Przyjaciele Stalkerzy, czy są wśród was ludzie ktorzy lubią sobie snuffnąć?
Ten wątek założyłem w celu dyskusji na temat tabaki, jej odmian, aromatów itd.
Ja np. majbardziej lubie tabaki:
Ozona Spearmint
Red Bul
Czarny Gawith
Kupiłem dzisiaj dla spróbowania tabakę GLETSCHER PRISE Snuff. Aromat lodowo-miętowy, czyli klasyk. Wciągnąłem szczyptę i co? Trochę przeczyścił mi się nos, gardło strasznie mnie boli (przed zażyciem tabaki było inaczej) i to wszystko. Następnym razem kupię coś lepszego - lubię wanilię. Na odwrocie tabakiery oczywiście napisane jest: “Ten wyrób tytoniowy może zaszkodzić Twojemu zdrowiu i powoduje uzależnienie.”. Ciotka wzięła to za narkotyk, ale szybko jej wytłumaczyłem o co chodzi ![]()
Ale powiem wam że Tabaka wcale tak nie uzaleznia, ja wciągam od 3 lat ale z przerwami (nie datego że musze, nie mam ochoty), poza tym pamiętajmy że
Tabaka jest tytoniem arystokracji :mrgreen:
Powiem tyle. Rzecz zachęca swoimi plusami, ale minusy takie jak uzależnienie mnie jak najbardziej odrzucają, uzależnienie od kofeiny mi jak najbardziej wystarcza, a i tak ciężko mi się go pozbyć. Gdyby tabaka nie uzależniała, z chęcią bym spróbował. No ale…
Uzależnienie fizyczne: - Może wystąpić po bardzo długim okresie przyjmowania ze względu na nikotynę zawartą w tabace, która bierze udział w procesie metabolizmu.
Wiadomo, że jeśli coś nam się podoba, to ciężko z tego zrezygnować.
Psychiczne: - Polepszenie nastroju. - Optymizm. - Lepsze dostrzeganie kolorów, dźwięków - wyostrzenie zmysłów. - Chwilowa euforia. - Jasność umysłu. - Przypływ siły, energii, gotowości i chęci do działania.
Korzystałem z tego źródła z tą euforią, ale do końca nie wiem jak to jest, bo nie brałem, ale jak koledzy biorą to się cieszą i zawsze mówią: aaaa , ale dobre.
Poczujesz chwilową euforię i tak dalej,
Co za bzdura. Poplaczesz sie najwyzej bo ci sie sluzowki rozluznia od tego i nic poza tym. Dobra jak masz zatkany nos czasami i nic wiecej.
U mnie to wciągają tego bardzo dużo. Ja się w to nie bawię. Poczujesz chwilową euforię i tak dalej, a po dłuższym czasie będziesz miał dolegliwości jakieś. Poza tym musisz wydać na to kasę, bo za darmo to to nie jest.
A na katar to dobry jest amoniak. ![]()
Mi tak jakos nie podchodzi. Czasem wciagne od kumpla w szkole jak mam zatkany nos i tyle.
Ja nie zamierzam aplikować sobie tego świństwa tylko po to, żeby poczuć jakiś aromat…
Skutki używania tabaki:
Działania tabaki nie można porównywać z zapaleniem papierosa, ponieważ człowiek nie zostaje poddany toksycznym substancjom wydzielającym się podczas palenia tytoniu (np. CO).
Psychiczne: - Polepszenie nastroju. - Optymizm. - Lepsze dostrzeganie kolorów, dźwięków - wyostrzenie zmysłów. - Chwilowa euforia. - Jasność umysłu. - Przypływ siły, energii, gotowości i chęci do działania.
Fizyczne: - Łzawienie i niewielki ślinotok (zaraz po przyjęciu dawki tabaki). Wprost proporcjonalne do ilości wciągniętej tabaki. - Zawroty głowy. - Rozluźnienie. - Może występować zwiększenie popędu płciowego. - Poszerzenie śluzówki - chwilowe (od 5 do 30 minut) lekarstwo na przewlekły katar.
Objawy przedawkowania: - Ślinotok. - Ból głowy. - Mdłości, a w większych dawkach nawet wymioty (tylko w przypadku wielokrotnego przyjęcia sporych dawek w bardzo małych odstępach czasu po spożyciu większej ilość jedzenia). - Ból brzucha. - Zwężenie śluzówki nosa - efekt podobny do kataru - niemożność oddychania przez nos. - Ból spowodowany spływaniem tabaki do gardła. - Chwilowe otępienie (co niektórym się podoba). - Krwawienie z nosa.
Uzależnienie psychiczne: - Może występować po dłuższym okresie przyjmowania. Objawy odstawienia to senność, ból głowy, złe samopoczucie.
Uzależnienie fizyczne: - Może wystąpić po bardzo długim okresie przyjmowania ze względu na nikotynę zawartą w tabace, która bierze udział w procesie metabolizmu.
Trochę zachęca, ale bardziej zniechęca. Jak jest w praktyce?