Плохая компания 2: Масон / Złe towarzystwo 2: Mason

Jestem w połowie gry, a moja ocena prawie pokrywa się z oceną z wideo. Ale zdania o przesadzonej ilości filmowych przerywników nie zmienię. Szczególnie tych, które zastępują nas w grze.

Za to samodzielnie musimy:

Posłużyć się laptopem, czytając korespondencję.                                                    Wybierać którą umiejętność chcemy posiąść i umocnić.

Dokonywać podsłuchu radiem.                                                                                                   Które sami musimy zrobić.

Odnaleźć mało widoczne skanery.                                                                                 A jak się dobrze spiszemy, dostajemy “harcerskie” sprawności.

To było na plus dla moda.

A na minus jest to, że aby go przetłumaczyć, spore fragmenty ( oceniam, że conajmniej 25% ) trzeba by zrobić na nowo. A dotyczy to tych wszystkich wstawek filmowych, które są tylko głosowe, a bez zrozumienia o czym mowa, grać się nie da. I jeszcze sporo takich sytuacji, że zadania, wskazówki też są podawane głosem.

JUŻ BYŁ W OGRÓDKU, JUŻ WITAŁ SIĘ Z GĄSKĄ, KIEDY…      (29.11.2021)

Spoiler

Nie, nie. Nie wpadł w beczkę z której można wyjść chytrością.

Pisałem już, że jedno z rozwiązań moda polegające na wpisywaniu z klawiatury nie może być zrealizowane, bo to musi być grażdanka. Ale wtedy chodziło tylko o zamówienia handlowe które można sobie odpuścić. Teraz doszedłem do takiego momentu w grze bliskiej finału, że takiego wpisu trzeba dokonać w zadaniu scenariuszowym.

O ile w podobnych zadaniach były to same  cyfry,                                                              albo mieszanka gdzie potrzebne były tylko cyfry,

Tak w zadaniu fabularnym trzeba użyć liter.

Co z tego, że autor dał wskazówkę w jakiej kolejności je wpisywać,                                                         kiedy łacińskie litery nie skutkują.

A na dodatek, jest to zadanie na czas. Zostało mi go jednak sporo, aby zadanie wykonać. Dalsza gra nie miała sensu.

No i przyszło mi moda “dokończyć” oglądając wideo poradnik. Również przy robieniu tego finału, trochę odpuściłem z chwaleniem moda. Konieczność równoczesnego prowadzenia dialogów, czytania stawianych zadań i podpowiedzi oraz filozoficznych wywodów w PDA, powoduje, że się można pogubić. 

A szkoda, że nie mogę moda polecić dla innych, tak jak to wskazywała reszta gry.

Spróbuję jeszcze zobaczyć co się stanie jak to zadanie nie zostanie wykonane, bo autor moda się chwali ( mamy to w swoim PDA ), że przewidział takie sytuacje.

PODBICIE Z DOBRĄ NOWINĄ. (29.11.2021)

Spoiler

Po obejrzeniu wideo poradników, doszedłem do wniosku, że skoro przewalona jest jedna z możliwości zajęcia placówki Monolitu ( warlab ), to trzeba popróbować drugiej. Chociaż brak pewnych rzeczy w plecaku raczej nic dobrego nie wróżył. Jednak scenka z poradnika podsunęła mi pomysł. No i po dwóch dobach w grze i biegania po Generatorach bez mapy w PDA, w końcu natknąłem się i zlikwidowałem grupę Monolitowców, która miała to, co mnie brakowało. I popchnąłem fabułę.

Jednak zamiast popisać się chytrością ( przewalone zadanie ) trzeba było odeprzeć atak zombiaków…

… poznać przyczynę ich pojawienia tak w realnym świecie, …

… jak i mistycznym, pod labem.

Ale poszło i wraz ekipą Gryfa zmierzam do celu.

Na jutro zostało pokonanie labu.

Z mojej gry wypływa taki wniosek, o ile jeszcze ktoś będzie grał. Przy wyborze sposobu zdobycia labu, od razu wybierać Szturm i wykonywać jemu wyznaczone zadania. Mod pozwala na jednoczesne wykonywanie też drugiego, spokojniejszego sposobu. Jeśli ktoś przez przypadek weźmie to zadanie z powyższego wpisu, niech się nie przejmuje, doczeka upływu czasu i dalej robi swoje.

WPIS FINALNY. (30.11.2021)

Spoiler

I dobra nowina dla tych co zdecydują się zagrać. Mimo problemów z zadaniami do których potrzebna jest możliwość pisania grażdanką, moda można przejść do końca i zobaczyć takie coś.

Jest to informacja od autora moda o tym, że dobrnęliśmy do końca z jednoczesnym podziękowaniem za wytrwałość. Prosi też o uwagi i propozycje, co zmienić, co usunąć, a co dodać.

To na ten czerwony adres.

Jednak wg. mnie, końcówka moda nie jest przyjazna graczowi. Po pierwsze, brak mapy Generatorów w pda, skutkuje tym, że nie wiemy gdzie wykonać priorytetowe zadanie z PDA protagonisty. Tak było od początku na nich pobytu. A chodzić po całej lokacji “w ciemno” i na dodatek jeszcze z taką widocznością, aby znaleźć ukryty artefakt, do przyjemnych nie należy. Ja chodziłem w dzień, a co będzie nocą?

A jak już znajdziemy i wykonamy portal, to czeka nas nielicha przeprawa z zombiakami. I to tylko na noże. Aby zrobić poniższe zrzuty, celowo powtórzyłem grę aby zanim mod się zamknie do opcji ponownego pokazania menu ( jest takie rozwiązanie w modzie, gdy giniemy lub zawalamy zadanie ) uchwycić coś z akcji. A musimy zwalczyć trzy fale zombich

Jeśli któryś jednak wlezie w teleport, ten znika, a my pojawiamy się w menu.

Przy udanym zlikwidowaniu zombiaków, znów mod gra za nas, aż do pojawienia się tej planszy z informacją, choć jest możliwość - jak i w wielu innych przypadkach w całej grze - dać graczowi przeprowadzić normalne dialogi i samemu wykonać “sfilmowane” czynności.

Ale takie rozwiązanie to zbójeckie prawo autora moda, który nota bene, zrobił go w pojedynkę.

Na przedstawionej planszy autor moda informuje też, że jego pomysły się nie kończą i można oczekiwać “dużego DLC”. Co by to nie oznaczało, warto za tym śledzić.

I na koniec sugestia: KTO MOŻE, NIECH ORZE. Bo mod tego wart.

5 polubień

Wrzucam w ramach ciekawostki  
NOL (Niezidentyfikowany obiekt latający) w ZT2M:

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=tH0updZVexM

2 polubienia

I tyle go było widać. W zależności od tego jak gracz pójdzie po wyjściu z labu, może go zobaczyć lub nie.

Dobrze, że to pokazałeś, bo teraz grający którzy nie wejdą na dach, a wyjdą zwyczajnie na plac, będą wiedzieć, że trzeba zadrzeć głowę i popatrzyć w niebo.

A’propo grażdanki. Po skopiowaniu pliku do katalogu “scripts” (ten w “gamedata”) i restarcie gry lub od dowolnego zapisu - w PDA trzeba wpisać “qlkin” i sklep internetowy Nimble’a jest dostępny.

Ps. Można też włączyć stalkerski “biuletyn” i inne takie. Lista haseł ( małe litery ) 😞 stalker, bandit, historia, dlug, wolf, neptun, zwierz, lalkarz, pirania, rafael, cineman, appro.

ui_gui_stalker_net.script (125 KB)

3 polubienia

dobra robota.

Ale jeszcze jest sytuacja pod koniec moda na Generatorach, kiedy dwukrotnie mamy do czynienia z grażdanką. Wyżej jest opis tych sytuacji. Jak tam dotrzesz, to spróbuj i to “wyprostować”.

Generatory, grażdanka, puzzle… Tak na szybko. Parol w monolitowskim PDA (zagadka prościutka) - gdy otwarte jest okno puzzle ALT+TAB, gamedata/configs, w pliku word_puzzle.ltx zmieniamy sobie parol (sześć znaków z naszej klawiatury), plik zapisać i zamknąć, po czym wracamy do gry i wpisujemy nasz parol.

4 polubienia

@qlkin A ilu z grających potrafi zrobić takie coś. To co zrobiłeś, przyda się ewentualnym tłumaczom. Miejmy nadzieję, że tłumacz się szybko znajdzie.

A jak czytałeś opis mojej gry, można zrobić to zadanie wariantowo, bez rozwiązywania tej zagadki.

@kondotier

Krok po kroku.

1. Dojdź do momentu w grze z zagadką, w której trzeba użyć grażdanki/cyrylicy.

2. Gdy w grze masz na ekranie otwartą zagadkę przejdź do pulpitu windy ALT/TAB.

3. Poprzez eksplorator windy wejdź do katalogu głównego z grą i tam wejdź do katalogu GAMEDATA, następnie wejdź do katalogu CONFIGS.

4 W tym katalogu jest na samym dole plik WORD_PUZZLE.LTX, otwórz go choćby notatnikiem.

1. Zmień sześć znaków na dowolne z twojej klawiatury np. “qwerty” albo np. “ironia”

2. Plik zapisz i zamknij.

3. Wróć do gry poprzez ALT+TAB albo po prostu kliknij ikonę gry na pasku Windy.

4. Wpisz swoje hasło wprowadzone wcześniej w punkcie nr 5 do okienka z zagadką.

5. Naciśnij “ввести код” pod spodem.

2 polubienia

@qlkin Żarty sobie robisz? Sądzisz, że nie wiem jak obraz zrzucić na listwę i zrobić resztę tego co radzisz? To co ja pisałem o problemach z grażdanką, nie było skarżeniem się czy utyskiwaniem, ale informacją dla ewentualnych przyszłych tłumaczy, aby tego nie przeoczyli.

Jeśli tak naprawdę chcesz pomóc grającym, to zamiast takich porad zrób fiksa z plikami w których grażdanka jest zmieniona na znaki dostępne z naszych klawiatur, dodaj plik tekstowy podający jakich zestawów tych znaków (haseł) należy użyć podczas gry. Wstawią go sobie nowi grający ( o ile tacy się jeszcze znajdą bez przetłumaczenia moda ) i już grając, nie będą musieli kombinować z grzebaniem w plikach moda.

Do czasu zanim mod zostanie przetłumaczony, będzie to rzeczywiście konkretna pomoc.

1 polubienie

4 godziny temu, kondotier napisał:

@qlkin

Żarty sobie robisz?..

Jeśli tak naprawdę chcesz pomóc grającym,

@kondotier trochę nie za ostro? Chłopak znalazł pomysł jak rozwiązać problem, więc jak ktoś będzie potrzebował to ma jakiś punkt zaczepienia i rozwiązanie. Niekoniecznie od razu musi też każdy robić fiksy czy zmienione pliki. :slightly_smiling_face:

1 polubienie

@tom3kb Zacytowałeś tylko pierwszy fragment z pytania. Jak połączysz z drugą jego częścią, tą uzupełniającą, to ta “ostrość” wypowiedzi mocno się stępi.

A podpowiedź jak może pomóc, też uważasz za ostrość?

Troszkę przesadziłeś z tym wystąpieniem.

@qlkin Przeczytałem, zostawiam bez bucowatego komentarza.

@qlkin i @tom3kb mają rację. Każdy się stara, zwłaszcza u @qlkin, który zapisał na swój sposób poradę odnośnie zadania u modyfikacji, która nie jest spolszczona i w pewnym momencie trzeba użyć wiedzy technicznej, znajomości języka obcego. Owszem, ktoś mógłby stworzyć fix-a, ale do tego trzeba i tak wyjaśnienia, do którego momentu w grze dany fix przydaje się. Zgadując i tak trzeba byłoby znów porobić kolejne łatki i mieszać, łączyć to wszystko.

Rzecz jasna, są poradniki na YT do poszczególnych modów S.T.A.L.K.E.R-a, ale są raczej w języku rosyjskim. Kto ma cierpliwość, znajomość języka obcego, dany problem znajdzie w filmikach, w konkretnym momencie. W sumie każdy sposób jest dobry i kto zechce, ten znajdzie rozwiązanie na problemy.

@Skryty Tutaj to technicznie, ale zrozumiale dla laika, chodzi z grubsza o to, że grając na rus-wersji gry, chcesz od systemu żeby zaczął używać sobie grażdanki. Kupa. Trzeba sprytem.

1 polubienie

@kondotierPo skopiowaniu z zamianą do Katalog_gry/gamedata/scripts pliku ui_gui_npc_pda.script całe to puzzle działa w 1250, czyli “naszoczęściowoświatowej” wersji windows’a.

ui_gui_npc_pda.script

6 polubień

@qlkin I widzisz, jak się pomyśli, można zrobić jak należy. Tak trzeba było od razu, obyło by się bez zgrzytów.

Ja już z niego nie skorzystam, bo moda ukończyłem i nie mam na razie zamiaru do niego wracać. Czy ten patch, uwzględnia również zamianę grażdanki na łacińskie, kiedy na początku gry mamy w PDA wejść do internetu?

Jednak te moje “bucowate” wpisy i “marudzenie” odniosły właściwy skutek.

Podpisano: Pan Maruda

@Agrael @tom3kb tego fiksa ze wskazaniem autora i co zmienia, trzeba wstawić do #1. A nuż jeszcze ktoś zdecyduje się na grę w oryginale.

1 polubienie

@kondotierNie wyciągnąłeś żadnych wniosków z tej sytuacji.

Plik ui_gui_stalker_net.script zmienia dostępne, no nie wszystkie, w grze słowa do wyszukiwarki w PDA z plecaka. qlkin odpala stronę żwawego itd.

Plik ui_gui_npc_pda modyfikuje “łamigłówkę” przy włamaniu do PDA monolitowca na generatorach tak, że działa normalnie na nie-rus-systemie - a konkretnie ze stroną kodową 1250 (czyli na rus-windzie z tym plikiem problem ma rus-użytkownik LOL). Normalnie - trzeba normalnie w grze rozwiązać.

Sposób hakowania hasła w “w locie” do PDA monolitowca jest zasadniczo pseudo_patch’em globalnym. Działa z każdą stroną kodową.

Myśle, że nie zaszkodzi dodać na początku.

Dla łudzących się, że ktokolwiek za to się weźmie i spolonizuje - wrzucam dwa promyki nadziei.

Sprawa nieaktualna. Przepraszam wszystkich " plusujących ".

5 polubień

@qlkin Wygląda obiecująco :slightly_smiling_face: Sam próbujesz swoich sił w tłumaczeniach czy ktoś anonimowy wziął się za spolszczenie?

@Szczepan9205Dzięki za zainteresowanie.

Na razie nie ma co pompować balonu oczekiwań, ale tak właśnie jest, że mękolę tą polonizację. Idzie pomału, ale idzie. Czas to luksus dla nielicznych. No, póki co, na warsztacie.

Oczekujący - cierpliwości. Mi też się przyda.

Update. Nic już nie robię w tym kierunku i nie zamierzam. Zawiedzionych przepraszam za zamieszanie.

4 polubienia