Dla mnie, najważniejsze jest żeby stalker 2 miał w sobie to coś co miała trylogia… Klimat. Jak wcześniej ktoś wspomniał na nowym silniku może to być trudne z powodu naszego przyzwyczajenia do xray’a, ale miejmy nadzieję, że zrobią co trzeba i gra bedzię biła klimatem z monitora jak cały stalker.
Jeśli chodzi o fabułę to nie ma znaczenia kto będzie głównym bohaterem, ważne żeby była długa, zawiła, miała pełno zwrotów akcji i żebyśmy mogli mieć na nią wpływ. Żeby nasze decyzje miały jakąś wartość, a skutki - znaczenie. Część historii powinna zostać tajemnicą, nie wszystko musi być wyjaśnione, tak żeby gracz nie dostał wszystkiego na tacy i nie był prowadzony za rączkę.
Jeśli chodzi o broń to powinno być jej dużo ale jej dostępność już taka nie powinna być. Bajkał, Vintorez, usp I mnie wystarczy… Ważniejsza jest dla mnie ilość modyfikacji (uchwyty, celowniki, tłumiki, kamuflaż), żeby każdy mógł dostosować pod siebie broń. Animacje broni np. przeładowania powinny się zmieniać (tak jak w gunslinger’rze).
Zona powinna być bardziej dzika, drzewka na środku drogi, trawa wszędzie - istny triumf natury. Nie widziałbym problemu w umieszczeniu kilku starych, odnowionych lokacji. Ważne za to jest żeby w Niej się coś dzialo, żeby ludzie chodzili, strzelali do mutantów, szukali artefaktów, przeszukiwali budynki z dopracowanymi animacjami i komendami (szeptem też a nie tylko darcie mordy ). Dialogi muszą być i czy się chce czytać to czy nie to historii zony nie może zabraknąć, niech w końcu mają nam coś do powiedzenia czy zaproponowania. Dobrze by było żeby mutanty myślały, np. żeby pijawka chwała się przed strzałami i atakowała znowu z zaskoczenia, a nie tylko dzida i zawsze ją prawie widać. Przy okazji nie raz patrzyłem przez lornetę z dziką fascynacją jak snork żre mięsacza i właśnie takich małych smaczków nie może zabraknąć bo mają wpływ na całokształt. Najbardziej chciałbym jednak wprowadzenia mechanizmu walki z kontrolerem jak to ma miejsce w gunslinger’rze (tak, powtarzam się, ale to jest kozak co strifer tam robi i wszystko powinno być w tym stylu zaimplementowane do stalkera 2) żeby spotkanie takiego mutanta było niebezpieczne, a nie wiązało się tylko ze strzałem z granatnika pod nogi.
Do rozgrywki powinny trafić ciekawe mechanizmy z modów jak właśnie wybór klasy na początku, chowanie artefaktów do kontenerów (byle by nie pojedyńczo (misery no dajcie spokój, reakcja w ołowiu nie zajdzie ). Chciałbym żeby kombinezony dzwoniły przy bieganiu, jakaś sprzączka, plecak cokolwiek… A Egzo… Niech wreszcie syczą te siłowniki…
Da szto? Chyba wsio… Wszystkim I tak nie dogodzą ale marzyć można
Byle by tego nie spieprzyli, bo drugiego podejścia nie będzie…