Zdjęcia

To u mnie na wsi od sąsiadki ostatnio na szopkach taki Sygnalista się pojawia, pewnie sąsiadka szpieguje mnie żeby donieść odpowiednim władzom.

“Kontrola najwyższą formą zaufania” :grin:

@kondotier a mój to służbista jak “60+ letnie” dziadki ochroniarze na cieciówkach :blush: Zdjęcie z teraz. Ciągła gotowość.

No ale w sumie 14 lat to na nasze niby 70+ to by się zgadzało :slightly_smiling_face:

4 polubienia

Oczerniłem najpierw ptaszki w ogródku ale dziś udało mi się nakryć złodziei na gorącym uczynku. Jeden kończy nockę, drugi idzie na śniadanie na poranną zmianę. :slightly_smiling_face:

Zdążyłem złapać zanim uciekli. :grin:

Ps. Ma ktoś jakiś sprawdzony smaczny babciny przepis na winniczki :grin:

5 polubień

@tom3kb Już się rozpoczął dozwolony czas zbioru winniczków. Więc bezkarnie możesz wyłapywać “nieproszonych gości” i dokonywać ich konsumpcji, bo wygląda na to, że ich skorupki mają więcej niż 3 cm. SMACZNEGO.

@kondotierJak powiedziałem matuli, że niech mi da garnek od rosołu na ślimaki bo ide wyzbierać to powiedziała, że razem z tym garem i tymi winniczkami za płot polecę :grin:

Także skończy się tylko eksmisją ich za płot nie pojem frykasów jak jakiś bogacz :slightly_smiling_face:

Szkoda, że sąsiedzi nie mają ogródków bo bym mógł jak prawdziwy Polak im na grządki przerzucić :smiling_face_with_horns:

@tom3kb Jak ich tam u ciebie jest sporo, to się rozejrzyj za punktem skupu. Można na nich ładnie zarobić. Lepiej niż na grzybach.

A u mnie nareszcie deszcz. Drugi raz w ciągu dwóch dni. I nie jakieś ksiądz kropidłem, ale solidnie.

2 polubienia

Co to za kwiatki? Trawy i szczypior pomijamy :slightly_smiling_face:

Trzeba popracować bo pogoda ładna.

Się narobiłem dzisiaj. Czekam na plastra baleronu.

W tym roku Zimni Ogrodnicy odpuścili to Czereśni majowych całe drzewo, aż się gałęzie ugięły, tylko więcej słońca by się przydało.

6 polubień

Faktycznie, pomagiera miałeś pierwsza klasa :+1:.

A te kwiaty o które pytasz, to lebiodka pospolita.

1 polubienie

@kondotier blisko :slightly_smiling_face: też przyprawa tylko, że Cząber ale faktycznie są bardzo podobne jak zetknąłem na zdjęcia, praktycznie identyczne szczególnie jak małe.

Już któryś rok nie bawiłem się w wędzenie ryb, zobaczymy co wyjdzie.

E nie oszukujmy się, na pewno dobre ?

4 polubienia

Istna symbioza Tom3kb - ty wędzisz a kot ci zwędzi. :grin:

1 polubienie

Wieża widokowa niedaleko (jakieś 10km) od mojej “wioski” :blush: miała być skończona w marcu, no ale wiadomo koronawirus i ciekawe czy do wakacji skończą. A już mam pieszą wędrówkę z browarkami na nią zaplanowaną :grin: bo teraz to rowerkami.

A patrzymy z niej na (chyba zamontują na niej jakieś lornetki czy coś?):

Zbiornik Jeziorsko, normalnie to od brzegu do drzew na horyzoncie jest sama woda, a w tym roku prawie jak Bagna ze Stalkera :blush: ale może też oprócz suszy winna jest naprawa tamy? Może potrzebują niskiego poziomu wody podczas napraw? Przejadę się rowerkiem w weekend to obczaję jak to na tamie wygląda.

Ten młyn to już któryś rok do tyłu wrzucałem ale byłem zobaczyć jak się rozpada. Nadawałby się na klimatyczną miejscówkę na mapce w Stalkerze.

Spoiler

3 polubienia

@tom3kb Ty co, do Zony się przeprowadziłeś :zany_face:. Wieża i jezioro jak na Bagnach a reszta jak w “Zapomnianych Lokacja”. Tylko pozazdrości okolicy.

1 polubienie

Przejechałem się rowerkiem na zaporę, stan wody dużo niższy niż normalnie, teraz robią pierwszy taki duży remont od 40 lat użytkowania, prace mają trwać 2-3 lata i kosztować z 80 baniek. Coś tam widać już nawet porobili przez ostatnie miesiące. Wylane nowe warstwy betonu itp.

Ps.fotki w spoiler wrzucę później bo na tel nie mogę.

Teraz wody nie ma, a tak to wygląda jak ją spuszczają.

https://tvn24.pl/wideo/z-anteny/spuszczanie-wody-ze-zbiornika-jeziorsko,258780.html

2 polubienia

Poszliśmy na spacerek. Trasa znana ale fotki o zachodzie słońca

A tak w ogóle to uważajcie na osy miesiąc temu kosiłem trawkę i zanim się kapnąłem to już po kilka żądliło mnie po kostkach Przez 5 dni miałem problemy żeby stanąć na nogach bo czułem się jakby ktoś mi kijem nogi w kostkach połamał.

5 polubień

No to za darmochę miałeś kurację apitoksynoterapii.    Inni za nią ciężką kasę dają. A skoro nie było reperkusji, to masz na dodatek farta.

Huśtawka pogodowa.

Przedwczoraj po południu miałem takie coś.

A dzisiaj w nocy, potok którego mur oporowy ma ponad 3m wysokości, a normalnie woda płynie tylko na dnie koryta, wyglądał tak.

Kiedyś to człowiek spotkał Krzyżaka albo szczytem paskudztwa był jakiś Pogoniec czy Kątnik, a teraz nawet jakieś takie “potwory” - Tygrzyk. A jak sobie jeszcze poczytałem, że ugryzienia bolesne jak po szerszeniu, że jadowity i jak masz alergie to możliwe długotrwałe leczenie antybiotykami i sterydami. A nieleczone mogą skończyć się martwicami tkanek to brrr. Szczególnie po tych moich ostatnich przygodach z osami

2 polubienia

Zostałem zaatakowany z powietrza.

Jednak miło jest zobaczyć w akcji kolegów po fachu, z J.W. w której się służyło i to nie wychodząc z mieszkania.

Eh, łza się w oku kręci. Był kiedyś człowiek młody, sprawny i odważny.

5 polubień

Już po wakacjach ale nie myślałem, że w tej naszej marinie będzie tyle łódek, szczególnie przez te zarazy.

Zobaczcie jaką paskudę znalazłem.

Zawisak Powojowiec.

Rozstaw skrzydeł do 130mm, lata to to do 100km/h.

Ten miał jakieś 50% maksymalnych wymiarów.

4 polubienia

Pierwszy raz po 22 latach zakwitła dracena, fajnie wygląda ten kwiatostan.

Spoiler

4 polubienia