Dobry pomysł. A jak będziesz robił klawiszologię, to najpierw kliknij w Domyślne, a dopiero po tym wstaw swoją. I jak zapiszesz, wyjdź z moda i zrób restart.
Skoro uruchomił i gra, tzn. że można.
I ważne. Nie ustawiaj zapisów “w bezpiecznych miejscach”. To zbędne utrudnienie, a szczególnie na początku moda.
Zainstalowałem ponownie, tym razem brak problemu z klawiszami, ale Log ten sam po wzięciu ibuprofenu. W googlu ciężko znaleźć jakąkolwiek informacje na ten temat.
Kliknąłem ponów próbę, i udało mi się powrócić do gry z paska zadań. Problem w tym, że żołnierz tak jakbym mi skryptu nie czytał, że zażyłem ibuprofen i mam zapętloną rozmowę z nim, dzieje się tak po zażyciu, także morfiny i energetyka.
i pomysł niezbyt dobry, jeśli początek zagrają w wersję oryginalną, a dopiero później nałożą polonizację to wszystkie Imiona i ksywki NPC będą w robaczkach.
Zagranie po rosyjsku nie miało być wstępem do gry po polsku, lecz tylko sprawdzeniem czy na czystym modzie też jest ten wylot. Jak go nie będzie, to winowajcą jest spolszczenie i w nim trzeba szukać przyczyny wylotu.
Pozostaje tylko podkręcić wysokość skoku i uciec przez sufit. Oczywiście wcześniej trzeba rozpakować pliki .db. Choć obawiam się, że ten błąd skryptu może mieć dalsze konsekwencje.
Mówiłem, że pomysł a jest dobry
Odpaliłem moda bez tłumaczenia i przeszedłem feralny fragment bez problemu.
Hmm to ja w takim razie nie rozumiem czemu u mnie chodzi wszystko bez problemu, a ma wylot. Hadam, a próbowałeś usunąć ten plik _tracking_of_mobile_all i bez niego sprawdzić czy działa wszystko? Chociaż to dziwne no bo porównałem ten skrypt z rosyjskim oryginałem i jest identyczny - jedynie tam gdzie rosyjski tekst, który się w grze wyświetla jest wpisany polski i to jedynie zmiany jakie robiłem.
Edit. Pogrzebałem dziś trochę w plikach i wygląda na to, że mod bardzo się nie lubi z jakimikolwiek zmianami w obrębie gamedaty. Jak pogrzebałem trochę w samych plikach tekstowych zmieniając im kodowanie z 1251 (niektóre pliki spolszczenia miały 1251) to przestały się wyświetlać napisy poprawnie i zaczęło wywalać Default IME - starsi użytkownicy forum powinni chyba wiedzieć o co chodzi. Po opróżnieniu gamedaty i wrzuceniu od nowa plików, które spakowałem jako spolszczenie wszystko działa jak należy, ale w takim razie nie rozumiem czemu Hadam ma wylot przez plik skryptowy, a ja nie - przed chwilą z ciekawości odpaliłem Nową Grę i nie wywaliła mi się na posterunku po wzięciu ibuprofenu, morfiny itd.
Ucieczka zgodna ze scenariuszem ( specjalnie w narożniku płotu zamiast wychodka jest metalowy element ) , po oszukaniu żołnierza, dodaje dodatkowe zadanie, które mało kto robił. Pozwala ono na przejście przez torowisko tunelem z anomaliami. Uzyskujemy przy okazji kombinezon przydatny na Wysypisku. Również taka ucieczka ma wpływ na działania w wiosce.
Wrzuć mi na PW ten konfliktowy plik w obu wersjach ( rus i pol ) i podaj w jakiej linii szukać tego tłumaczenia.
Ale jakiego tłumaczenia? Ja nawet nie wiem co może u powodować wylot, ale log wskazuje na plik _tracking_of_mobile_all.script . Porównywałem go z rosyjskim odpowiednikiem i poza miejscami w których tekst musiał być zmieniony z polskiego na rosyjski to nie różnią się niczym.
Chciałem nr linii, gdzie tekst musiał być zmieniony, abym sam nie musiał wyszukiwać. Ale aby było szybciej, daj bez tego, bo WinMerge powinien mi to sam pokazać.
Porównałem przed chwilą wszystkie pliki ze skryptów z rosyjskimi oryginałami i tam gdzie rosyjskie były w UNIX, a polskie nie to poprawiłem na UNIX. Wysłałem na PW cały folder scripts do podmiany, zobaczymy czy to pomoże na jego wylot Jak pomoże no to chyba już nie powinno być więcej niespodzianek.
EDIT. Więc tak panowie - podesłałem poprawione skrypty - ze zmienionym kodowaniem na UNIX tak jak podpowiadaliście i odpisał, że zaczęło wszystko działać jak trzeba i ma później dać znać czy ma jeszcze jakieś problemy czy nie - jak nie będzie problemów to wstawię zaktualizowaną wersję spolszczenia
wrzuć do pierwszego postu poprawiony skrypt bo ja też mam problem. Nie wiem dlaczego wysłałeś tylko owi, przecież oprócz nas dwóch może ktoś jeszcze ma taki problem, ale po prostu nie napisał.