Odzyskałem dzisiaj moje Czyste Niebo. Stalker zadziałał na rozszerzonym oświetleniu dynamicznym. Problem tkwi w tym, że po wyjściu z bazy Czystego Nieba zniknęły mi promienie słońca, zmieniałem ustawienia i dalej to samo, nawet na DX10.
A SSAO? Patrzyłeś na kropkę “promienie słoneczne” w zaawansowanych?
Albo jestem ślepy, albo w Czystym Niebie nie da sie odznaczyć promieni. SSAO mam na wysokie, a jakość promieni na średnie.
A grasz na podstawce? Jaka wersja? A może poprostu ich nie widać - jesteś pewnien, że “powinny być” widoczne i, że napewno to się zmienia po wyjściu z bazy (tzn. w bazie CN jest prawidłowo)?
Promienie były na początku, jak wyszedłem z bazy to już ich nie ma nigdzie. Wersja taka, jaka była czyli 1.5.1. Efekty dynamicznego oświetlenia takie jak cienie są, tylko słońce wygląda jak na statycznym i nie ma promieni. Wgram najnowszego patcha z płyty dodatkowej i powiem, czy coś się zmieniło.
Patch może coś zmieni, jeśli nie to spróbuj przeinstalować i wgrać najnowszego patcha, ustawić wszystko od nowa i sprawdzić czy są zmiany…
Początek gry, promienie niby są, zaraz zobaczę jak będzie dalej i napiszę na SB.
Spróbuj przejść do Kordonu. Jeśli tam się pojawią jest okej. Do kordonu możesz przejść o ile wiem po zajęciu ostatniej bazy na konto czystego nieba. Tam będziesz miał gościa który cię zaprowadzi.