Po wypuszczeniu tego co zostało zrobione można już zobaczyć co było planowane w modzie.
Poniżej np filmiki z różnymi mutantami, w różnym stanie ukończenia, praktycznie wszystkie korzystają z tych samych dźwięków i ataków podstawowych mutantów z trylogii.
Pamiętacie trzecią odsłonę serii Na przekór śmierci? Mod co prawda wyszedł, ale w nie zaplanowanej wersji. Szczerze mówiąc, to ciężko stwierdzić, czy to w ogóle OBT. Jedyne co po NPŚ3 pozostało, to buildy i lokacje.
W każdym razie wyciągnąłem wstawkę z naszego archiwum i ją troszkę “odkurzyłem”. Przydały się informacje, jakie zebrał @gawron w dniu powstania zapowiedzi, a całość uzupełniłem o kilka mniejszych rzeczy. Są nawet linki do poszczególnych map, ale to już raczej dla ciekawskich.
A tego to się nikt nie spodziewał. Zebrała się nowa ekipa modderów i planują stworzyć NPŚ 3.
Mod był bardzo wyczekiwany, powstawał wiele lat i w końcu nie powstał Na szczęście poprzednia ekipa wypuściła buildy, kod źródłowy i materiały projektowe.
Przy okazji prac nad trzecią częścią modderzy zastanawiają się czy nie dołączyć do niej poprzednich części moda i pozwolić graczom na ogranie całości poprzez wybór w menu gry.
Przy okazji główny deweloper powiedział, że idzie do woja więc… prace nad modem trochę zwolnią. Ale w ekipie jest kilku innych twórców, którzy wydawali już mody do Stalkera więc na razie oni przejmą pałeczkę nad produkcją.