Tajna droga

No to jeszcze to. Jeśli w katalogu z savami masz ich więcej niż 5, to je przenieś sobie poza moda. Na tym etapie gry, savy zaczynają modowi ciążyć. Tak samo z tym co dźwigasz na grzbiecie. Jak jesteś z czitem na udźwig, to sobie sporo ulżyj. Bo niektóre przedmioty w plecaku, mogą skryptom dla Prypeci i dalszych, nie pasować.

1 polubienie

No trochę gratów mam i czit na udźwig też, jutro sprawdzę, dzisiaj już idę spać, dziękuję.

Trochę mnie dziwi ten problem z nadmiarem savów, przeważnie w różnych modach mam ich po kilkanaście i zero problemów z tego powodu do samego końca danego moda. Tak samo z gratami w plecaku, w Rebornie mam prawie komplet bo zdarza się już wypadanie ich z braku miejsca i również zero błędów przy przechodzeniu z lokacji na lokację. Być może jest to związane z ilością ramu jaką posiadamy.

32 minuty temu, mkk7 napisał:

Trochę mnie dziwi ten problem z nadmiarem savów, przeważnie w różnych modach mam ich po kilkanaście

Kilkanaście zapisów nie stanowi problemu. Problem może być, gdybyś miał ich naprawdę dużo. Co do gratów w plecaku, to lepiej za dużo nie nosić. Chociaż mocny komputer poradzi sobie i z tym. Gorzej jest ze słabymi kompami.

Powiedzmy średni komp również bo do takich zaliczę swój a istotne znaczenie będzie miał tu ram na pł.głównej i ewentualnie ram karty graficznej.

mkk7 - Łatwo możesz sprawdzić jak zapisy wpływają na płynność gry. Jak masz Frapa, to zobacz fpsy z kupą złomu i bez niego.

W kilkunastu modach, na lokacji bar, gdzie przeważnie gracze robili schowki z całym złomem jaki zebrali i nie mieścił się w czitowanym plecaku, przejście na inne lokacje skutkowało pulpitem.

Podobnie jest przy wchodzeniu do Prypeci Zach. Ta lokacja sama w sobie jest obciążająca, a jak jeszcze moder zmienił fakturę ścian budynków, dołożył swoich NPCów i itemy, to komputer może nie wyrabiać właśnie na pliku wymiany. I stąd bywa wylot z Lua.

Likwidacja co najmniej schowków, pozwalała na dalszą płynną grę. Jeśli będziesz miał w schowku czy plecaku 10 jednakowych karabinów, to obciążenie będzie mniejsze niż np. 5 karabinów, ale każdy inny.

Można jeszcze sobie pomóc, zwiększając plik wymiany, ale tu trzeba ostrożnie, bo za duży powoduje zauważalne spowolnienia przy załadowaniu gry i savów, i zmniejszenie fpsów.

Szacowni koledzy, radykalnie zmniejszyłem ilość zapisów ( miałem ok. 200 ) oraz ilość gratów w plecaki i gra idzie, wielkie dzięki za sugestie, pozdrawiam.

Oficjalnie stwierdzam że zauroczyła mnie Sajga, goni cię chimera, niby olbrzym chce wgnieść w ziemię, stado snorków zadeptać a psy ugryźć w jaja ale z Sajgą to dziecinna igraszka :face_with_tongue:

Szkoda tylko że nie miałem jej przed Pieczarą a dopiero na bagnach można ja kupić. Zresztą za dodanie lokacji pieczara to komuś jajca ślepe psy powinny obgryzać :grin:

1 polubienie

Kondotier pliki wymiany służą do przechowywania danych które nie mieszczą się w fizycznej pamięci ram, dlatego przy małej ilości ramu zwiększamy wielkość rozmiaru pliku wymiany na dysku i to też z rozsądkiem, oczywiście znaczenie będzie tu miało jaki dysk posiadamy i jaka jest jego wydajność. Jeżeli posiadamy większą ilość ramu to system będzie mniej wykorzystywał pliki wymiany, w dodatku ram będzie najbardziej obciążony przy uruchomieniu wielu aplikacji w systemie a raczej tylko grając nie robi się nic dodatkowo na kompie. Bolo nie podaje konfiguracji sprzętu więc zakładam ze ma mniej ramu i te porady które zastosował jak najbardziej mu pomogły a o to przede wszystkim w tym chodziło, najważniejsze że może grać dalej.

mkk7 - rady jakie daję, nie są brane z powietrza. Są pewne zasady w informatyce, ale mody te zasady mają gdzieś. Dlatego ważniejsze jest wieloletnie doświadczanie z problemami jakie wycinają mody, niż informatyczna teoria.

Dziwiła cię ilość savów. Odpowiedź dał ci bolo, trzeci post wyżej.

Może nawet być tak, że w czasie gry, wtedy gdy jednemu graczowi przyświecało słoneczko i gra szła płynnie, to drugiemu przy tym samym elemencie gry, gdy grzmiało i błyskało, sięwyleciał0.

Parafrazując znane powiedzenie: “Nie znane są wyroki Zonskie” :slightly_smiling_face:.

18 godzin temu, kondotier napisał:

w katalogu z savami masz ich więcej niż 5

Kondotier w porównaniu do tego jak pisałeś wcześniej, 200 savów to dość sporo różnica chyba sam przyznasz. Pomijając cała resztę silnik tej gry jest bardzo chimeryczny i czasami bez kozaka lepiej do niego nie podchodzić ?smile_00104?. Można tylko sobie i innym życzyć jak najmniej problemów z modami i jak najwięcej przyjemności z grania.

To był skrót myślowy uwzględniający to, że wiedziałem na jakim etapie gry bolo się znajduje. Teraz każdy zapis waży u niego co najmniej trzy razy więcej, niż np. pierwszy zapis.

A “tajemnica” ciężkich zapisów jest na forum znana od dawna, tak że trudno pytać każdego, czy wie o tym.

A po naszej polemice, sądzę że sporo nowych stalkerów, zapamięta historię z savami i nadwagą. Aż przyjdą kolejni nowicjusze i historia się powtórzy :tired_face:.

1 polubienie

Na lokacje Bar, Limańsk, opuszczona wioska i szpital idzie się dostać w którymś momencie fabuły? Jestem w elektrowni(mam zejść do podziemi). No i tak się zastanawiam wtf.

8 minut temu, MOS napisał:

Na lokacje Bar, Limańsk, opuszczona wioska i szpital idzie się dostać w którymś momencie fabuły? Jestem w elektrowni(mam zejść do podziemi). No i tak się zastanawiam wtf.

Niestety nie, nie ma tam przejść z żadnej z przechodzonych w modzie lokacji. Może w następnej wersji moda zostaną dodane :slightly_smiling_face:

Cześć.

Pamiętacie może gdzie znależć Dimke ? W zadaniu na uratowanie jej. Znalazłem przewodnika, a dalej? Obleciałem praktycznie całą lokacje i ani widu ani słychu.

@de_Vries O ile mnie pamięć nie myli, to graj dalej :slightly_smiling_face: Dimka pojawi się sporo później i w innej lokacji. Na ten moment nie zrobisz nic ponad odnalezienie przewodnika.

Dimke znajdziesz pod sam koniec w labie na generatorach.

OK. dzięki

Mam pytanie.Mam rosyjską podstawkę stalkera patchowaną z 1.0000 do 1.0004 a gdy próbuje uruchomić grę wyskakuje że program przestał działać.Dodam że żaden mod nie działa.

Mało trochę informacji, a czysta gra bez modów działa, gra oryginalna, jaki konfig peceta, jest coś w logach? Itp rzeczy.