Zagadkowe działanie karty graficznej

Grając w ZK2 zauważyłem nietypową, przynajmniej dla mnie, pracę karty (GTX 560). Gdy gra działała płynnie, temperatura GPU wahała się w granicach 55 - 68 stopni, użycie 99 %. Natomiast gdy obraz zaczynał się przycinać, temperatura spadała do 50 st. (w postaci linii poziomej), użycie 45 - 65 %. Wyglądało tak, jakby karta nie miała nic wspólnego z szybkością fps-u. Gdy przycięcia znikały, a było to związane z zakończeniem danego questu, karta zaczynała pracować i parametry wzrastały.

Czuję przeklamanie, temperatur. Jakim programem sprawdzałeś temperatury. Takie skoki to przesada.

MSI Afterburner. Chyba nie taki ostatni. Właśnie temperatura była dziwna - choć z drugiej strony linia prosta, jak podczas używania przeglądarek. Skłaniam się do stwierdzenia, że to błędy w modzie.

Zobacz jeszcze Hw monitor i zrób testy przy pomocy programu OCCT i spakuj mi logi jakie wypluje i wyślij.

@Mnieciu gdzie w OCCT jest wykres temperatury GPU ? Mimo wejścia w zakładkę “GPU : 3D” z prawej strony pokazywana jest temperatura CPU.

@DaarMoo temperatury gpu nie sprawdza. Ale zrób test power supply. Bo mnie te dziwne spadki obciążenia interesują. Czego to jest wina.

10 godzin temu, DaarMoo napisał:

Grając w ZK2 zauważyłem nietypową, przynajmniej dla mnie, pracę karty (GTX 560). Gdy gra działała płynnie, temperatura GPU wahała się w granicach 55 - 68 stopni, użycie 99 %. Natomiast gdy obraz zaczynał się przycinać, temperatura spadała do 50 st. (w postaci linii poziomej), użycie 45 - 65 %. Wyglądało tak, jakby karta nie miała nic wspólnego z szybkością fps-u. Gdy przycięcia znikały, a było to związane z zakończeniem danego questu, karta zaczynała pracować i parametry wzrastały.

Dzieje się tak dlatego że to procesor (a właściwie jego 1-2 rdzenie bez względu na ich ilość posiadaną przez procesor) obsługuje skrypty gry. Krótko mówiąc - kiedy gra “przytnie się” w miejscu np. ukończenia zadania wtedy karta graficzna “nie ma co robić” i pracuje trochę “wolniej”, a procesor zaś działa normalnie.

1 polubienie

Czyli wina skryptów.

U mnie @Anton_Gorodecki takie zawieszki się nie pojawiają. Wyszedłem z założenia, że to coś ze sprzętem.

Jeżeli to sprzęt, to takie przycinki powinny być przynajmniej regularnie jak nie często. A pojawiają się rzadko, wręcz sporadycznie i to tylko w niektórych modach. A tak na marginesie @Mnieciu jak wykresy, Twoim zdaniem ?

Jestem od 7 godziny poza domem to dopiero ok 16 ci odpowiem

Coś chyba z zasilaczem bo linia 12V, a napięcie jest taki

@edit

To też mi się nie podoba. Tak po 30s spadek taktowań.

Jeszcze się zapytam. Jaki masz zasilacz.

@Mnieciu wytłumacz mi proszę co to za rodzaj testu zasilania, który trwa 3 minuty? Minimum 30 min. do godziny (i więcej oczywiście) na pełnym obciążeniu. Oj majster :face_with_steam_from_nose:

Z linią 12V jest akurat wszystko ok.

1 polubienie

@Anton_Gorodecki staram się pomóc tak jak potrafię. Mistrzem nie jestem. @DaarMoo A czy podczas testu odpalaleś może coś w tle, bo tak ci fps spadły. No test 3 minuty wiele nie mówi. Potrzymaj ten test 30mut@Anton_Gorodecki Occt robi test obciażając kompa maks.

1 polubienie

Spadły, spadły @Mnieciu. Może i coś było odpalone, ale najwyżej przeglądarka. Jak zrobię natychmiast wrzucę.

Pytanie o MSI Aferburnera. Jak ustawić w zakładce - Ogólne/właściwości kompatybilności/wymuś stałe napięcie ? Czy zafajkować czy nie ?