K.
Nawet trochę podobny… DejaVu…
Witaj drogi autorze.
Używałem trochę kiedyś Dialog Editor od Dezowave, nawet przyjemna aplikacja, ale przestała mi działać na zachodnim systemie i od tamtej pory nie znalazłem sposobu do odpalenia tego programu na swoim PC. Któryś update Windowsa, czy co?
Zajrzałem tu do tematu z zainteresowaniem, bo jakoś nie widziałem wcześniej waszego redaktora i w zastępstwie Wspomnianego wrzucę parę uwag o programie.
Nie wczytywałem się na początku za specjalnie w ReadMe, ale okazało się zaraz, że bez tego się nie obędzie. W sumie info w linku jest tylko po rosyjsku, ale translator google całkiem nieźle sobie z tym radzi. Prawie. To już tam sobie ewentualni zainteresowani rozkminią, ale jest z czym powalczyć. Jeśli modyfikacja zrobiona tradycyjnie po schemacie to nawet działa, ale jak jest zbyt “custom” w strukturze, albo silniku - to otwiera puste okna albo tylko ładuje się i znika. Jeśli dobrze się domyśliłem to trzeba “przygotować/rozpakować” moda, a i tak np. z Lost Alpha EE 1.2.2 lub OLRemake 3.0019 nic nie wychodzi. Na czystym Cieniu Czarnobyla nie wyświetla tekstu, tylko string_id, bez względu na localization.ltx. Koniec końców udało mi się odpalić coś z polskim tekstem, akurat padło na małą modyfikację Intruders ze spolszczeniem…
…i tutaj ciężko będzie powiedzieć/napisać, że coś nie tak zrobione/ustawione. Wygląda na to, że poza 1251, no i zapewne 1252, nikt aplikacji nie testował i apka nie wyświetla poprawnie polskich znaków diakrytycznych…
a nawet nie można wpisać ę, ą, ż, ć, ź itd.
bo wklepuje się “?” zamiast właściwego znaku.
Piszę “na gorąco” i możliwe, że coś istotnego po drodze przegapiłem, nie bijcie, sam chętnie redaktora/edytora sobie poużywam, ale tak to ja bym się bał bez zrobienia wcześniej backupu jakąś robotę/polonizację sprawdzać i poprawiać, sorry Winnetou.
Poza tymi drobiazgami to całkiem zgrabna użytkowo aplikacja z potencjałem.
Dodałbym sugestię, żeby po otwarciu programu lista/spis dialogów w oknie z lewej strony domyślnie była zwinięta.
Może jakieś ustawienia/settings interfejsu w przyszłości dodacie?
Pozdrawiam i respekt za robotę.