German Soldier’s Song - “Erika” / “Wenn die Soldaten” - German Army March / Ein Heller Und Ein Batzen Music Video / Lore, Lore, Lore / Hazelnut / Unterwegs - soldaten marsch
Idefe - małe sprostowanie - “… pełno kwiatów rośnie na łące ale tylko jeden ma na imię Erika…”.
To jest piosenka ludowa z XVIII/XIX w tzw. n.e. (pierwszy zapis tekstu) z Karyntii (Kärnten) z Austrii (Österreich - wschodnia rzesza) którą sobie upodobali SS - mani.
Tak samo jak piosenka z XVIII wieku tzw. n.e. (Philip Wilhelm von Hornick) " Österreich über alles…" którą też większość Niemców i ci nie znający tematyki uważają za niemiecką.
@Idefe Ciekawy temat i możliwe, że komuś się przyda. Pozwoliłem sobie jednak wszystkie utwory wrzucić w spoiler, bo inaczej temat bardzo wolno się otwiera,
Można pomyśleć nad przeniesieniem tego działu z muzyką z modów w jakieś inne, bardziej widoczne miejsce na forum, bo do podforum “Szkoła Moddingu” tak średnio pasuje
@vidkunsen Niestety lub i stety Niemców więcej to i ich siła przebicia. O ile historycznie kojarzę znaczną część Niemieckich, gdzie bez problemu dobrałem wszystkie wersje lecące z megafonów na Topielach itd, to o tych ciekawostkach nigdy nie słyszałem!
Panowie super że dobraliście odpowiednie działy oraz uporządkowaliście utwory, świetna robota. Jak tylko uda mi się złapać resztę utworów to zapodam
Idefe - masz jeszcze jedną muzyczna ciekawostkę (już o tym kiedys wspomnialem na forum).
W 1679 roku Wiedeń nawiedziła zaraza - dżuma, wtedy to zaczął łazić między ludźmi i im pomagać pomocnik szewca - Mark Augustyn.
Łaził, opatrywał, nosił miski oraz śpiewał i grał, piosenka jest hołdem Wiedeńczyków dla tego faceta.
Piosenkę do Rosji (ZSRR) przyniosły z soba austryiackie oddziały wermachtu i stała sie popularna (w Polsce też ją znają - zabory Pruski i Austriacki), w Stalkerze ją gwiżdżą lub graja na organkach.
@vidkunsenwybacz że dopiero po prawie roku odpowiadam. Właśnie kolejna ciekawostka, nigdy nie słyszałem, pojęcia nie miałem. Tak samo w grze za cholerę nie potrafię skojarzyć. Ale ot do czasu bo zwracać uwagę trzeba