Блудный сын (Syn marnotrawny)

Czyli tak naprawdę, jest tylko to jedno zadanie od Sidorowicza. A czy mieć będziemy końcówkę u Powinności lub Wolności, to albo rozwiązanie przypadkowe, albo zależne od gry.

Sprawdziłem, co się dzieje na Radarze i w Prypeci. Zadania na Radarze, to podstawkowe wyłączenie Mózgozwęglacza. A Prypeć, to tylko strzelanki z podstawki. Na CEA już nie poszedłem. Wróciłem na magazyny i rozliczyłem się z Wolnością. Tak samo jak bez Radaru i Prypeci.

Czyli że praktycznie mod bez końca. Zwyczajnie się urywa. A szkoda, bo się fajnie zaczynał.

Mod na raz więc go usunąłem po przejściu.

Jak wykonasz zadanie nr 3 na Agropromie to taki koniec - frakcja z zadaniem nr 4.

Блудный сын 2 - Syn Marnotrawny 2 (SoC/ТЧ): https://ap-pro.ru/forum/59-91879-1

Платформа: X-Ray 1.0007 [SoC/ТЧ] - na Cienie 10007 (podałem gdzieś na forum łatkę na 10007)
Разработчик мода: Ekagors - autor
Версия мода: 2.0 - wersja moda
Готово: 60% - gotowość projektu
Релиз: Неизвестно - data wyjścia na razie nie podano

Zmiany, ulepszenia, dodatki:

Spoiler
  • *Продлен сюжет.
  • *Новая, своя погода. (SWTC - вырезан)
  • *Абсолютно новые аномалии (со своими особенностями, а не просто хит с новым партиклом.)
  • *Больше улучшений оружия и брони.
  • *Добавлен декор на локации. (Да бы смотрелись живей)
  • *Новый эмбиент.
  • *Новые тайники и изменение наполнения старых.
  • *Исправление недочетов.
  • *Пара новых артефактов.
  • *Пара новых “приколюх” (приборов)
  • *Озвучка (?Под вопросом¿)

Вырезано:
*Погода SWTC 2.0
*Растительность - AzzzA’а

(25.09.2019r.:slight_smile:

Spoiler

Test inwentarza: 

https://www.youtube.com/watch?v=vUAanpslUbI

Ostatnie zapisane wideo: (02.12.2019r.)

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=WIIIBZmvkTo

Projekt czasowo zamknięty

Witajcie, wiek ktoś jak poradzić sobie z takim wylotem:

FATAL ERROR

[error]Expression    : fatal error
[error]Function      : CStringTable::Load
[error]File          : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\xrGame\string_table.cpp
[error]Line          : 53
[error]Description   : <no expression>
[error]Arguments     : string table xml file not found ui_st_mm_mp.xml, for language rus

stack trace:

w pliku gamedata/config/localization.ltx ustawiłeś [string_table] language = pol? 

Nie zrobiłem tego. A gdzie znaleźć tą linijkę tekstu bo u mnie folder config wygląda tak:

Plik localization.ltx. Folder gamedata\config.

Z ciekawości. Znasz język rosyjski, że ogrywasz niespolszczone mody? 

Nawet jak skorzystasz z tej porady powyżej, to będzie to początek schodów… Może nie komplikuj sobie sprawy i zainstaluj moda na RUS -podstawce SoC, a nie na PL wersji world-wide SoC 1.0006.

Powyższa rada jest jak najbardziej właściwa. Ale jeśli tylko zmienisz w localization.ltx nic to nie da, bo musisz jeszcze zrobić kopię kat rus w katalogu text i przemianować na pol.

Ale bez posiadania moda, a ja go nie mam, jest to wróżenie z fusów.

Zastosowałem się do “porady”. Zawisa przy próbie uruchomienia. Bezlogowo. Wklejka do txt pliku daje tylko:

Expression    : âûçâàí áàçîâûé îáðàáîò÷èê îøèáêè
Function      : handler_base
File          : xrDebugNew.cpp
Line          : 926
Description   : çàêîí÷èëàñü ñâîáîäíàÿ îïåðàòèâíàÿ ïàìÿòü

Co dalej?

Chcesz w to zagrać - zainstaluj to sobie na RUS-podstawce.

Takie robale mogą się pojawić w przypadku gdy w pliku localizatio.ltx zmieniono tylko język, ale nie podano jakie liternictwo ma mod stosować.

[string_table]
 language = pol
 font_prefix = _cent ;_west

Rozchodzi się o ten podkreślnik przed cent. Jeśli on jest, to spróbuj go usunąć, a jak nie ma, dodać.

Jak już pisałem, bez posiadania moda, porady są wróżeniem z fusów.

“Wróżenie z fusów” to jest super nazwa dla tematu np. w dziale “Humor i luźna gadka”. Zwłaszcza, że 1 kwietnia się zbliża i można już pomału zbierać pomysły na Prima Aprilis. A tak “porada” wykorzystana przed terminem.

A tak serio - to jestem ciekaw “prawidłowej” procedury postawienia tego moda na PL-podstawkę i co to z tego wyniknie dla tekstu w grze. 

??? Też ‘spaliłem’ przed terminem?

Ps. proszę o choć odrobinę poczucia humoru…

14 godzin temu, irobo napisał(a):

A tak serio - to jestem ciekaw “prawidłowej” procedury postawienia tego moda na PL-podstawkę i co to z tego wyniknie dla tekstu w grze. 

O to należy już zapytać robiącego wstawkę.

Wiem, że potrafisz to rozgryźć, więc może uzupełnisz instalację moda na polską podstawkę.

Ja się o to pytałem jej, ale też nie wie.

@k. Dawaj tę wróżkę do każdej takiej “porady” - to będzie wiadomo, że to dla śmiechu.

A tak na poważnie - to można dodać do opisu instalacji w p.1, że to nie jest spolszczony mod i trzeba go stawiać na RUS-podstawkę. Może to nie dla każdego jest takie oczywiste?

Od postawienia na WW, czy tam od zmiany lokalizacji na POL - to się tekst nie spolszczy magicznym sposobem, a będzie dodatkowo nieczytelny.

Propozycje dokonania zmian w #1 mnie nie dotyczą i nie mam najmniejszego zamiaru tym się zajmować. 

Jest wstawiający moda , niech się tym zajmie.

Dodałem do #1 postu informację o tym, że moda zaleca się instalować na rosyjskiej wersji gry. Przy okazji o usunięciu lub zmiany nazwy folderu bin. 

Dobrze by było tę informację o podstawce, zrobić większą czcionką i ostrzegawczym kolorze.

Od wstawek od jakiegoś czasu jest tzw. moderator, więc nie zamierzam sie wtrącać w podwórko w/w moderatora.

p.s. Irobo - zawsze gram na rus podstawce i unikam łatek językowych, kaszanią teksty zazwyczaj lub niezbyt dokładnie tłumaczą co zaciera sens dialogów i fabuły.

W kwesti tzw. spolszczenia moda zazwyczaj polecany jest dział tłumaczy oraz mechaników.

p.s. Irobo - moda przeszedłem a że nikt nie pytał to się nie utleniałem.

Nie mam w zwyczaju stosować nadinterpretacji, nakazów itd/itp, każdy gra tak jak mu pasuje i ja zazwyczaj szukam paru dróg nie jednej czy tez alternatywy.

Siemka. To drugie “PS.” to chyba o “Historii Strieloka…”, mam wrażenie. Ja też tam wyeksplorowałem co się da, potem cofka w zapisach i scenario inną drogą x-razem :wink: Super modzik, tylko troszkę technicznie kuleje. Za to klimat klasa.

A sprawa powyżej Twojego postu - to normalnie brak słów.