Чужой среди чужих 2: Вторая жизнь / Obcy wśród obcych: Drugie życie

Tytuł oryginalny: Чужой среди чужих 2: Вторая жизнь
Platforma: Zew Prypeci | IX-Ray Platform 1.3.4
Autor: It’s boomer
Data premiery: 12.05.2026
Autor spolszczenia: brak
Długość rozgrywki: “Prolog” - 1h, “Drugie życie” - 2h

OPIS:

Spoiler

Drugi sezon serii modów “Obcy wśród obcych” uważa się za otwarty. Pierwsza część drugiej serii, zatytułowana “Drugie życie”, kontynuuje historię z pierwszego sezonu moda, więc wskazane jest zapoznanie się z nim wcześniej, aby poznać całość historii.
Mod zawiera nie tylko pierwszą część drugiego sezonu, czyli “Drugie życie”, ale także tzw. prolog “zero”, noworoczną modyfikację wydaną 25.12.2025.

0. Prolog

Data premiery: 25 grudnia 2025 r.
“W Sylwestra 2018 mój przyjaciel, z którym zawsze chodziłem na rajdy i z którym dzieliłem się ostatnią kromką chleba, nie mówiąc nic nikomu opuścił teren Baru. Udało mi się złapać sygnał jego PDA w Limańsku, ale potem zniknął. Muszę odnaleźć Prometeusza i dowiedzieć się, co go skłonilo do pójścia w tak niebezpieczne miejsce, zwłaszcza tuż przed Nowym Rokiem”.
Przybliżony czas rozgrywki: około 1 godziny.

1. Drugie życie

Data premiery: 12 maja 2026 r.
Rok 2020. Bagienny Doktor prowadzi eksperymenty z mutantami. Jeden z eksperymentów kończy się sukcesem, udaje mu się przywrócić ludzką świadomość kontrolerowi, który zamieszkiwał wtedy w zakładzie nad laboratorium X-16. Doktor nadaje swojemu podopiecznemu imię Kameleon i obiecuje przywrócić mu ludzką postać, ale przygotowania do takiego zabiegu są bardzo czasochłonne. Po 5 latach Doktor jest w końcu gotowy, aby to zrobić.
Przybliżony czas trwania: około 2 godzin.

W modyfikacji wykorzystano: HD HUD v1.1, IX-Ray Paradox Weather Unit v2.3, IX-Ray Paradox SFX v2.3, STCoP Weapon Pack 3.8.1 oraz autorskie udźwiękowienie postaci.

GALERIA:

Spoiler

Prolog:

Drugie życie:

INSTALACJA I LINKI DO POBRANIA:

Spoiler
  1. Z Zewu Prypeci 1.6.02 usunąć foldery: bin i gamedata
  2. Pobrane archiwum moda (plik shshDELUXEixray 1.3.3.rar) rozpakować i wrzucić do głównego katalogu gry.
  3. Pobrany fix/patch z 17.05.26 (plik фикс.rar) rozpakować i folder ixr_addons wrzucić do głównego katalogu gry ze zgodą na zamianę.
  4. Modyfikację OWO:DELUXE uruchamiać za pomocą pliku START_MOD.exe

Link do moda: Google - mod

Obowiązkowy fix/patch 17.05.26: фикс.rar (7,2 MB)

Źródło: Temat modyfikacji na Ap-Pro