Tajemnice Solianki, ciekawe schowki

W tym temacie możemy opisywać przydatne schowki, które udało nam się znaleźć podczas gry, lub inne ciekawe odkrycia:

1. Dodatkowe teleporty ręczne…

Po pojawieniu się wpisu w PDA-“Opis Działania Ręcznego Teleportu” na terenie Wysypiska wchodzimy na zwalony słup koło Bagna i teleportujemy się na słup wysokiego napięcia( zawartość schowka na 3 screenie):

1. Skrzynia na Niezbadanych Terenach…

Po uratowaniu Muchy na teren Zimowiska Stalkerów na Niezbadanych Terenach zostaje zrzucona skrzynka z dobrym wyposażeniem. Jeśli zabierzymy wszystko z tej skrzynki , to po każdej emisji jej zawartość będzie znowu pełna:

3.Cenne pancerze Czystego Nieba…

Generatory:

Martwe Miasto:

1 polubienie

Ja dodam kilka może nie tajemniczych , ale standardowych schowków które w grze występują…jak coś pamiętacie to dopisujcie w temacie.

Kordon

1…

Schowek z amunicją 9x18 w Kordonie..450 szt.

2…Amunicja 9x19 na przejściu do Wysypiska

4…Sprzęt w dachach Wioski kotów

5…Ciekawy sprzęt na dachu u Wojskowych

6…Pudełko w Fabryczce obok mostu

7…Zapasy w domku za nasypem

Wysypisko

…amunicja 9x19 w pudłach na Parkingu…40 szt

Magazyny Wojskowe

…amunicja 9x39 w jednym z dachów w bazie…60 szt

…schowek w piecu na przysiółku

WarLab

dobrze przeszukujemy wszystkie pomieszczenia ..od piwnic,aż po dach. Czeka tam na Nas kilka ciekawych niespodzianek

Lista będzie uzupełniana…

Izomorf KOMPAS i jego działanie.

Kompas ma w opisie dość długą listę anomali ,które usuwa. Mając go na pasie nic się nie dzieje zatem…

Uważałem izomorf kompas , za bezużyteczny tymczasem kolega carcass wyjaśnił jego poprawne zastosowanie.

Wspomniany artefakt działa bez zarzutów (przynajmniej u mnie). Zatrzymujesz się przed anomalią, wrzucasz “kompas” do niej, błysk, kilka sekund nic się nie dzieje, po czym znowu błysk i anomalia znika, a na ziemi zostaje “kompas”, podnosisz i idziesz dalej.

Po pewnym czasie w naszym PDA pojawia się wpis tajemniczego Monolitowca z informacją że kod 342089 otwiera jakieś drzwi. Znalazłem, że jest to pozostałość po podstawowej wersji SoC i otwiera jedne z drzwi w laboratorium X10, za którymi jest niewielki kantorek z paroma apteczkami i kilka opakowań amunicji.

Na strychu chatki na Przysiółku Stalkerów na Niezbadanych Terenach jest plecaczek z kilkoma apteczkami i kombinezonem stalkera (to co jest w schowku może się różnić od tego co napisałam, bo już nie pamiętam dokładnie co tam było :wink: ). Można się tam dostać przy pomocy drabiny, na prawo od chatki.

Z podstawki zaliczamy też wyposażenie szafek w Dolinie Mroku oraz to z niebieskiej skrzynki w pokoju Dzika. W drewnianych szafkach są apteczki a w biurku ammo 5.56 ppanc i 9.19 ppanc.
W X-18 już w ostatnim laboratorium jest taki korytarzyk z klatkami gdzie leży nieżywy chomik, a obok niego w szafce apteczki naukowców i ammo 5.45 :wink:

W Dolinie Mroku, w tym niedokończonym budynku jest też pokój za kratami, w którym jest masa amo, apteczek itd.

W Dolinie Mroku, w tym niedokończonym budynku jest też pokój za kratami, w którym jest masa amo, apteczek itd.

W tym samym budynku od strony tego pomieszczenia jak spojrzycie na okna widać takie 2 skrzynki na przedostatnim pietrze,trzeba się wdrapać na sama górę i wyskoczyć na łącznik miedzy budynkami z niego na te skrzynki i do pokoju (uwaga dość spore promieniowanie).

Pamiętam ze tam za przewrócona maszyną czy stołem był rzadki artefakt i kombinezon + jakieś pierdoły.