Orientuje się ktoś, czy posterunek powinności prowadzący do Rostoku, ma być pusty, czy to jest jakiś bug?
Nawet mój kompan mówi, że ten posterunek jest i nie każdego wpuszczają, ale tam nikogo nie ma.
To nie bug, tak jest (chociaż powinno być jak mówisz)
4 godziny temu, Mokebe napisał:
Mnie bardziej ciekawi to, czy jeśli na początku gierki wybrałem że nie znam ścieżek w Zonie a mogę wziąć podróż do Jupitera to jak się stamtąd wydostanę? Też szukać tam przewodnika czy przejścia się nagle odblokują.
Zrób zapis gry przed teleportacją i zobacz czy się da, jak nie to wczytaj zapis.
Pozatym mapy można odblokować poprzez kupienie ich u np sidorowicza
Ale to ja wiem na jakiej zasadzie to działa ta opcja, nie powiedziałem że nie wiem w jaki sposób je odblokować tylko co się stanie gdy użyje przewodnika do nieodkrytej mapy. Ma ktoś pojęcie czy pancerz z hełmu kumuluje się do całości? Noszę kombinezon który nie ma w ogóle pancerza tylko wszystko inne i jak zakładam do niego hełm to pasek pancerza w ekwipunku ładuje się prawie do połowy. Ale to się tylko liczy na headshoty czy ogólnie na obrazenia w całe ciało. Na logikę to hełm służy tylko do ochrony głowy natomiast ten pasek mnie trochę dezorientuje
Nie strzelajcie do zwykłego kota , jednak mam pytanie bo kończę Zew Prypeci..Jak dobrze rozumiem Anomaly to samodzielny mod który pobieram z linków na 1 stronie i postępuję jak w instrukcji napisano, a co z tłumaczeniem przerobiłem wątek od deski do deski i wiem że na 12 stronie jest wersja 0.82 moje pytanie brzmi ( nie bijcie) czy kontynuowane są pracę nad zakończeniem spolszczenia? Pytam gdyż nie wiem jak rozłożyć sobie czas i czy czekać na zakończanie prac grając w inny ciekawie wyglądający mad jakim jest Hibrid 1.1 ?
@Gerdhard Jako że @Voldi rzadko bywa na naszym forum to odpowiem za niego choć mam nadzieję, że mnie za to nie powiesi Tak prace nad polonizacją są kontynuowane, zasadniczo to tak jak napisał Voldi w poście na 12 stronie, na dzień dzisiejszy wszystko oprócz dialogów dla fabuły, którą napisano na potrzeby Anomaly, żeby nie była tylko kolejną odmianą Call of Chernobyl, jest już przetłumaczone i dodane do wersji 0.82, jedyne czego w tej wersji brakuje do 100% spolszczenia to właśnie plików tych dialogów.
Osobiście tłumaczyłem pliki dla “Operacji Afterglow” czyli trzeciej historii fabularnej oraz dla “Hollow Boundaries” czyli dla historii żołnierzy ONZ, ale w tłumaczeniu są jeszcze pliki dla dwóch początkowych historii, a to co ja tłumaczyłem będzie jeszcze przeglądane pod kątem błędów i w razie potrzeby zostaną wprowadzone korekty, więc lepiej zagraj sobie w Hybrid’a i poczekaj cierpliwie na wydanie wersji 1.0 polonizacji do Anomaly, która będzie już zawierać przetłumaczone wszystkie 4 dostępne modyfikacji historie fabularne wraz z resztą plików dostępnych w wersji 0.82.
A kiedy wersja 1.0 zostanie wydana to nie powiem bo… nie mam pojęcia. Wiem tylko że @Voldi i reszta pracują nad tłumaczeniem, ale pamiętajcie, to też są zwykli ludzie tacy jak wy, którzy pracują, możliwe, że mają też rodziny więc nie poświęcają całego swojego wolnego czasu tłumaczeniu więc jak wersja 1.0 się pojawi to się pojawi😛
A jeśli mówisz @Gerdhard, że kończysz Zew, to może zamiast rzucać się na głęboką wodę z Hybrid’em ( który jest bazowany na Dead Air, który do prostych modów nie należy) może lepiej spróbuj najpierw Call of Chernobyl - Zew Czarnobyla? Fakt CoC grafikę ma gorszą niż Hybrid, nie ma paczki broni bo używa oryginalnych modeli z trylogii Stalkera, ale jest bardziej przyjazny dla gracza i nie przytłacza milionem nowych przedmiotów i mechanik. No chyba, że już grałeś w CoC to wtedy jak najbardziej można próbować z Hybridem.
Bracie Stalkerze Szczpanie ..dziękuje serdecznie za odpowiedź w sumie, masz rację skoro mówisz aby co na Hybryda się nie rzucać co by nie ugrząźć w nowych mechanikach …Sprawdzę CoCa i poczekam cierpliwe na tłumaczenie a tym czasie ..
@Gerdhard No ja zaczynałem osobiście bawienie się w te większe mody pokroju CoC, Dead Air, Hybrid czy Anomaly właśnie od CoC’a, a fakty są też takie, że jak się przejrzy Addony do CoC na Moddb , to nawet z CoC można zrobić coś fajnego Vanillowy CoC wygląda graficznie zasadniczo jak Zew Prypeci, ale na szczęście są dobrzy ludzie, którzy stworzyli dużo dodatków dzięki czemu nawet z CoC’a można zrobić ładnie wyglądającego moda jeśli się trochę aczkolwiek z głową pogrzebie, ja uzyskałem taki efekt - myślę, że jak na zwykłego CoC to wyszło fajnie (zaznaczę, że tak to jest nadal Stalker i jeśli grałeś w Cień Czarnobyla lub Czyste Niebo to powinieneś kojarzyć jak wyglądają w oryginalnych grach obie lokacje - na dzisiejsze standardy bardzo biednie - te na moich zrzutach w spoilerze to Agroprom i Jezioro Jantar :
Spoiler
Tylko zaznaczę od razu, że żeby uzyskać taki efekt to trzeba już mieć jako taki sprzęt. Ale to temat o Anomaly więc nie będę robić off-topic’a. Jak masz porządnego kompa i będziesz chciał uzyskać podobny wygląd to napisz na PW
Dzięki, @Szczepan9205 za wystąpienie w moim imieniu. Tak się złożyło, że akurat zajrzałem i potwierdzam - 0.82 ma po polsku wszystko poza fabułą Lost To The Zone napisaną specjalnie dla Anomaly, jeśli chodzi o czyste freeplay - gra jest całkowicie spolszczona.
Ściślej mówiąc - poza warstwą dialogową linii fabularnych LTTZ, same questy i opisy pojawiających się w ramach tej rozgrywki przedmiotów są już po polsku, więc jeśli średnio interesuje Was, o czym gadają NPC i actor (chociaż polecam, ogólnie pliki dialogowe są nie tylko przetłumaczone, ale też dość mocno zlokalizowane i sporo w nich easter eggów i odniesień do polskiej popkultury ), to dialogi można po prostu przeklikać, a gra w objaśnieniach do zadań i tak wszystko Wam wyjaśni.
Co do postępu prac: Hollow Boundaries jest już po poprawkach, teraz będę brał się za sprawdzanie Operation Afterglow i Mortal Sin, a Living Legend się jeszcze tłumaczy. Żeby nie wrzucać tysiąca wersji będziecie niestety musieli jeszcze trochę poczekać - i mi, i Ekipie znacząco spadła ilość wolnego czasu, a nie chciałbym prezentować Wam czegoś, co jest zrobione “aby było”, to nie w moim stylu. Jeśli wszystko pójdzie z planem, jest jakiś cień szans na zadowalającą, w pełni polską wersję językową jeszcze w lipcu, ale może być tak, że aktualizacja do 0.9 (albo i wyższej, jeśli w międzyczasie zajmę się innymi rzeczami z mojego planu dot. tłumaczenia) pojawi się dopiero za miesiąc. Nie chcę niczego obiecywać.
@cez137 No tak, wychodzi na to, że nie masz tych plików wypisanych na liście błędu tam gdzie powinny być czyli w folderze db - wejdź w folder db i rzuć okiem czy są w środku. Jeśli nie to te pliki są w archiwum Anomaly-150-1-Data. Ja mam taką skromną nadzieję, że te foldery, które są w wypakowanych folderach Anomaly-150-1-Data i Anomaly-150-2 Textures przeniosłeś do odpowiadających im folderów w głównym folderze z modem?
@Szczepan9205 dobra działa, miałeś rację, podobny trochę ten mod do Hybrida Dead Air, szkoda że nie ma pełnego tłumaczenia, dlaczego latarka nie świeci skoro ją posiadam?
@cez137 Tak jak napisał @Protean latarka wchodzi w ten sam slot co detektor więc będziesz musiał często przekładać detektor i latarkę jeśli będziesz korzystać ze zwykłej latarki, jak kupisz sobie czołową później to ona ma swój oddzielny slot na górze i włącza się ją tak samo jak w podstawkach. Spolszczenie jest prawie pełne, brakuje tylko plików dialogowych dla trybu fabularnego…więc w sumie najważniejszej części jeśli ktoś się nastawia na grę pod fabułę, a jak ktoś gra bez linii fabularnej - sam freeplay to to spolszczenie, które jest obecnie dostępne w zupełności wystarczy bo cała reszta jest przetłumaczona
Tak Anomaly jest trochę podobne do Hybrida czy Dead Air, ale wierz mi…ten mod poza paroma podobieństwami to zupełnie inna para kaloszy Szczególnie jak przyjdzie Ci się uczyć mechaniki craftowania sobie rzeczy lub naprawy broni lub kombinezonów za pomocą stołu warsztatowego u mechaników frakcji.
. Spolszczenie jest prawie pełne, brakuje tylko plików dialogowych dla trybu fabularnego…więc w sumie najważniejszej części jeśli ktoś się nastawia na grę pod fabułę…
@@Voldi dziękuję Druhuza odpowiedź i tak jak napisał @Szczepan9205 zdecydowanie poczekam na warstwę fabularną Anomaly bawiąc się w CoCa
.ten mod poza paroma podobieństwami to zupełnie inna para kaloszy Szczególnie jak przyjdzie Ci się uczyć mechaniki craftowania sobie rzeczy lub naprawy broni lub kombinezonów za pomocą stołu warsztatowego u mechaników frakcji.
No już zdążyłem się zrobić w ciula zadowolony wypłaciłem tauzena, idę do imadła z myślą że wszystko sobie ponaprawiam a tu taki kij, ) narzędzi ani nic za pomocą czego można by cokolwiek naprawić, w ogóle to ciężko spamiętać co jest potrzebne do takich napraw, trzeba by to chyba na kartce spisać i tego szukać
ale babol, jak wyjść z zaplecza baru po szybkiej podróży? nie, przez lade się nie da, próbowałem, Garik nie przepuszcza, foto w spoilerze oczywiście