Być może aktualnie niewiele osób z polskiej społeczności fanów kojarzy Vandeleya, jednak jest on jednym z czołowych, jeżeli nie czołowym poszukiwaczem wszelkich ciekawostek, sekretów, easter eggów, czy bugów w grach z uniwersum S.T.A.L.K.E.R.-a i nie tylko. Stworzył także całą serię przeglądów buildów S.T.A.L.K.E.R.-a poczynając od tych najwcześniejszych - z Oblivion Lost, na anulowanym S2 z 2011 kończąc.
Problem jednak w tym, że dla ludzi nieznających rosyjskiego ta bariera językowa będzie oczywiście stanowić trudność w pełnym zrozumieniu przedstawianych treści. W związku z tym wpadłam na pomysł, aby w wolnym czasie tworzyć polskie napisy do wspomnianych materiałów, w celu choć niewielkiego rozpowszechnienia ich “u nas”, co udało mi się już uzgodnić z twórcą kanału i owym napisom właśnie dedykuję ten temat.
W spojlerach poniżej będę na bieżąco oznaczać tytuły, opisy i linki do odcinków (w postaci miniatur) z poszczególnych serii, kiedy któryś otrzyma napisy. Oprócz tego mam zamiar obwieszczać nowości w osobnych postach.
Przeglądy buildów trylogii S.T.A.L.K.E.R.
Spoiler
[S.T.A.L.K.E.R.] Жуткие пасхалки в текстурах 0_о
[S.T.A.L.K.E.R.] Okropne easter eggi w teksturach 0_о
25.09.2016
[Oblivion Lost] ВСЕ БИЛДЫ и инфа по игре
[Oblivion Lost] WSZYSTKIE BUILDY i informacje o grze
27.11.2018
INNE
Spoiler
Analiza dok. projektowych S.T.A.L.K.E.R.-a
Spoiler
Przeglądy mutantów ze S.T.A.L.K.E.R.-a
Spoiler
Easter eggi i bugi w S.T.A.L.K.E.R.: Cień Czarnobyla
Spoiler
Easter eggi i bugi w S.T.A.L.K.E.R.: Czyste Niebo
Spoiler
Easter eggi i bugi w S.T.A.L.K.E.R.: Zew Prypeci
Spoiler
S.T.A.L.K.E.R. 2 (2011) - buildy i dok. projektowe
Spoiler
S.T.A.L.K.E.R. 2: Serce Czarnobyla pod lupą
Spoiler
Przeglądy książek z serii S.T.A.L.K.E.R.
Spoiler
ПРО-ОБРАЗЫ - PRO-TOTYPY(?)
Spoiler
INNE
Spoiler