Wstawione do postu #1 więc kto chce niech pobiera i testuje
W oryginale gość się nazywa Изгой i siedzi w tym domku przy bunkrze Skidana - tym, który jest przy cmentarzyku. Samo zadanie na ugotowanie gulaszu dla Nowicjuszy daje nam Sania, który siedzi w piwnicy z Malandriusem, a to które powoduje wylot się pojawia później właśnie u Изгойa czyli tak jak to jest w modzie przetłumaczone - Banity.
takie coś wywaliło mi wczoraj jak wpadłem w tą ruchomą anomalię na Wysypisku - log wskazuje na bind_stalker, ale bind_stalker jest zmodyfikowany tylko w miejscach gdzie musi być polski tekst i to jest oryginalny rosyjski plik z ZK+AA 2.1 tylko zmieniłem tekst tam gdzie było trzeba z ruskiego na polski (żeby ktoś nie pomyślał, że wziąłem z oryginalnego spolszczenia i po prostu wkleiłem, a teraz narzekam na wyloty ).
Z początku myślałem, że może to się dzieje przez to, że mam jakąś złą wersję moda bo na YT widziałem odcinki z wersji ZK+AA 2.1 + patch 3.5.6, ale sprawdziłem przed chwilą i ta wersja z torrenta do której jest link to właśnie wersja 3.5.6 czyli chyba autor czegoś nie naprawił
log, który wkleiłeś wskazuje, że gra nie znajduje przedmiotu o id esc_find_good_food_for_izgoy. Ta nazwa wygląda mi raczej na infoportion a nie na nazwę przedmiotu. Trzeba byłoby spojrzeć w kod tego dialogu, nie tekst, a kod i zobaczyć co tam dokładnie jest w kodzie. Jakie są i co jest w tagach <has_info> <precondition> <action>. Jak możesz to wystaw gdzieś okrojoną gamedatę, tylko katalogi config i scripts. Spróbuję coś popatrzeć.
\gamedata\config\gameplay\tasks_escape.xml linia 2730 i niżej, nie są przetłumaczone opisy tego zadnia.
Linia 2735 w tym samym pliku:
<article>esc_find_good_food_for_izgoy</article>
gdzieś powinien być tekst powiązany z esc_find_good_food_for_izgoy a nigdzie w polonizacji tego nie widzę, podejrzewam, że w katalogu text/rus/ też tego nie będzie.
No źle właśnie To w takim razie trzymaj całe, oryginalne i rosyjskie config i całe script - świeżo wypakowane z archiwów .db bo mod oryginalnie nie ma gamedaty.
wejdź do pliku gameplay\dialogs_escape.xml Interesujący nas dialog zaczyna się w linii 7796 a kończy 7820. Pisałeś, że wylot następuje zaraz po kliknięciu czy li w tekst “Jak się masz?”
Z tego co widzę to żeby ten dialog wogóle się uruchomił to Żekan powinien mieć przy sobie jakiś Anomalny album. Masz ten album jak rozmawiasz z Banitą?
Rozwiązania są dwa: pierwsze pójść na łatwiznę i całkowicie wyłączyć ten dialog czyli w pliku character_desc_escape.xml zakomentować linię 2051. Drugie bawić się w szukanie i poprawianie błędu co “na sucho” bez zainstalowanego moda jest trochę działaniem po omacku.
Dobra ludki - udało się znaleźć winowajcę wylotu przy rozmowie z Banitą w Wiosce Nowicjuszy. Zaktualizowałem link do spolszczenia z poprawionymi plikami w poście #1 więc kto pobrał spolszczenie przed godziną 14 to niech pobierze od nowa i podmieni pliki
Hmm a powiedz mi taką rzecz - w nazwie folderu w którym jest instalka do moda masz rosyjskie litery? Jak tak to nazwij ten folder np Zlota Kula + Autumn Aurora 2.1 i wtedy spróbuj zainstalować.
Zwróć się z tym pytaniem do . Ale LUA w błędzie mówi o braku pamięci. Mod miał z tym i we wcześniejszej wersji problemy, a po dodaniu AA, może być jeszcze gorzej. W którym momencie scenariusza już jesteś? Bo może wlazłeś nie tam, gdzie on na razie pozwala.
Jeśli o stronę techniczną chodzi to ja tu nie pomogę bo się na tym nie znam. Może coś zaradzi prędzej, fakt ja ten plik _tracking_of_mobile_all modyfikowałem tj. tam gdzie miał rosyjski tekst to zmieniłem na polski, ale nic poza tym i u mnie ten zmodyfikowany działa bez wylotów, a jeszcze często mi się zdarza korzystać z Ibuprofenu bo zamiast sobie powoli przechodzić to, że tak powiem - trochę się śpieszę
Tak przypuszczałem. Nie ma więc problemu, abyś zaczął nową grę. Czasem po restarcie komputera ( a od wczoraj taki miałeś ) , takie problemy znikają.
I nie baw się w odbieganie, dla wyrzucenia swojego sprzętu. Przy ucieczce możesz mieć problem z zabraniem, a nowego szybko się dorobisz. Jeśli nie grałeś w poprzednią wersję, to nie lekceważ tego samopału. Jak zrobisz ciężką amunicję do niego, to i w późniejszej części gry będzie przydatny. To zabójcza broń.
Właśnie jeszcze raz sobie sprawdziłem i tym razem energetyka spróbowałem wypić, to znowu dostałem crasha z logiem tym samym, z tego co sobie przypominam to wczoraj po instalacji miałem same problemy, pierwszy raz od kiedy w mody gram musiałem sobie wszystkie klawisze od nowa bindować, spróbuje jeszcze raz zainstalować moda.