Wiedźmin

Świetna fabuła, ciekawy rozwój postaci, kapitalna ścieżka dźwiękowa, dowcipne dialogi, fajna grafika, kilka dodatkowych minigierek:
-kościany poker
-walka na pięści
-zawody w piciu
i rewelacyjne zadnia. Do tego nie liniowa fabuła i przewspaniały klimat…
Gra jest produkcji polskiej.

I jeszcze świetna książka do tego.Pamiętam jak wróciłem z empiku z Wieśkiem pod pachą i całą drogę gryzłem palce.Pójdzie na moim kompie czy nie.Potem lekkie rozczarowanie prologiem a jak już akcja się rozkręciła to grałem do oporu.Oby 2 część była przynajmniej tak samo dobra

O tak, prolog bardzo słaby, za pierwszym razem zrezygnowałem z gry…
Reszta jest już wciągająca, sen zarywałem żeby dłużej pograć…
Co do dwójki… Widziałem kilka filmików wrzuconych w net i… wszystko zepsuli, sam Geralt ma twarz hollywoodzkiego b.ca… Tak, przedobrzyli i zepsuli to co było kwintesencją gry - klimat. po filmach napiszę, że dwójka będzie wielką klapą - niestety…

Ej chłopaki nie oceniajcie po filmach gry ! Zobaczcie na trailery Zew Prypeci przecież trailer przedstawiał całkowicie inną grę niż była w rzeczywistości. Trailery to shit dla tego ich nie oglądam ale zobaczymy jak to będzie. Ja osobiście nie grałem w Wiedźmaka gdyż w ogóle mnie to nie wciąga chociaż obejrzałem chyba wszystkie odcinki na telewizorze i przeczytałem do połowy książkę :slightly_smiling_face:

Obyś miał rację Naznaczony… widziałem jednak dostatecznie wielu ludzi lub ekip którym chęć odniesienia sukcesu odebrała rozsądek, obawiam się że w tym przypadku obserwuję kolejny taki proces.

Masz rację bo gdy robi się grę robi się ją po to aby była super wiadomo, zadania, zagadki i takie tam ale gdy ta gra osiąga sukces i na konto wpada ci szmal taki to może porobić człowieka i to nieźle. Ale lepiej czekajmy na samego wiedźmina :slightly_smiling_face:

Słyszałem że zmienili skin Geralta właśnie po protestach fanów,ma być taki jak w jedynce.

Skin Geralta w jedynce był idealny, tak rysowali go w książkach i pasuje do postaci Sapkowskiego. Ten który widziałem w filmikach z 2-ki miał twarz jakiegoś Kena ileśtam, jak to zobaczyłem to skreśliłem 2-kę na wieki. Jeżeli wrócili do skinu z 1-ki zmienię nastawienie do kolejnej części. Moim zdaniem nie potrzebnie jednak zmieniają silnik i mechanikę gry, wystarczyło zrobić nową fabułę (najlepiej kontynuację wątku z końcowego filmu w grze) do tego nowe lokacje i postacie. Problemem byłby rozwój postaci, bo pod koniec pierwszej części potwory zgładzałem samymi znakami, oprócz Bosów oczywiście. Ponieważ w grę weszła tajemnicza organizacja Wiedźminów, Geralt mógłby uczyć się nowych stylów na tychże kolegów po fachu i nowych technik na nowe potwory. Wszystko można uzasadnić umiejętną fabułą, ja mam wrażenie, że druga część jest robiona na export, rodzimych graczy i nasze oczekiwania twórcy mają w d.pie. Jeżeli będzie na to przyjazna koniunktura, to trzecia część będzie wyglądała jak Manga… Obym się mylił.

A też masz takie wrażenie że jest po prostu za kolorowa.Paleta kolorów jak w jakimś japońskim rpg.Myślę że to przez to że chcą się wcisnąć na rynek konsol.Zmiana silnika to raczej dobrze.Nic mnie tak nie wkurzało jak wczytujące się długo lokacje.Jeśli chodzi o balans to jest to chyba choroba każdego rpg.Muszą tak to zrobić by ci którzy lecą tylko po głównym wątku też mieli szansę skończyć grę a to z kolei wymusza że jak wymaksujesz postać to potem kosisz wszystko bez żadnego wysiłku.

Kolorów dodało zainstalowanie patcha, lokacje ładowały się rzeczywiście dość długo ale… w Soljance nauczyłem się cierpliwości. Gdyby do Soljanki zrobić tak kapitalną ścieżkę dźwiękową jaka jest w Wiedźminie i dodać jeszcze ze jakieś minigierki (oprócz Areny), choćby strzelanie do wron z C.S. walka na pięści i zawody w piciu u Barmana i pasjans w PDA z Lost Alpha - mod powaliłby na kolana… Chętnie napisałbym do Archary i zaproponował parę ulepszeń do fabuły bez tworzenia kolejnych NPC-ów i lokacji…

Kolorowa w dwójce.Jedynka była w porządku

Niestety, na dodatki raczej nie ma szans. Silnik robi bokami i ledwo wyrabia na tak monstrualny mod - popatrz tylko - Zew Monolitu ma jakieś 600k i sejw wczytuje się ok 10 sekund. A Soljanka to 5GB a sejw (przynajmniej u mnie) wczytuje się coś ok 2 minut. Zreszta sam Archara wspominał o pękaniu w szwach i praktycznie niemożliwości upchania czegokolwiek więcej. A czy można sobie wyobrazić, że kilka lat temu Soljanka startowała od małego moda do AMK, coś w rodzaju Zewu Monolitu ?

Jest nowy filmik, zaje…fajny. muszą jednak przywrócić twarz geralta z 1-ki!!!
http://gry.onet.pl/2223790,,Wideo\_z\_Wiedzmina\_2\_ze\_scena\_topless,wiadomosc.html