Tytuł oryginalny: Альтернатива 1.4
Platforma: Cień Czarnobyla + OGSR Engine | Repack (Wersja samodzielna)
Data premiery: 27.11.2022 r.
Autor: N.S.A.
OPIS:
Spoiler
Pojawienie się wersji 1.4 stało się możliwe dwa lata temu. Po wydaniu wersji Alternatywa 1.3.2 postanowiłem zakończyć swoją przygodę z moddingiem Stalkera i od razu rozpocząłem prace nad nowym projektem. Kiedy użytkownik Luckyan poinformował, że Alternatywa została przeportowana na OGSR-Engine i zaimplementowano w niej trzy pory roku, postanowiliśmy ją dokończyć i wydać grę.
W tym czasie Alternatywa na silniku OGSR była niestabilna. Po wyłapaniu błędów postanowiłem poprawić zadania i uzupełnić to, co było możliwe. W przypadku jednego questu opracowałem lokację demonstracyjną. Kamera przelatuje wokół lokacji, by przedstawić głównemu bohaterowi przyszłość. W trakcie pracy nad nią miałem w głowie wątek, dla realizacji którego powstała inna mapa. W efekcie zaimplementowałem pięć lokacji, z których cztery miały rozpisane zadania. Dwie lokacje zostały zaprojektowane przeze mnie od podstaw, trzy zebrane z różnych źródeł, ale nie zostały one wykorzystane w modach (przynajmniej ja się z tym nie spotkałem). Zakończono fabułę dla wojska, a następnie zająłem się realizacją wątku bandyty, choć na pewnym etapie utknął on w martwym punkcie. Musiałem ukształtować ostateczny cel postaci jako bandyty. Niektóre ze wspomnianych celów nie przemawiały do mnie, a te, które pasowały do koncepcji Alternatywy, zostały zrealizowane w trzech równoległych wątkach. A tak, zapomniałem wspomnieć o fabule uczonego, która została zrealizowana w ciągu dwóch tygodni.
Zdałem sobie sprawę, że proces wyłapywania błędów przekształcił się w pełnoprawną pracę nad historią. Powstawały kolejne pomysły na jej wdrożenie. W międzyczasie porzuciłem swój nowy projekt. Postanowiłem więc, że do końca 2022 roku zakończę pracę nad Alternatywą. Ten moment właśnie nadszedł. Komputer. na którym zainstalowano SDK przestał się włączać, myślałem, że problem dotyczy płyty głównej. Natomiast SDK na Windowsie 10 ma problem z dokładną budową poziomów. Dlatego w czasie zimowym pomieszczenia na lokacjach «Bar» i «Przedzonie» będą zamarznięte.
Od 27 listopada 2022 Alternatywa w wersji 1.4 jest już dostępna do pobrania.
Odpowiem dlaczego Alternatywa na OGSR-Engine w wersji 1.0.688. Próbowałem portować na inne, nowsze wersje silnika, ale napotkałem problemy: nie poprawne działanie shaderów w zimie, niektóre funkcje zawodzą, które w wersji 1.0.688 działają dobrze. Tak, wszystko to można poprawić, udoskonalić, zmienić lub stworzyć nowe, jednak tworzenie tego wszystkiego w pojedynkę i z pełnym zaangażowaniem jest męczące.
Mod ma pewne niedokończone aspekty i mogą występować w nim błędy. W trakcie przemieszczania się między lokacjami na pewno będą pojawiać się błędy, ale można sobie z nimi poradzić, wczytując zapis gry, który jest automatycznie tworzony podczas przejścia. Z mojej strony będzie pełne wsparcie techniczne.
!Autor zaleca rozgrywkę w następującej kolejności: ekolog, bandyta, wojskowy, a na samym końcu stalker.
Podziękowania:
Spoiler
- Luckyan, macron, Nasar75, Enframed, genior, Spe4r (KrauserJack), CRAZY_STALKER666, strelok71.71, tonet_998, jenek96.
SCREENY:
VIDEO:
INSTALACJA:
Spoiler
Modyfikacja jest w wersji standalone / repack / samodzielnej. Oryginalna gra “Stalker” nie jest potrzebna.
- Pobierz wszystkie pliki do jednego folderu. Uruchom/otwórz plik setup.exe. Postępuj zgodnie z instrukcjami (po angielsku) instalatora. Po zainstalowaniu cała gra/mod będzie w jednym folderze - ‘AlternativA’, włącznie z katalogiem ‘userdata_alternativa’, a w nim foldery z: zapisami gry, zrzutami ekranu, logami (wykazami błędu), plik us64.ltx (odpowiednik 'user.ltx). Po pomyślnej instalacji gry zalecany jest fix z 28.11.2022 - rozpakowaną ‘gamedata’ fix’a wrzucamy do katalogu głównego gry - czyli do folderu ‘AlternativA’.
Instrukcje przechodzenia gry można przeczytać po zainstalowaniu moda, poprzez launcher.
Sposób instalacji u @kondotier:
Spoiler
Moda pobrałem bez problemu z Google, ale jako całość (Pobierz wszystko). Po ulokowaniu pobranych plików w folderze ( lewe okno na zrzucie), uruchomiłem setap który ruszył po angielsku, ale po rozpakowaniu jednego pliku do katalogu Alternativa, zasygnalizował problem. Nie odnalazł innych plików. Byłem zmuszony do ręcznego otwierania kolejnych plików .zip i z nich też ręcznie przekopiowywać pliki setap-nr bin, aż do uzyskania tego, co jest na prawym widoku.

Po zakończeniu instalowania, mod uruchomił się automatycznie…

… co pozwoliło mi otworzyć i przeczytać istrukcję.
Następnie przystąpiłem do ustawień. Teraz można zrobić ich większość, ale nie wszystkie, bo dostałem info, że można je dokonać dopiero po uruchomieniu gry. Uruchomiłem więc grę ponownie…
LINKI DO POBRANIA:
Spoiler
Mod:
Fix z 28.11.2022 r.