Z tą zmianą języka systemowego w WIN, to nie tak łatwo. Jak ją dokonamy u nas na grażdankę, to będzie problem z naszymi znakami. Ja kiedyś potrzebowałem go zmienić aby pisać grażdanką, to WIN przestał mi widzieć podstawki. Chyba dlatego, że mają nazwy łacińskimi. Tak, że te Twoje jak piszesz “wypociny” nimi nie są, a są konkretnym rozwiązaniem dla z kolei absurdalnego z naszego punktu widzenia rozwiązania w modzie. No cóż, robią mody pod siebie, nawet nie wiedząc że jest taki qlkin czy kondotier w te mody grający.
Ten tam u nich, widocznie ma WIN przywieziony z naszej części Europy, albo tu mieszka i nie zrobił sobie ustawień dla Rosji.
@kondotierOgólnie ten problem to u rus-braci jest dość “egzotyczny”. Podałem, w zasadzie, jako ciekawostkę, jako pewien przykład uporu w osiągnięciu celu. Dla nas to raczej słabiutkie rozwiązanie. Ale, ale wrodzona bezczelność chęć podzielenia się innym rozwiązaniem niszowego problemu skłoniła mnie do wrzucenia “wypocin” w temacie tego moda na appro. Profil qlkin (ten tam, nie tu) odwiedzały różne figury, ale plusa “polusowi” oczywiście nikt nie da.
W przekroju całego moda odniosłem wrażenie, że nasz protagonista nazbyt często dostaje po głowie🙂 jednak zwroty akcji, kiedy uratowany niedawno kompan odwdzięcza się nam tym samym skradły moje stalkerskie serce🥰
@Anton_GorodeckiAnton. Widzę, że przy tym siedzisz. Ty to potrafisz tak z cichapęk zrobić polonizację. Super - bo mi naprawdę dużo jeszcze zostało, a tak, to teraz jestem już wolny. Gratulacje i czekam z niecierpliwością.
Ps\po edycji: Mogłem się 10 stycznia domyślić, pomroczność napaleńca czy co? Czegoś to tam uczy. Dzięki.
@qlkin nie pracuję nad spolszczeniem ZT2: Mason. Kiedy ogłosiłeś prace nad spolszczeniem miałem przygotowany szkielet projektu bazujący na plikach
podlegających łatwej podmianie/uzupełnieniu z już istniejących spolszczeń swojego autorstwa.
Niestety na tą chwilę nie jestem w stanie przygotować tego spolszczenia z racji istnienia w tej modyfikacji dużej ilości plików dźwiękowych, które wymagają w znacznej części
polskiego dubbingu głosowego co najmniej dwóch aktorów głosowych (niektóre frazy da się zastąpić napisami). Bez nich cała opowieść traci w dużej mierze na znaczeniu.
@Anton_GorodeckiZ dialogami to myślałem o dodaniu napisów. Myślę, że wystarczy, a rus udzwiękowienia nie ruszać - tak zostaje klimat. A, a, a, do rzeczy.
Nie kryguj się Maestro. Bierz to na widły i tyle. Chcesz dialogi - dawaj zrobimy tj. nagramy sobie, we dwóch i już. Albo konkurs z nagrodami: chętni dostają stenogram i kto przyśle najlepszą ozwuczkę aktorską danego głosu - zdobywa nieśmiertelność w polskiej wersji Masona. Zdążyłem napisać do Zarubina prośbę o transkrypty ale nie odpowiada, póki co. Mam wrażenie, że się dogadamy. Albo bierz się sam jak masz prawie wszystko praktycznie.
PS. po edycie; pliki audio dialogów to chyba i tak są miksowane z audio poszczególnych postaci (no w granicach scenki i biegną z takimi przerwami dla siebie), to i jeszcze lepiej.
PS2. Есть открыть gamedata\scripts\xr_effects.script, а потом через поиск найти messege_ то будет видно почти все аудио, только в тексте.
@kondotier Spolszczyłem część plików tego moda, ale problemem są cutscenki - nawet @Anton_Gorodecki nie był w stanie zrobić do nich napisów, a moja metoda napisów w formie wiadomości PDA nie zadziała w tym modzie (nie zadziała dlatego, że zazwyczaj dla każdej lokacji plik dźwiękowy dla konkretnego NPC to plik zawierający jedną wypowiedź dla konkretnego momentu w fabule i konkretnej rozmowy, a w tym modzie jeden NPC ma nagrane kwestie dla całej lokacji, ale odtwarzane w różnych momentach w fabule i to wszystko zawarte jest w jednym pliku przez co moja metoda nie zadziała i też nie jestem zrobić do tego napisów).
Na pocieszenie powiem (choć nie wiem czy powinienem ?smile_00118?), ale @Meta wspominała mi, że chciałaby się zająć spolszczeniem ZT 2, ale to za jakiś czas. Ale możliwe, że ona będzie w stanie coś zrobić w kwestii tych napisów w cutscenkach. No bo według mnie trochę bez sensu robić spolszczenie samego tekstu pisanego i to wypuszczać bo o ile osoby znające rosyjski będą wiedzieć o co chodzi w cutscenkach, to te nie znające języka już nie przez co mod wiele straci “w odbiorze”.
@Szczepan9205 Z takim problemem wstawiania napisów do dialogów głosowych radzi sobie @mrozek . Fakt, że teraz jest zajęty robieniem czegoś takiego do innego moda, ale sądzę, że może Ci dać informację jak to robi. Dogadajcie się.
@Metajeżeli znasz sposób na takie wyświetlanie to ja chętnie chcę go poznać bo zwykle na potrzeby cutscenek wyłączany jest HUD. Co za tym idzie funkcje wykorzystujące HUD (napisy, smsy etc.) nie są dostępne.
Odbiegając omuszęd tematu muszę rozgryźć działanie [logic] dla zachowań NPC aby przy “mówieniu” wykonywana była funkcja wyświetlania napisów. To byłby dobry dodatek dla “pełnych” spolszczeń.
Autor moda podzielił się nowymi informacjami odnośnie do nadchodzącego DLC.
W ostatnim czasie prace zauważalnie przyśpieszyły. Główną innowacją jest adaptacja IX-Ray Engine x64, dzięki któremu rozwiązano wiele problemów: naprawiono dawne błędy, poprawiono wydajność, zoptymalizowano lokacje.
Poprawiono również bazę skryptów, co pozwoliło na wykorzystanie szerszego zestawu narzędzi podczas tworzenia scen fabularnych i elementów rozgrywki. Modder dodał, że ogromna funkcjonalność IX-Ray umożliwia dostosowanie gry pod własne wymagania.
Nie wiem, czy ktoś aktualnie próbuje spolszczyć tego moda. Może @Szczepan9205 wznowi tłumaczenie?
Jeśli problem z napisami nadal występuje, można użyć takich jak w Obcy wśród obcych 3. Będą pasować?:
@LisKotOooo. No ja głównie porzuciłem swoje spolszczenie ze względu na to, że nie miałem patentu na te cutscenki bo to jeden z niewielu modów gdzie autor nie zrobił pod każdą dubbingowaną kwestię oddzielnego pliku audio, a zamiast tego nagrał klipy audio po np. 2 minuty z przerwami między wypowiedziami - na przykład właśnie dla tej pierwszej cutscenki. No i wszystkie znane mi na tamten moment metody dodawania napisów nie działały, więc przeszedłem moda 2 razy, poprawiłem w spolszczeniu tyle ile się dało i w sumie tyle.
OldMan pytał mnie kiedyś o tego moda i chyba nawet mi wspomniał, że to będzie jego następny projekt, ale dawno go na forum nie widziałem (więc zakładam że porzucił ten pomysł), z tego co pamiętam to mu nawet podesłałem to co sam przetłumaczyłem, ale jeśli o mnie chodzi to ja teraz się głównie focusuję na Stalkerze 2 i jeszcze jednej innej gierce, więc trochę średnio jeśli chodzi o mnie i wznowienie prac