Które z gier ARMA trzeba mieć i gdzie najlepiej je pozyskać, aby swobodnie zagrać, i w nie, i w mody dla nich.
: Moim zdaniem lepiej zacząć od Arma 2: Combined Operations - to Arma 2 z najważniejszymi dodatkami. Dostaniesz za maks 30 zł choćby na Allegro. DLC z “Brytolami” jest w wersji LITE za darmo. Wymagania dużo mniejsze, misji też nie zabraknie na długi czas a gra dużo tańsza. Ciężko powiedzieć czy 3 jest lepsza bo to zależy od gustu jednak na pewno ma znacznie większe wymagania i sprawia jeszcze nieco problemów. Moim zdaniem wysokiej jakości misji do 2 jest więcej bo dawno BIS nie wydawało aktualizacji które “psują” mody na których opierają się misje.
Jak chcesz trójkę to żadne dodatek nie jest 'niezbędny" do gry a mało który mod wymaga koniecznie posiadania ich. Koszt jest dużo większy bo sama ARMA 3 to ~100 zł, największy dodatek APEX to koło 80 zł. Do tego są pierdołki jak DLC z helikopterami i snajperkami które w pakiecie kosztują koło 60 zł. Całość niestety wychodzi drogo ale jak wspominałem sama ARMA 3 wystarczy.
3 można kupić na stronie producenta - są czasami przeceny albo Allegro. Mnie całość udało dorwać się za ~160 zł na promocjach.
Niech wypowiedzą jest jeszcze więksi eksperci niż ja ale myślę że będą mieli podobną opinię.
Przy okazji kto byłby chętny by zagrać COOPa forumowego? , .
Najlepiej mieć wszystkie części ale w sumie to może zależeć od paru rzeczy, jakiego masz kompa, czy zależy ci na graniu głównie w singla czy też w multi, czy może w oba.
Jak chcesz grać w arme 2 to musisz kupić Arma 2 Combined Operations to jest taka zbiorcza nazwa Army 2 i jej dodatku Operation Arrowhead. Możesz te dwie gry kupić także oddzielnie np polskie wydania pudełkowe i tak samo zainstalować razem. Dodatkowo można jeszcze dokupić w sieci kilka DLC tj. British Armed Forces i Private military Company, i trzeci Army of Czech republic. DLC jak to dlc dodają jednostki, broń, parę misji i krótkie kampanie ale równie dobrze możesz sobie te dlc odpuścić bo to co jest w nich ma się też za darmo w patchach do army (tylko, że bez kampanii i w niskiej jakości teksturach)
Na screenie na pierwszym planie żołnierz z DLC Brytyjskiego w wersji darmowej z patcha, a zanim standardowy żołnierz z dodatku Operation Arrowhead w normalnych teksturach. Teraz te wersje darmowe wyglądają trochę lepiej bo im podbili tekstury jakiś czas temu ale ogólnie nie są najpiękniejsi za friko
http://s420.photobucket.com/user/basule/media/arma2OA2010-08-2613-12-41-92.jpg.html?1294612648
Modów, misji, kampanii do army 2 jest od groma, zarówno do singla jak i do multi. No ale wiadomo w multi nie gra już tyle osób co kiedyś bo gra ma już swoje lata. Premiera 2009.
Więc jeśli myślisz głównie o MP to może lepiej Arma 3.
Tutaj właściwie też wystarczy jak kupisz tylko arma 3, dodatek Apex możesz kupić ale nie musisz. Jeśli go nie kupisz to w patchu da Army 3 też dostajesz jego taką wersję zubożoną (tym razem tekstury są normalnej jakości ale nie dostajesz nowej wyspy z dodatku, nie możesz też być kierowcą w pojazdach i chyba chcąc używać broni z dodatku na ekranie gry wyskakują ci reklamy zachęcające do kupna pełnej wersji). Jest też kilka pierdołowatych DLC do kupienia, Gokarty, Helikoptery i dlc snajperskie.
Misji, modów jest masa ale, że teraz to gra która jest stricte steamowa to w warsztacie steama jest masa gówna i ciężko znaleźć naprawdę dobre rzeczy (jednak na armaholicu - stronie o armie jest większy porządek).
Kampanii jest moim zdaniem mniej. Na szczęście jest tu osoba co całkiem sporo dobrych misji do army 3 poleca
Graficznie i gameplayowo arma 3 wiadomo jest o wiele bardziej rozbudowana ale to też pociąga większe wymagania.
Gdzie gry kupić. W sumie patrz na najniższe ceny. Sklep bisu albo steam. Często są na nie wyprzedaże. Jak dorwiesz polską pudełkową armę 3 to by była chyba najtańsza opcja ale znaleźć ją jeszcze w sklepach to jak trafić w totka.
Gdziekolwiek gry kupisz nie ma problemu w granie w mody.
Co do tego, którą armę lepiej kupić to ja np w armę 2 grałem codziennie w singla przez 5 lat (do tego też w multi mod dayZ), praktycznie nic innego nie odpalałem, część trzecia mnie nie przyciągnęła i singla praktycznie nie ruszałem, grałem w multi ze 2 lata w Breaking Point-a (taki mod DayZ) ale ostatni raz odpaliłem ją rok temu. Arma 3 dla mnie to już nie to samo pomimo lepszej grafiki.
Sama ARMA III wystarczy tylko teraz co raz więcej misji wymaga DLC. Możesz ich nie mieć ale to wkurzające gdy na 1/3 ekranu masz informację - reklamę o potrzebie zakupu i w grze nie poużywasz sobie tych broni, mundurów, pojazdów etc. Wbrew pozorom APEX dodaje starego poczciwego AK, RPG-7 które wykorzystywane są w wielu misjach. Z modów podstawa to:
Mody serii CUP (wszystkie mapy z AA, AIICO, jednostki, broń, pojazdy i statki powietrzne)
RHS - to armia: Rosyjska, USA, Serbska oraz ugrupowania nacjonalistyczne.
Wiele modów z mapami: na moich screenach macie mapy: LINGOR, Fallujah, Thirsk, Kunduz. Aby te mody działały musicie mieć moda CUP_Core i CUP_Maps. Uwaga: CUP_Core 1.3.0 zawiera błąd więc najlepiej pobrać _ CUP_Core 1.2.0. _
Oczywiście musicie przygotować się na duże updata modów które są uaktualniane na bieżąco.
Oprócz dużych modów to również dobrze mieć zainstalowane małe mody które poprawiają technikę gry:
CBA mod który pozwala na zainstalowanie i zgodne działanie innych modów, Blastcore mod urealniający widok strzałów z broni oraz odrzut ciał po wybuchu, ace mod zwiększający trudność rozgrywki: bandaże, system opatrywania, zmęczenie, przeładowywanie magazynków.
Najważniejsze to jeżeli chcecie zacząć grać to odpowiednio skonfigurować sterowanie i wczuć się w grę. Nie jest łatwo i nie będzie, dlatego poziom trudności odrzuca ludzi od tej gry. Giniemy od pierwszego celnego strzału. Pomocnym przy strzale jest wykorzystanie podparcia broni - domyślnie klawisz “C” oraz postawa leżąca klawisz “Z”. Można grać z widoku 1- osby jak i 3 - osoby, w ten sam sposób celować. Sposób gry ustalacie sami w zależności od waszych preferencji i doświadczenia. Pamiętać należy że to nie jest żaden CoD, MoH lub Batlefield.
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=290217730 pod linkiem świetna misja w klimatach tropików a tu http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=289749162 wyspa N Zwisago i akcja w trakcie dnia.
" Misji, modów jest masa ale, że teraz to gra która jest stricte steamowa to w warsztacie steama jest masa gówna i ciężko znaleźć naprawdę dobre rzeczy (jednak na armaholicu - stronie o armie jest większy porządek) " - tu wcale się z Tobą nie zgadzam bo jeżeli wiemy w co chcemy zagrać to świetne misje i kampanie łatwo odnajdziemy:
http://steamcommunity.com/profiles/76561198003141510/myworkshopfiles/?appid=107410
http://steamcommunity.com/id/varanon/myworkshopfiles/?appid=107410
http://steamcommunity.com/id/Alwarren/myworkshopfiles/
tu ciekawe i trudne misje
Weekend - w planie rozgrywka w klimatyczną misję na Namalsku, w poniedziałek relacja
1 godzinę temu, czernobyl10 napisał:
tu wcale się z Tobą nie zgadzam bo jeżeli wiemy w co chcemy zagrać to świetne misje i kampanie łatwo odnajdziemy:
Nie mówię, że nie ma dobrych rzeczy bo chcąc nie chcąc to i ci najlepsi moderzy/missionmakerzy “muszą” tam publikować ale przynajmniej dla mnie to szukanie czegoś na workshopie gdzie wszystkiego jest nawalone jak groch z kapustą to mordęga
Ja jednak jest przyzwyczajony do stron/forum z kategoriami itd. Nawet do army 3 wolałem szukać rzeczy na armaholicu/ forum bisu i dopiero stamtąd link mnie kierował np do workshopa.
Takie mam zboczenie zawodowe Może “zacofane” myślenie ale ja jestem z tych co “steam to zuooooo”
Widzę że swoim pytaniem wywołałem konstruktywną dyskusję. Przy waszej pomocy poserfowałem trochę po świecy ARMY. Ja już za informacje dziękuję. Wiem co chciałem wiedzieć. Liczyłem na coś “lżejszego” w instalowaniu dostępu do gry sieciowej. Tak jak pisze tom3kb, szukanie tego co chcemy mieć dość skomplikowane.
Jeszcze raz dziękuję za pojaśnienie zasad ARMY. Zastosuję się stosownie do mojego wieku i przejdę w stan spoczynku .
Chyba cię nie wystraszyliśmy
Instalowanie modów nie jest jakieś strasznie trudne. W stalkerze wrzuca się folder “gamedata” do głównego folderu gry.
W armach znowu wrzuca się folder “@nazwamoda” do folderu gry i potem odpala się go z grą. Fakt jest kilka metod instalowania modów i włączania ich z grą ale wszystko opiera się na tej metodzie, najwyżej jest zautomatyzowane przez jakieś launchery dla ludzi dla których kopiuj/wklej to czarna magia
Także nie musisz przechodzić do rezerwy, z drugiej strony jakbyś chciał sobie pograć w armę raz na jakiś czas od wielkiego świeta to może nie za bardzo opłacalny zakup.
Nie wystraszyliście. Dla mnie czasy gdy problemy brałem za rogi, już minęły. I faktycznie, ARMA miała zapełniać dziury braku modów do Stalkerki.
W ARMA III masz wbudowany laucher więc z uruchomieniem modów nie ma żadnego problemu.
Nie zapominajmy o tym że Arma też ma kompanię wbudowaną - dość dobrą i trudną. Spokojnie możesz pobawić się na singlu i zobaczyć czy taki klimat Ci pasuje. Arma nie jest każdego a samych klawiszy do zapamiętania (szczególnie w modach) jest masa. Multiplayer to już zupełnie inna historia. Instalacja modów nie jest trudna i nawet do 2 są nieoficjalne launchery które pomagają w tym. Niektóra dodatki po prostu wymagają innych. Patrzysz czego dana misja potrzebuje według opisu i odpalasz to.
Jeżeli chcesz grać:
Gra cię nienawidzi od początku, giniesz i nie wiesz kto strzela, sterowania przegięte(cała klawiatura), GB modów do pobrania a potem aktualizacji, po każdym updata zaczynasz grać od nowa. Jeżeli to Cię przerasta to zaoszczędzisz sobie pieniądze i nerwy.
Postanowiłeś zagrać bo nie boisz się wyzwań:
Dostajesz warsztat do ręki jeżeli lubisz i umiesz robić własne misje/kampanie. Możesz grać w misje z warsztatu i zawsze masz nową grę. Tysiące godzin ciekawej, trudnej i wciągającej rozgrywki. Możesz grać w jakimś klanie lub być “samotnym wilkiem”
Czy kupić - odpowiedz sobie sam. To nie jest gra typu MoH, CoD czy BF to symulator pola walki ponieważ BIS robi prawdziwe symulatory dla armii świata. Chcesz poznać taktykę, strategię, różne typy broni, uzbrojenia, grać na kilkudziesięciu mapach w zależności od wymagań misji/kampanii - kup.
Pamiętaj - ARMA nie wybacza błędów. Gdy widzisz ogień wystrzału lub słyszysz odgłos - to zaraz zginiesz.
Poniżej dwa screeny z ciekawej misji na Namalsku. Misja ciekawa, zamieć utrudnia obserwację. Musimy zlikwidować konwój rebeliantów, wysadzić nadajnik radiowy oraz zneutralizować wyrzutnie rakiet przeciwlotniczych aby po rozprawieniu się z oddziałem chroniącym lotniska ukraść śmigłowiec i uciec. Misja niestety usunięta z warsztatu lecz posiadam ją we własnych zbiorach.
Kolejna misja jest dostępna na warsztacie. Grałem w nią kilka razy i obecnie również zacząłem grać. Potęga ARMA polega na tym że można daną misję przejść kilka razy i za każdym razem inaczej. Nie ma sztywnego i wąskiego korytarza który nie pozwala nam na zmianę sposobu rozwiązania sytuacji.
W tej misji gramy siłami kanadyjskimi i naszym zadaniem jest oczyszczenie miejscowości, likwidacja sztabu rebeliantów oraz uwolnienie przetrzymywanego konsula. Jestem już w mieście i zacząłem oczyszczać kolejne kwartały i ulice. Polecam misję. Jeszcze nie skończyłem ale po dwóch godzinach zlikwidowałem sporo rebeliantów.
Uwaga:
nastąpiła całkowita przebudowa moda IFA3_Lite obecnie do działania wymaga modów:
I44_MAP
I44_OBJECTS
IFA3_Lite map
IFA3_Lite objects oraz CUP_Core więc zalecam zachować starą wersję moda IFA3_Lite.
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=190149995
Ciekawa misja z warsztatu dająca możliwość gry w trybie sp/coop. Oddział ONZ musi udzielić pomocy zaatakowanemu konwojowi ONZ. Następnie zniszczyć ciężarówki z transportem amunicji należącym do rebeliantów. Oczyścić miasto oraz na koniec spotkać się w punkcie ewakuacyjnym ze zwiadowcami ONZ. Misja ciekawa, walki dynamiczne. W terenie uważamy na patrole rebeliantów, wchodząc do miasta oczyszczamy wszystkie budynki z sił przeciwnika. Polecam zagrać.
Skusiłem się czytając tyle postów od i kupiłem troszkę tego na STEAM, właśnie się po kolei instaluje.
Na początek klepnę w podstawkę…
Ograsz misje i kampanie z podstawek i dlc-ków to ci się listę najlepszych kampanii do A2 zrobi i już czasu na Stalkera nie będzie w tym roku
- jestem bardzo pozytywnie zaskoczony trudnością rozgrywki. Jest to duża odmiana od ogólnie pojętych zasad w FPS-ach. Sporo czytałem o dużych zapotrzebowaniach sprzętowych tej gry - mam 8 letni sprzet (dane w profilu) i nie mam najmniejszych problemów.
Poziom trudności jest wysoki ale o to chodzi. Jeżeli ktoś gra tylko w FPS to gra go zmusi to zmiany nastawienia, nie da się przejść ARMA jak zwykłego FPS. Giniemy od pierwszego strzału który pada z niewiadomego kierunku, nie widzimy przeciwnika a już jesteśmy martwi. Cierpliwość i planowanie przynosi korzyści. Najlepiej to cicho podejść i rozprawić się z przeciwnikiem. Dobrym sposobem jest podążać za patrolami przeciwnika, gdy jesteśmy blisko przyjmujemy pozycję leżącą i załatwiamy większość patroli.
proponuje przesiąść się na ARMA 3. Masz multum misji, kampanii dostępnych z poziomu warsztatu. Poziom trudności wyższy, tempo rozgrywki szybsze. Jak sam widzisz opis ciekawych misji masz na forum.
https://arma3.com/armachinima-contest
do obejrzenia
Kilka ciekawych modów tzw replacementów, zastępują oryginalne elementy z gry:
http://www.armaholic.com/page.php?id=31505 - podmienia jednostki NATO i CSAT na jednostki z RHS
http://www.armaholic.com/page.php?id=29284 - podmienia broń żołnierzy NATO
http://www.armaholic.com/page.php?id=25615 - podmienia CSAT (screen przedstawia oficera CSAT po zastosowaniu moda)
Przydatne mody