@najdrok @kondotier @vidkunsen i kto tam mękoli stalker mod Большая Зона OGSR OBR.
Ogarnąłem wyloty z wpn_m110_hud i wpn_fw900k_hud - czyli do Baru, Zapomnianego Lasu (?) i Ciemnej Doliny da się wejść. Tym "run_look Left_ for moster vypolzen26443 to się może jakiś “asior” zajmie. Błąd lub brak animacji. Zakład o stówkę, że na tym forum nikt tego nie zrobi (może @Meta by dała radę - to uznanie, nie prośba. Meta - pozdrawiam przy okazji). Tymczasem można się posługiwać zmianą switch_distans w pliku alife.ltx . Konkretnie to w razie wylotu tego typu trzeba zrobić sejwa w pobliżu, wyjść z gry, zmienić switch_distance na np. 5, odpalić sejwa, przejść newralgiczny moment, zrobić kolejny sejw, wyjść z gry przywrócić switch_distance =130;0 ;150 ;75.0 , odpalić ostatni sejw i dalej w drogę. Nie grać na minimalnym s_d bo np. posypie się triggerowanie skryptów, nie będzie dialogów u npc itd. Plik - link - yandex od kogoś na AMK - https://disk.yandex.ru/d/1v_MVXBfN6_RZQ
Kwestia hud jest banalna, ale skoro już nakłapałem dziobem zrobiłem (lol, wiadomo - zajumane i trochę przerobione) to czemu się nie podzielić. Dynamic hud kombinezonów ominięty na szybko, ale działa - tzn. nie działa. GG w egzo, fw900k w rękach, a wygląda to tak:

Całość (małość) w jednym linku.
https://www.easypaste.org/file/DzuvO0nQ/Pravka1.qlkin.big.zone.ogsr.7z?lang=pl wybrać wolne ściąganie
Rozpakować (np.7Zip), skopiować katalog “gamedata” do katalogu gry (tam gdzie gamedata.db1, db2, itd.) Kto jednak chce ramki kostiumów: wywalić katalog “scripts” i katalog “hud” (w kat. “textures”), zostanie tylko poprawka dla tych dwóch broni.
Tak, czy owak - wyloty przy próbie dialogu z niektórymi npc, w czasie emisji (no vertex patch available…) i z tym “vypolzen’iem” (w sumie jak nie naprawić - to może zepsuć - czyli wygruzić całkiem z moda albo podmienić na “zwykłego” snorka) są na porządku dziennym i do wyjścia patch’a nie polecam moda osobom niezaprawionym w takich “konfigowych” bojach.
W topiku Большая Зона OGSR na forum AMK autor: moda i autor adaptacji obiecują patch, który wyjdzie - kiedy wyjdzie, ale wyjdzie. Coś z tego odgrzewania kotleta będzie z czasem.
PS. Mod jest zrobiony w putinowsko-nacjonalistycznym duchu, NATO - bandyci w mundurach, Ukraińcy…itd. Wszyscy czychają na Rosję i grają nie fair. Kiedyś to dostrzegałem w różnych modach, ale tak mnie to nie raziło, teraz wyraźniej widać w jakim kierunku podążała i podąża dalej ta nacja. Propaganda i zakłamywanie historii, mafijny styl rządów, aparat systemowych opresjii, wierutne kłamstwa na forum międzynarodowym, te szkoły kadetów-psychopatów i mentalność “cisze budziesz - dalsze jedziesz” zwykłych ludzi… Rosja - faszystowski kraj. Może i Związek Radziecki formalnie się rozpadł, ale dalej istnieje w wymiarze nieformalnym, zwykła zmiana dekoracji w narodowym socjaliźmie spod czerwonej gwiazdy.
Слава Україні! Героям слава!