lokację.
To musi być co innego…
Spróbuję jeszcze jakoś tą spakowaną wersję odpalić i zobaczę, czy też się posypie.
Szkoda mi tak spuścić do klopa prawie miesiąc roboty, nową postać i tych kilka ciekawych kwestów…

To nie to… Tam chodzi o sejwy, które są uszkodzone, a u mnie nie daje się zrobic sejwu, ani autosejwu przy przejściu na inną lokację.

To musi być co innego…

Spróbuję jeszcze jakoś tą spakowaną wersję odpalić i zobaczę, czy też się posypie.

Szkoda mi tak spuścić do klopa prawie miesiąc roboty, nową postać i tych kilka ciekawych kwestów…

Nie wiem, o co chodzi. W każdym razie - jak widać - chyba i u Ciebie i tam chodzi i sejwy, prawda? Może

Cię to na coś naprowadzi.

Szukam po błędzie, jaki podałeś - a te przypadki są najbardziej podobne. W.g czego mam szukać?

A powiedz mi, z ciekawości, czy ten błąd występuje tylko w modzie z patchem? Sprawdzałeś bez patcha?

Bez patcha nawet nie ma sensu podchodzić do tego moda…

Sorry, ale zapytam - czy sprawdzałeś na 1.0005 i1.0006? i tu jeszcze znalazłem info:
Требуемая версия игры : 1.0005-1.0006 (возможно несовместима с серебрянным или золотым изданием - не проверял

Mody zawsze sprawdzam na czystej podstawce, którą mam stosownie upatchowaną.

Dotychczas nigdy nie było z tym problemu.

Do prac przyłączył się Cichy, który rozpakował i uruchomił moda niezależnie ode mnie.

Może to uratuje sytuację :smiley: