A nie kombinowałeś po drodze z dowgradem z 1.006 na 1.004 i podmianą katalogów bin? Może tu tkwi błąd.
Robiłem downgrade, ale wrzuciłem o do osobnego katalogu (mam 2 biny - 1 dla 1.0006 drugi 1.0004) - poza tym ten drugi mod który działał normalnie też jest na 10006, a nawet gdyby to powinno być coś w logu np. - zły spawn. To jest właśnie najdziwniejsze że praktycznie nie mam loga
Spróbujmy to wszystko poukładać. OL+AMK twojej produkcji jest pod patcha 1.005/1.006, czyli nie dokonujesz żadnych downgradów, a pakujesz moda do plików dbx , podmieniasz plik user.ltx i wszystko działa. Teraz rozpakowywujesz OL+AMK do normalnej gamedaty , usuwasz pliki dbx i gra się wykrzacza z komunikatem " coś z xrcore.dll " Instalujesz innego moda w formie gamedata i wszystko gra.
Teraz pytanie. Pod jakiego patcha jest ten inny mod i jeśli pod 1.004 to czy dokonywałeś wtedy downgradu , a co za tym idzie podmiany katalogu bin z plikiem xrcore.dll. Czy podmieniałeś też plik user.ltx? i czy modyfikowałeś plik fsgame.ltx ?
I z innej beczki. Przystępując do pakowania OL+AMK do plików dbx miałeś przygotowaną normalną gamedatę do gry. Spróbuj ją odpalić. To znaczy, skoro ta sama gamedata moda działa, po spakowaniu działa, a po rozpakowaniu nie działa, to będzie wiadomo , że proces rozpakowywania uszkadza coś w plikach moda i powoduje błąd.
No a wtedy to nie wiem co zrobić Oprócz oczywiście olania sprawy i przygotowania sobie nowej gamedaty z archiwów na dysku. Ja akurat mam tego jakieś 70gb związanego ze stalkerem więc już dawno bym odpuścił
1 - mam wersję 1.0006
2 - OL+AMK jest na 1.0006
3 - mod który zadziałał jest na 1.0006
4 - w momencie wypakowania spakowanego OL+AMK do zwykłej gamedaty wszystko było ustawione pod 1.0006
5 - dziwny nic nie mówiący log?
6 - raczej mnie ciekawi o co chodzi niż wkurza bo nie lubię jak coś mi nie działa (a raczej nie wiedzieć dlaczego nie działa)
Chciałbym to rozgryźć na wypadek gdyby sytuacja się powtórzyła u kogoś innego
Zrobiłem teraz szybki eksperyment. Spakowałem moda Powinność Filozofia Wojny, odpaliłem, zrobiłem zapis, wyszedłem z gry, rozpakowałem, odpaliłem na czystej gamedacie. Zero problemu. Fakt, że mam patcha 1.004. Na razie nie mogę wgrać wyższego. Może to po prostu przypadek. Coś nie zaskoczyło jak należy i tyle.
Doszedłem o co mu chodzi - w katalogu z teksturami znalazłem plik thumbs.db - po usunięciu wszystko gra. Ale teraz mam zagwozdkę - skąd się tam wziął plik database file? Wina windy albo PaintNeta.
Ha Po prostu anomalia teksturowa. Ważne że doszedłeś do tego. W każdym razie w moich gamedatach nic takiego nie ma. Pewnie zostało po edycji jakieś tekstury, jeżeli takowej dokonywałeś.
W zipie znajdują się 2 programy: STALKER_Data_Unpacker_EN i STALKER_Data_Unpacker_RU. Aby rozpakować mody rosyjskie spakowane w plikach db używamy STALKER_Data_Unpacker_RU.
Używanie tych programów jest intuicyjne - najpierw wskazujemy plik db, który chcemy rozpakować, a potem folder gdzie program ma go rozpakować do gamedaty. Najlepiej rozpakowywać pliki db do osobnych folderów, a potem je łączyć w całą gamedatę i można grać
Mam problem z rozpakowaniem gamedaty xdbo patcha na błąd przejscia do Doliny Mroku dla RMA Shadows. Może ktoś z Was rozpakować ten mały pliczek do formatu gamedaty.
Jakoś nie próbowałem, ale zasada myślę jest ta sama i możesz użyć dowolnego konwertera. Choćby tego z pierwszego postu. Tylko odpowiednio trzeba spreparować nazwę pliku. W Czystym Niebie i w Zewie Prypeci pliki gry są w folderze " resources" i nazywają się odpowiednio resources.db0, resources.db1, i tak dalej. Ale problem jest w tym, że pliki patchy są w osobnym folderze “patches” Czyli, jeśli spakujemy moda do plików resources.dbx, gra wczyta nam je na czystą grę, a potem wczyta patche i wszystko się spieprzy. Ja bym próbował wrzucić spakowane pliki moda właśnie jako kolejne patche. Czyli na przykładzie Czystego Nieba. Tworzymy gamedatę moda. Dzielimy ją, załóżmy na dwie części. Nazwijmy je nowy folder1 i nowy folder2.Czyli tak jak według instrukcji z pierwszego posta. I teraz plik packera powinien wyglądać tak:
*```
chcp 1251
converter -pack nowy folder1gamedata -2947ww -out xpatch_11.db
converter -pack nowy folder2gamedata -2947ww -out xpatch_12.db
chcp 866
pause
Potem wrzucamy te pliki do katalogu patches. Tyle teoria, warto by to sprawdzić kiedyś :yes:
Edit: Tak na szybko spakowałem Geonezis i niestety z przykrością stwierdzam, że to nie działa  W prawdzie tworzy mi się plik xpatch\_03.db, ale gra się wywala na starcie. Warto chyba jednak podrążyć temat. Kiedyś, jak będzie dużo czasu.
Myślę że problem może być w tym iż xpatch_01.db czy xpatch_02.db nie da się wypakować unpackiem z convertera - wywala błąd. To samo dzieje się gdy chcemy wypakować za jego pomocą plik resources.db
Poza tym przypuszczam że kolejność w nazwie plików database w xpatch też coś robi.
Możliwe, że converter jako taki każdy modder przygotowuje sobie sam na swoje potrzeby. To by tłumaczyło dlaczego jedne mody do SOC rozpakowuje się tym, a inne innym. Wypakować oryginalną gamedatę pewnie można za pomocą Total Comandera. A potem nikt sobie już nie zawraca głowy pakowaniem plików moda z powrotem. Więc dopóki ktoś nie napisze takowego convertera pod COP i Czyste Niebo, to go nie będzie.
@Кристофер (Kpuc), podałeś super program (Stalker Database Extractor) do rozpakowywania plików DB, dzięki. Plusik za to, bo program wypakowuje bez gadania i tam gdzie się chce. Inne sposoby, podane przez kolegów, zapewne są też dobre, ale nie każdy ma na tyle wiedzy i chęci, by to ogarnąć, więc prostszy sposób wydaje mi się lepszy.
A mam pytanie, czy jest taki podobny w drugą stronę, czyli spakować?