1. Czyste Niebo. - Chronologicznie pierwsza. Spartolone wojny frakcji. Świetna broń - TOZ34. Gonimy Striełoka. Przedzieramy się przez pół Zony by znaleść kolesia, który chce dotrzeć do sarkofagu. Najsłabszy S.T.A.L.K.E.R.
2. Cień Czarnobyla. - Chronologicznie druga. Świetny klimat. Podziemia są zarąbiste. Brak TOZA. Siedem zakończeń. Kieł, Duch, Przewodnik, Doktor. Wyrazisty główny bohater. Martwa zona. Dobry S.T.A.L.K.E.R.
3. Zew Prypeci. - Chronologicznie ostatnia. Nowa gra. Nowe lokacje, nowe bronie. Starzy przyjaciele. Zadania poboczne świetne. Współpraca z wojskiem. Głowny bohater to wojak. Nowe mutanty. Nowy PDA. Perki. Zdecydowanie największy i najlepszy ze S.T.A.L.K.E.R.'ów pod prawie każdym względem. Wyjątek… klimat. Mam nadzieję, że wszystko już rozumiesz. Może mój post jest za późno - trudno. Przyda się następnym pokoleniom. Enjoy!
1. Czyste Niebo. - Chronologicznie pierwsza. Spartolone wojny frakcji. Świetna broń - TOZ34. Gonimy Striełoka. Przedzieramy się przez pół Zony by znaleść kolesia, który chce dotrzeć do sarkofagu. Najsłabszy S.T.A.L.K.E.R.
2. Cień Czarnobyla. - Chronologicznie druga. Świetny klimat. Podziemia są zarąbiste. Brak TOZA. Siedem zakończeń. Kieł, Duch, Przewodnik, Doktor. Wyrazisty główny bohater. Martwa zona. Dobry S.T.A.L.K.E.R.
3. Zew Prypeci. - Chronologicznie ostatnia. Nowa gra. Nowe lokacje, nowe bronie. Starzy przyjaciele. Zadania poboczne świetne. Współpraca z wojskiem. Głowny bohater to wojak. Nowe mutanty. Nowy PDA. Perki. Zdecydowanie największy i najlepszy ze S.T.A.L.K.E.R.'ów pod prawie każdym względem. Wyjątek… klimat. Mam nadzieję, że wszystko już rozumiesz. Może mój post jest za późno - trudno. Przyda się następnym pokoleniom. Enjoy!
Właśnie głównie chodzi mi o mroczny klimat. I z tego co widzę to Cień Czarnobyla pod tym względem jest najlepszy, a zew prypeci najgorszy Co masz na myśli mówiąc martwa zona? tzn, że oprócz głównego bohatera nie ma już żadnych ludzi? może to trochę głupie, ale wolałbym mieć świadomość, że są tam jeszcze normalni ludzie, których można spotkać w czasie gry
Ten klimat naprawdę jest taki słaby w ZP ? może chociaż są mody, które to poprawiają?
(niegdy nie ukończyłem tej części jakoś mnie nie wciągała i sprawiała wrażenie odcinania kuponów od dwóch wcześniej wydanych części - była jak dla mnie najmniej klimatyczna. (Może dlatego, że aż tak bardzo nie przywiązywałem wagi do chronologii wydarzeń w poszczególnych częściach i powiązań pomiędzy nimi)
Potem były mody:
Tajne Ścieżki 2 + mod graficzny Autumn Aurora 1
Tajne Ścieżki 1 + mod graficzny Autumn Aurora 1
Narodnaja Soljanka (bez DMX) + mod graficzny Autumn Aurora 1
NIedawno zagrałem ponownie w Cień Czarnobyla + mod graficzny Autumn Aurora 2
I ODPADŁEM Z WRAŻENIA !
Nie wierzyłem, że z oryginału można coś jeszcze wycisnąć a tu proszę przykuło mnie do kompa na wiele godzin.
Misje które się niby zna na pamięć wymagają kombinowania i wielokrotnych powtórek. Lokacje które się zna na pamięć sprawiają wrażenie, że niby się wie co i jak ale nie do końca i można rozsmakować się w porównywaniu tych zmian bez umiaru. W wielu miejscach gry “gęsia skórka” zapewniona klimat niesamowity czego można chcieć więcej… ukłony w stronę autorów moda !
Wracjąc do pytania:
UWAŻAM że w Cień Czarnobyla trzeba zagrać obowiązkowo najpierw (na Alledrogo można kupić taką wersję jak moja za około 22zł z przesyłką)
Ja zagrałbym tak jeśli brać pod uwagę wszystkie trzy części:
Cień Czarnobyla + mod graficzny Autumn Aurora 2
Zew Prypeci + mod graficzny Complete
Czyste Niebo + mod graficzny Complete (może kiedyś zagram w tę część do końca ale jakoś mnie do niej nie ciągnie na razie stoi na półce w pudłku i musi jeszcze dlugo poczekać ;))
Jeśli miałby być to tylko dwie cześci to kolejność moim zdaniem byłaby taka.
AA2 jest do ShoC. Complete współpracuje. Nie zmienia nic w rozrywce, do CoP radzę nie instalować, bo jest do dupy i nie dodaje nic oprócz bugtrapów. Co innego do CS i ShoC gdzie jest świetny.
Ok, czyli jak mody to tylko do ShoC i AA2? ach jeszcze bym zapomniał o tym modzie Misery do CoP kiedyś ktoś pisał na torrentach, że ten mod ma mieć polskie napisy i one są dopiero w trakcie tworzenia czy już gotowe?
a czy te mody - autumn aurora 2 i complete(do zew prypeci) zmieniają tylko grafikę i działają z grami, które posiadają polską wersję językową?
Cień Czarnobyla PL + Autumn Aurora 2 - wymagana jest wersja gry 1.0006 żeby mod graficzny poprawnie działał.
Mod dodaje opcję spania w wybranych miejscach - czujnik artefaktów (tak jak jest to w Zewie Prypeci).
Pojawia się również opcja naprawy broni i pancerzy.
Zew Prypeci PL + Complete - grałem dawno i nie pamiętam szczegułów zmian które mod wprowadzał ale dla samej poprawy grafiki warto w ten zestaw zagrać ! (Z tego co pamiętam to dodanie Complita nie powodowało zwiększenia ilości błęów)
Oczywiście diecezja w co i jak zagrać nalezy do Ciebie
No decyzja to akurat jest ciężka do podjęcia na dysku już zainstalowane CoP, więc może od tego zacznę. Nie mam za bardzo kasy żeby kupić pierwszą część, bo jestem goły i wesoły, więc jedyne co zostało to pirat, ale wiadomo jak to bywa z piratami raz działają, a raz nie
No decyzja to akurat jest ciężka do podjęcia na dysku już zainstalowane CoP, więc może od tego zacznę. Nie mam za bardzo kasy żeby kupić pierwszą część, bo jestem goły i wesoły, więc jedyne co zostało to pirat, ale wiadomo jak to bywa z piratami raz działają, a raz nie
Moim zdaniem możesz śmiało grać najpierw w CoP tylko dodaj sobie do niej mod Complete np. z tego namiaru
Complete do CoP mu dajesz? Kompletnie zgłupiałeś? Nie radzę go pobierać. Do CoPa dodaje tylko bugtrapy. Do wywalenia z dysku.
Drogi kolego bez wnikania kto ma rację i jak to okresliłeś zgłupiał. Jeśli zwrócisz uwagę na zasadę działania i udziału w forum każdy z nas ma prawo do własnego zdania I jeśli pozwolisz ja również z tego prawa będę korzystał. Poleciłem instalację Complita do CoP poniewaz niesamowicie poprawia grafikę i nie pamiętam żebym miał jakiekolwiek problemy ze stabilnością tego zestawu. Powiem wiecej mam kumpla z którym staramy się (chociaz on gra dużo wiecej) grać jako fani Stalkera w te same mody. Jeśli chodzi o CoP + Complete - zagrał najpierw w samą CoP a potem po moim poleceniu w CoP + Complete. Nie pamiętam żeby dzwonil do mnie w sprawie wylotów na pulpit wręcz przeciwnie było zachwycony tym modem. Żeby nie przedłużać polecam zestaw CoP + Complete !
Szacowni koledzy nigdy nie pytałem co i z kąd mam pobierać . Zasysam wszystko co wzbudzało moją ciekawość .Po zainstalowaniu można się przekonać , czy było warto . Jeśli nie pasi to w powietrze .
Właśnie pobrałem tego moda do CoP i gra mi przycina strasznie. Wina kompa to raczej nie jest, bo wszystkie najnowsze gry ciągnie na wysokich bez problemu.
Do pulpitu mnie akurat nie wyrzucało. Tylko te przycięcia
Mi na moim sprzęcie po zainstalowaniu Complete uciąga dynamiczne oświetlenie i jest świetnie. To wielki wyczyn i mam ponad 20FPS przy strzelaninach. Ten mod ma jakieś shadery które powiększają ilość FPS dzięki czemu słabsze kompy mogą uciągnąć opcję o jeden wyższą Statyka.
@kazik
A czy to, że mam S.T.A.L.K.E.R.y z CD-A, a inni mają z nim problemy a ja nie, upoważnia ich do hejtowania CDA? A no tak, mają prawo. W tym kraju jest wolność słowa. To, że komuś może działać, nie znaczy, że każdemu ma działać. Pozdrawiam, jak ma ktoś zamiar grać w Complete do CoP’a to polecam kupić:
Widzę, że jednak nikt mnie tu nie słucha. Lepiej posłuchać kazika który “Ohh jak zarąbiście panie kolego, bo mi i mojemu friendsowi działa a reszcie świata nie, to wiemy lepiej”
Szacowni koledzy nigdy nie pytałem co i z kąd mam pobierać . Zasysam wszystko co wzbudzało moją ciekawość .Po zainstalowaniu można się przekonać , czy było warto . Jeśli nie pasi to w powietrze .
Popieram !!! , dalej gram w soc, mody do zewu i bagien (czyste niebo) jakoś tak same z siebie (!) niewiele dają, jak w/w po soc-u to tylko odcinanie kupnów, np. pobrałem moda do tzw. wojny w zonie(2-e wesje |Czyste Niebo) i jak zwykle niezwykle wywala co chwilę, kombinowałem z zewem i…i starczy, teraz kombinuję: Upadła Gwiazda, Fotograf, Apokalipsa-powinnośc-Filozofia Wojny oraz zamierzam w LA trochę “pociąć”.
Jak w/w (gawron) mam podobną metodę: jak się tnie, wywala itd/itp to SS czyli spier… stąd, to jest tylko gra i ma dawać relaks a nie nerwy, ciśnienie i inne takie od zaburzenia od kontrolerów/burerów… .
Moja opinia do: CN - zwiedzanie bagien z nutką małej mieściny
Zew prypeci - cóż, jak juz wszystko ubijesz, nie odlecisz to się błąkasz jak zombi po pustej zonie…