Symulatory pola walki: ARMA, IF oraz ciekawe mody i mody typu S.T.A.L.K.E.R do ARMA II CO

Trochę to trwało ale udało mi się i na płytkach znalazłem kampanię Operacja Odzysk by artek3333

Wrzucam tutaj, a nie na PW bo może jeszcze komuś się przyda, nie znam za wielu polskich missionmakerów którzy robili kampanie więc taki trochę rodzynek.

Link do kampanii:

https://www113.zippyshare.com/v/ILqF3itu/file.html

Wymagane addony:

http://www.armaholic.com/page.php?id=6471

http://www.armaholic.com/page.php?id=10001

Opis kampanii:

[details=Spoiler]
Operacja Odzysk

Po wojnie domowej w 2009r. w Czarnorusi powstało wiele partii politycznych. Jak, to w kraju demokratycznym, mandat uzyskała również organizacja Czerwona Gwiazda tworząc swoją partie. Po nowych wyborach prezydenckich i utworzeniu koalicji demokratycznej powstał bunt kilku partii napędzanych przez Czerwoną Gwiazdę. Po raz kolejny Czerwona gwiazda postanowiła zamiast dyplomacji użyć siły, mając znaczne poparcie wśród ludności pionu wschodniego. Bardzo szybko doszło do zamieszek i utworzyło się wiele grup walczących z rządem. Rosjanie natychmiast wysłali swoje wojska, aby zapobiec rozpowszechniania się chaosu, lecz walki nadal trwają i dopuszcza się zbrodni na ludności cywilnej. Prezydent Czarnorusi Bohdan Hawrylko zwraca się do Stanów Zjednoczonych o, jakąkolwiek pomoc w rozwiązaniu konfliktu. Po przeprowadzeniu rozeznania, USA w porozumieniu z Rosją przystępują do Operacji o kryptonimie Odzysk.

Pamiętajcie, że nie jestem Tom Clancy’s aby fabuła była nie wiadoma jaka
Głównymi bohaterami kampanii jest grupa z jednostki Navy SEALs o kryptonimie Rekin. Grupa wraz z agentami CIA zostaje wysłana do Zagori celem przeprowadzenia rekonesansu sytuacji w kraju. W kampanii mamy możliwość wczuć się w role nie tylko, jako operator, Navy SEALs, ale również, jako członek oddziału Marines, tajnej sekcji snajperów, pilota bojowej maszyny z WOC, a nawet Rosyjskiego specnazu. W niektórych misjach mamy możliwość wyboru dodatkowych zadań, które mają wpływ na przebieg w kampanii. Kampania posiada 2 zakończenia w zależności od wyboru samego gracza. Kampania posiada dodatkowe podkłady muzyczne oraz dialogi, czyli Vocie, system plików bikb odpowiedzialne za tłumaczenie dialogów w języku polskim.

Sprawy techniczne:
Aby grać wymagana jest (Arma 2) wraz z dodatkiem (Arma 2 operation arrowhead) spatchowane do wersji 1.62. co razem daje (Arma2 combined operations) kampania wykorzystuje broń z dodatku PMC, który jest już w patchu.
Większość misji w kampanii jest długa i rozbudowana, czasem mogą pojawić się jakieś problemy w danej misji i utknąć, bo nie zaliczy się jakieś zadanie, itp. W razie problemów służę pomocą i proszę zadawać pytania na forum. Z góry przepraszam za niepoprawne dialogi w języku angielskim niektórych bohaterów, to najsłabsza strona mojego tworu. Nie wiem jak kampania zareaguje używając dodatkowych modów np. ACE.

[/details]

Jest nawet “krótkie” intro.

2 polubienia

http://cwr2.arma2.fr/2019/01/cwr²-v1-6/

Wkrótce nowa wersja moda, więcej w linku.

1 polubienie

Darmowy weekend z Arma 3 na Steam.

Okres darmowego dostępu potrwa od 14 lutego (godz. 19:00 czasu polskiego) do 18 lutego (godz. 19:00 czasu polskiego). W tym czasie gracze otrzymają dostęp do podstawowej wersji gry, jak i rozszerzenia Apex.

1 polubienie

Oczywiście jeżeli ktoś chce wypróbować jak się gra w “najnowszą” ARMA 3 to trzeba wypróbować. Oczywiście gra jest już obecna na rynku od 6 lat. Aktualnie wróciłem do AIIOA i nadal pozostaje przy przechodzeniu misji Sandersa. Zapowiada się bardzo długa gra ponieważ kilkaset misji zapewni długie tysiące godzin rozgrywki. Oczywiście dalej czekamy na nową wersję moda CWR2. 

Jak może wyglądać taka gra. Będzie online, czy z potrzebą instalacji na swoim kompie?

Nie no normalnie wchodzisz na steama i instalujesz na swoim kompie. To nie jest gra przeglądarkowa

2 polubienia

Wiem, że to gra do instalowania, ale z takimi wersjami darmowo-reklamowymi może być różnie, dlatego zapytałem.

Kiedyś z jakąś grą spróbowałem, to potem nie mogłem się opędzić od jej reklamy i nagabywania na zakup. Nie twierdzę że z Arma też tak jest, ale z tamtą miałem problem z odinstalowaniem. Ciągle się pchała do instalacji. Teraz wolę na zimne dmuchać.

nie, nie. Tu ze steama pobierzesz podstawkę i dodatek. Po okresie testowym zniknie ci z biblioteki ale jak znam zycie to będą kusić żeby kupić z jakąś tam zniżką 30 lub więcej procent.

1 polubienie

jeżeli chcesz spróbować zagrać to zawsze możesz pobrać i przetestować. Jednak to gra wymagająca i męcząca. Sterowanie jest dość skomplikowane ale do opanowania, najważniejsze to opanowanie klawiszologii. To przychodzi z czasem. Więc sam początek będzie już nieprzyjemny i zostaniesz zniechęcony, sam tak miałem na początku. Wróciłem do gry po wielu latach. Wkurza się każdy gdy misterny plan uniknięcia patrolu nagle ulega zawaleniu bo giniesz od jednej kuli niewidocznego przeciwnika. Jednym słowem to gra
w której 80% czasu spędzasz na czołganiu, ukrywaniu a pozostałe 20% to spektakularne akcje. Ta gra jednak wynagradza gracza
bo nigdy jej nie skończysz, każdą misję możesz przechodzić wiele razy i zawsze inaczej. Nagle zaskoczy Cię patrol przeciwnika, transporter którego poprzednim razem tu nie było. To właśnie jest cały urok serii ARMA.

Cała seria ma wiele lat a zaczęła się od gry _ Operation Flashpoint   _pamiętam to napięcie i masę nerwów jak poległem n-ty raz. Potem była ARMA Armed Assalt  i dodatek Quin Gambit który dawał nowe mapy i opowiadał inną historię. Następnie była ARMA II 
i świetny dodatek _ Operation Arrowhead.  _Ostatni tyuł serii to ARMA III oraz wielkie rozszerzenie APEX oraz mniejsze DLC. 

Wielkim atutem serii jest łatwość modowalności gry, czyli tysiące modów, addonów. Co powoduje że można grać różnymi nacjami, bronią na różnych mapach. Do tego dodaj tysiące misji i kilkadziesiąt kampanii.

1 polubienie

Grałem w Red Orchestrę, na wschodnim, zachodnim i afrykańskim froncie. Tam też obrywało się nie wiadomo od kogo. Jeśli znasz RO, to jakie jest odniesienie tej klawiszologii?

Trudność mnie nie przeraża. Raczej gracze kampiarze, znający mapy i cieszący się psuciem gry innym.

Jeżeli chcesz grać na serwerach publicznych to znajdziesz je w wyszukiwarce. Ogólnie to możesz zapisać się do grupy graczy i grać misje klanowe. Oczywiście musisz wtedy pobrać wymagane mody. Ale również możesz grać w trybie gry pojedynczej. Wtedy pobierasz i instalujesz wymagane mody. Ogólnie jeżeli grasz to koniecznie z modami

1 polubienie

Co do klawiszologii to praktycznie każdy klawisz ma dwie albo nawet może i trzy funkcje

Wciskasz raz, coś robi, wciskasz dwa razy szybko robi coś innego.

Bardzo dużo klawiszy odpowiada za rozkazy dla jednostek ale to raczej dotyczy singla i przypadku gdy dowodzisz oddziałem.

W multi gdy odpowiadasz tylko za siebie jest tego dużo mniej.

No ale np w normalnych szuterach masz 2-3 pozycje, stoisz, kucasz czasem dochodzi leżenie. W armie masz z 6-8 wariacji 

Można powiedzieć, że tak jest ze wszystkim w tej grze

Co do kamperów to nie powinno się tak mówić, tu to się nazywa snajper   o to chodzi, żeby zająć dobrą pozycję i walić innych, jak w wojsku, to nie quake czy Cod, że latasz jak z jajem po mapkach i strzelasz się na 20m.

Tutaj musisz się liczyć, że możesz ginąć od strzałów z odległości ponad 2km. Zależy co za mapa, jaki tryb rozgrywki. Jaka ustawiona widoczność na serwerze. Jakie uzbrojenie i optyka. Moje kille najdłuższe to coś koło 1300m w multi.

Ale nawet jeśli pójdziesz na jakieś najprostsze tryby multi to niestety będziesz dostawał bęcki, głównie za nie znajomość map, które są gigantyczne, np Czarnorus ponad 225km^2, a są i większe. A nie oszukujmy się, w te pare dni nie poznasz ich sekretów i gdzie szukać wroga, gdzie się chować.

Co nie zmienia faktu że gra i tak ci może przypasować i cię wciągnąć. A i z czasem sam się wyrobisz.

Porównując wszystkie części cyklu stwierdzam że najnowsza ARMA III jest najłatwiejsza pod względem techniki gry tzn:

• dużo łatwiej jest namierzyć przeciwnika i oddać celny strzał;

• każdy żołnierz ma apteczkę;

• łatwiejszy dostęp do rzeczy przenoszonych w plecaku;

• można nosić plecak i wyrzutnie pocisków przeciwpancernych

Wcześniejsze części cyklu są trudniejsze pod względem techniki rozgrywki:

• przeciwnika jest praktycznie niemożliwym trafić z przyłożenia, broń musi być wycelowana a gracz musi zgrać przyrządy celownicze;

• trudniej rzucić granatem;

• utrudniony dostęp do ekwipunku w plecaku;

• brak możliwości przenoszenia plecaka gdy mamy wyrzutnie pocisków przeciwpancernych;

• możliwość opatrywania ma sanitariusz.

Zarówno wcześniejsze gry jak i najnowsza odsłona cyklu posiada ogromną ilość modów, misji i kampanii. Najlepszy mod jak dla mnie to _ CWR2 _ do ARMAII/OA/CO. To przeniesienie nieśmiertelnego OFP do ARMA i nadal jest rozwijany. Obecnie zapowiadana jest nowa wersja moda. Żal że CWR nigdy nie zostanie wydany na ARMA III.

tak naprawdę to nigdy nie wiadomo gdzie na mapie będzie przeciwnik, najczęściej możemy się go spodziewać w pobliżu celu zadania ale również musimy uważać na patrole. Wszystko zależy od tego jak jest skonstruowana misja. Nigdy rozgrywka w tą samą misję nie jest identyczna.

Ale wiesz jak grasz z ludźmi to po pewnym czasie znasz ulubione miejscówki i gdzie się kitrają, skąd strzelają i jak takie miejsce podchodzic. Nie tyczy się gry w singlu bo tu trochę inne reguły panują. 

To ja już podziękuję za opisy gry i jej tajniki. Faktycznie, kiedyś obejrzałem filmiki z kilku rozgrywek i wszystko co piszecie się potwierdziło.

Trzy dni takiej gry dla dopiero startującego, to chyba dla zniechęcenia.

Tak, że ja sobie podaruję to “zapoznanie”.

No i wystraszyłem

Nie przypisuj sobie czegoś, czego nie ma. Nie łatwo mnie w realnym życiu wystraszyć, a tym bardziej w świecie wirtualnym. Po prostu jestem pragmatykiem i realistą. I nie mam zamiaru kopać się z koniem. I to jest powodem odpuszczenia sobie tej darmochy.

są również gry z gorszym sterowaniem, np: seria symulatorów IŁ gdzie masz wykorzystaną praktycznie całą klawiaturę a i tak najlepiej grać na kontrolerze. Trzy dni promocji to jednak zdecydowanie mało aby poznać grę i powiedzieć że będę w nią dużo grał. Potem trzeba kupić i to najlepiej ze wszystkimi DLC bo misje z warsztatu są robione pod nie. Dodatkowo pobrać kilkadziesiąt giga modów bo bez nich nie zagrasz. Jedno jest pewne gdybyś kupił i stwierdził że to gra dla Ciebie to masz do grania około kilka lub kilkanaście tysięcy gry.

http://forum.armacenter.pl/viewtopic.php?f=95&t=12446 opisy ciekawych misji masz pod tym linkiem, bez rejestracji nie zobaczysz załączonych zrzutów ekranu ale na naszym forum też są opisy ciekawych misji. 

Klimat jest w tej grze i to każdej misji. Walczysz na różnych mapach które są olbrzymie. Tereny praktycznie dostępne to góry, lasy, pustynia jak i miasta. Wszystko jest dostępne po wgraniu modów. Nie ma jak misje w których walczysz z przeważającymi siłami przeciwnika dodatkowo wspieranymi przez pojazdy opancerzone i czołgi. Transportery i czołgi to trudny orzech do zgryzienia, średnio potrzebujesz od 3 do 6 pocisków przeciwpancernych ale zwykle nie masz tyle i uszkadzasz pojazd. Łatwo wtedy zlikwidować załogę pojazdu.

Gry typu RO to znacznie mniejsze tereny, w ARMA walczysz na obszarze kilku lub kilkudziesięciu km. kwadratowych.

Chyba pamiętasz, że już o kupnie rozmawialiśmy. Wtedy obejrzałem ileś tam rozgrywek. Nie spowodowało to u mnie chęci nabycia gry. A granie na singlu tym bardziej. Jak już, to na sieciówce. Ale wtedy by trzeba było grać non stop i tylko w nią. A taka gra w końcu się znudzi. Co z tego że nowa mapa, jak gra taka sama. Znam to z RO. Mapy się zmieniały, mundury i uzbrojenie też, ale reszta bez zmian. Znali mnie i wpuszczali nawet na serwery klanowe. Jednak po pewnym czasie miałem przesyt i zakończyłem zabawę. Na Ił grał syn, ale tylko z dżojstikiem. Przyglądałem się i mnie nie wzięło. No cóż, z wiekiem człowiek robi się coraz bardziej wybredny. I długie dystansy mu przestają odpowiadać.

Jeszcze raz dziękuję za porady i zachętę, ale z darmochy nie skorzystam.

Zdecydowałeś, każdy robi to co uważa za słuszne. Mnie gra wciągnęła i tak jest od 6 lat.