Tytuł oryginalny: АльтернативА 1.1 Beta
Platforma: Cień Czarnobyla 1.0004
Data premiery: 25.03.2013 r.
Autor: N.S.A.(san27)
Autor spolszczenia: @Yurek
Śr. długość rozgrywki: (ok. 10 godzin)
OPIS:
Spoiler
To Wasza historia.
W Alternatywie każdy gracz sam decyduje o swoim losie - może wybrać pseudonim oraz awatar, który odzwierciedla jego charakter. Gra rozpoczyna się w momencie zakończenia historii, jaką poznaliśmy w Cieniu Czarnobyla. Gracz będzie zmuszony dokonywać wyborów, które wpłyną na zakończenie - obecnie w modyfikacji są dwa finały i bynajmniej nie kończą podróży w tym samym miejscu. Dokonywanie wyborów następuje podczas dialogów, a te momenty są oznaczone pomarańczową czcionką - zaleca się, aby przed podjęciem decyzji dokonać „twardego zapisu”, aby później nie zaczynać gry od początku. Balans handlu nie jest jeszcze doprowadzony do pożądanego stanu, ale żeby sprzedać artefakty i części ciał mutantów po korzystnej cenie, trzeba je przemycić poza granice Zony. Ponadto nie wszystkie lokacje w Alternatywie widnieją na mapie, bo według fabuły znajdują się one poza granicami Strefy Wykluczenia i nie jest łatwo do nich dotrzeć. Oryginalna fabuła z Cienia Czarnobyla została całkowicie usunięta, a pendrive Striełoka zawiera zupełnie odmienne informacje. Zmianie uległ również początek gry.
- Warto wspomnieć, że w modzie występuje płeć piękna, z którą można nawiązywać kontakty.
- W niektórych komputerach i PDA można łamać zabezpieczenia, po czym pobierać cenne informacje, co skutkuje odblokowaniem nowych linii fabularnych, zaś cenne schowki z ekwipunkiem należącym do frakcji znajdują się w sejfach z zamkami elektronicznymi.
- Najistotniejszy element modyfikacji tkwi w uważnym czytaniu dialogów, przychodzących SMS-ów i informacji w PDA. Bądźcie żądni wiedzy i uważni, bo w Alternatywie nie ma sytuacji bez wyjścia - zwłaszcza w Martwym Mieście - a takie właśnie wydają się na pierwszy rzut oka.
- Jeżeli przy nakierowaniu celownika na NPC pojawia się czerwony kolor, to oznacza, że dana postać jest wobec nas wrogo nastawiona, jednak nie zawsze trzeba do niej od razu strzelać - z martwego NPC nie ma żadnego pożytku, a być może udałoby się z nim porozmawiać. Jeżeli jest możliwość rozwiązać problem drogą pokojową, to trzeba z niej skorzystać - odnosi się to również do kapitana Kuzniecowa. Do baz wrogich ugrupowań, które znajdują się na nowych lokacjach, można się przedostać bez użycia siły.
- W grze pojawiły się także wycięte i nowe mutanty, a niektóre z nich dysponują nowymi zdolnościami.
- Przejścia między lokacjami nie zostały oznaczone na mapie, ale wszystkie są dostępne od początku gry. W trakcie rozgrywki można uzyskać informacje o ich lokalizacji.
Dostępne lokacje:
Spoiler
- Leśny Gąszcz.
- ATP.
- Pieczara.
- Zapomniany Las.
- Legowisko.
- Bagna.
- Stara wieś.
- Czerwony Las.
- Laboratorium Wojskowe.
- Generatory.
- Szpital.
- Limańsk.
- Kanały.
- Martwe Miasto.
- Jupiter.
- Tunele Jupitera.
- Zaton.
- Zachodnia Prypeć.
- Laboratorium X-8.
- Przedzona.
- Mroczna Kraina. Bagno.
- Mroczna Kraina. Wysypisko.
- Mózgozwęglacz.
Proces tworzenia modyfikacji z perspektywy autora:
Spoiler
Podczas gry w Narodnaja Solianka natknąłem się na problem związany z zadaniem Pantery - kradzież dysku żołnierzowi bez uśmiercania go. Problem polega na tym, że wojskowy nie pojawił się w mojej grze, co uniemożliwiło wykonanie zadania. Szukając w internecie porad, jak sobie z tym poradzić, natknąłem się na forum AMK-TEAM, gdzie okazało się, że to bug i można go obejść. Należało dopisać “Dysk dla Pantery” w ofercie Sidorowicza, a jak to zrobić było szczegółowo opisane na forum, jednak nie mając najmniejszego pojęcia o modowaniu, nie wiedziałem, czy uda mi się tego dokonać. Postępując zgodnie z instrukcjami, jakoś się udało. Wtedy zrozumiałem, że modyfikację można stworzyć samemu - według własnego uznania. Pozostało tylko zdecydować się na ten krok - chęci były ogromne, a stan wiedzy zerowy. Zacząłem czytać artykuły o tworzeniu modów do Stalkera. Nie wszystko od razu rozumiałem, ale zdawałem sobie sprawę, w jakim stopniu jest to złożony i pracochłonny proces. Nagle ogromne chęci do stworzenia własnej modyfikacji zaczęły topnieć. Pewnego razu natknąłem się na “paczkę lokacji” autorstwa Kostya V. Nie pamiętam dlaczego, ale właśnie od tego momentu zaczęła się praca nad modem Alternatywa. Jest to przede wszystkim produkcja fabularna - obecnie w wersji beta, ale całkowicie grywalnej!
Edycja profilu oraz uwagi:
Spoiler
Mod jest w wersji beta, a więc zmian w profilu gracza należy dokonać własnoręcznie lub zostawić całość w nienaruszonej formie.
Imię gracza:
- Nazwę gracza należy wprowadzić przed rozpoczęciem gry. W pliku actor_bio_name.xml, w miejscu słowa Gracz, trzeba wpisać swoją ksywkę i zapisać zmiany w pliku. Plik znajduje się w folderze z grą, pod ścieżką:
folder z grą\gamedata\config\actor_name\actor_bio_name.xml
Awatar gracza:
- W odróżnieniu od imienia, ikonkę gracza można zmieniać w dowolnym momencie gry. Odpowiada za nią tekstura ui_actor_alternativa.dds. Znajduje się pod ścieżką:
folder z grą\gamedata\textures_actor_alternativa\ui_actor_alternativa.dds
Aby wszystko działało jak trzeba, zdjęcie musi mieć nazwę ui_actor_alternativa, format .dds oraz rozmiar 164x105 pikseli.
Stabilność modyfikacji z perspektywy autora:
- O ile mi wiadomo, to praktycznie w każdej modyfikacji można doświadczyć problemów technicznych. Alternatywa nie stanowi wyjątku. Możliwe są ''wyloty" podczas przemieszczania się między lokacjami pomaga wczytanie zapisu gry, do której próbowaliśmy się dostać. Podczas natrafienia na “wylot” bez loga należy wczytać ostatni zapis. W miarę możliwości zaleca się częste zapisywanie gry poprzez menu. Sposobem na “wylot”, który może nastąpić w nocy, jest sen. Jeżeli po pierwszym odwiedzeniu Bagien teleport prowadzący do bazy Czystego Nieba nie zadziała, należy opuścić lokację, a następnie znów na nią wejść.
Uwagi autorstwa @Yurek**:**
- Nie ukończyłem jeszcze tego moda, tak więc nie podpowiem gdzie, co i jak - korzystajcie z poradnika @cichy - Alternatywa 1.1 - poradnik - jest świetny. Różnice są nieduże i nie powodują “utknięcia” w fabule.
- Zalecam grę bez dopełnienia “Wybór”. Co prawda sam akurat gram z tym dodatkiem, ale gra jest trudniejsza, a i komputer bardziej się męczy.
- W dopełnieniu “Wybór” nie wyświetlają się w PDA zdjęcia stalkerów w rankingu (z wyjątkiem GG) i nie wszystkie w kontaktach (niektóre tak, inne nie) - taki urok dopełnienia i nie jest to wina polonizacji.
- Na niektórych ustawieniach rozdzielczości nie będą się wyświetlać na ekranie SMS-y - bądźcie czujni i często sprawdzajcie PDA.
- Poprawiłem nieco plik odpowiedzialny za stawki w grze w oczko - teraz maksymalna stawka wynosi 10000 rubli. Pozostałe gry nadal mają stawkę maksymalną 200 rubli, ale w nie i tak nikt nie grał - no, chyba że z ciekawości.
- Na lokacji Przedzonie obecnie ciężko jest zdobyć jakikolwiek kombinezon, tak więc może się zdarzyć, że pierwszą wycieczkę na Zaton odbędziecie “w sweterku” i z nożem. Tak może być (ja tak miałem!) - Kałasznikowa można znaleźć obok Lokiego na terenie Leśniczówki na Zatonie (w tym modzie nazywa się to miejsce “Kotłownia”), a swój pierwszy kombinezon zdobyłem po tym jak snorki pożarły bandytów, a ja poczekałem aż się oddalą i przeszukałem zwłoki.
GALERIA:
INSTLACJA:
Spoiler
Prawidłowa kolejność instalacji:
- Cień Czarnobyla 1.0004.
- Należy uruchomić plik setup.exe z folderu Установщик_1. Pojawi się instalator (na systemie operacyjnym Windows 7 uruchomienie instalatora może nastąpić nawet po 30 sekundach), który sam sprawdzi wersję gry i znajdzie folder, do którego trzeba zainstalować Alternatywę. Zaznaczamy haczyk naprzeciwko переименовать папку с установленной модификацией, jeżeli takowy napis się pojawi - podczas kolejnego uruchomienia instalatora napis się nie pojawi. Następnie należy postępować zgodnie z instrukcją instalatora.
- Należy uruchomić plik setup.exe z folderu Установщик_2. Naprzeciwko переименовать папку с установленной модификацией niczego zaznaczać nie trzeba. Postępować zgodnie ze wskazówkami instalatora.
- Zaleca się, aby w pliku user.ltxodszukać linię cam_inert 0.7 i zmienić na cam_inert 0. Wprowadzone zmiany w pliku należy zapisać.
- Rozpakowujemy i uruchamiamy instalator AlternativA_1.1_01.rar.
- Rozpakowujemy i uruchamiamy instalator AlternativA_1.1_02.rar.
- W folderze bin należy umieścić plik xrGame.dll.
- Instalujemy (opcjonalnie) dopełnienie.
- Rozpakowujemy i instalujemy polonizację Alternatywa 1.1 + DOPA PL [zawiera fix 1.1 i fix 1.2] (14.06.13).
- Rozpakowujemy i instalujemy Patch 03 do polonizacji (dla wersji z dopełnieniem lub bez - w zależności od wyboru dokonanego powyżej).
LINKI DO POBRANIA:
Spoiler
Alternatywa 1.1 beta + “Wybór” + poprawki:
xrGame.dll - zwiększony kąt pola widzenia:
- Yandex - [KLIK]
Do spolszczenia dołączono plik przywracający normalny kąt pola widzenia.
Fleszki muzyczne do odtwarzacza - dodatek:
- Yandex - [KLIK]
Spolszczenie do wersji z dopełnieniem:
- Yandex - [KLIK]
- Nasz serwer - [KLIK]
Alternatywa 1.1 + DOPA PL [zawiera fix 1.1 i fix 1.2] (14.06.13)
Patch 03 do spolszczenia - z wersją, która zawiera dopełnienie oraz bez:
Spolszczenie do wersji bez dopełnienia:
Autor spolszczenia moda NIE WYRAŻA ZGODY na jego uploadowanie/publikowanie na inne serwery niż forum stalkerteam.pl
- Fix 1.1 do moda Alternatywa - zawarty w spolszczeniu!
Fix naprawia PDA - od teraz PDA, nóż, lornetka i latarka nie będą znikać podczas gry. Usunięto uderzenie podczas ataku kotów. Poprawiono dialogi Tolika i Żwawego. Poprawiony respawn. Zmiany pojawią się jedynie po rozpoczęciu nowej gry. - Fix 1.2 do moda Alternatywa - zawarty w spolszczeniu!
Handel u żołnierza w miasteczku przeniesiono do Sułtana. Usunięto efekt silnego dwojenia. Teraz po dostaniu się do więzienia w Przedzonie, GG nie czeka tam na śmierć, a z więzienia możliwa jest ucieczka - co prawda tylko w nocy i tylko w określonym przedziale czasu. Najważniejsze, żeby mieć zdolność usypiania. Naprawiono bezlogowe wyloty na Zatonie i Limańsku. Zmiany pojawią się tylko po rozpoczęciu nowej gry.
Źródła:
[allgames-zone]