Witam!
Wiadomo coś o spolszczeniu? Nie ukrywam że dużo przyjemniej by się grało.
Pozdrawiam
Silnik 64 bitowy robi robotę. W życiu nie wiedziałem tak dobrej optymalizacji w Stalkerze.
Jak wrócę z chrzcin to może nawet jakiś gameplay na youtuba nagram
Witam. Mam spory problem, otóż mod nie chce mi płynnie działać od DX9(rozszerzony) wzwyż, zawsze spotykam się z wahaniami w okolicach 30 FPS. Wrzuciłem zoptymalizowane tekstury 1K wraz z patchem: ledwo widoczna różnica ale nie znacząca. Wszystkie dotychczasowe łatki dodane. Przy tym taki Dead Air hybrid chodzi mi na full DX11 płynnie a tu to jest jakieś nieporozumienie. Jest to jedyny mod na bazie CoC z którym mam taki problem. Mam Intel Core i7 8700, GTX 1050Ti, 8GB RAM (jadę na taktowaniu). Jakieś pomysły?
EDIT: Wygląda na to, że sprawa sama się wyjaśniła, jedna bardzo ważna rzecz nie była włączona, Procesor o dużej wydajności xD kompletnie mi to umknęło, bo tak niepozornie ta opcja jest schowana a dotychczas wszędzie była domyślna jak widać jedna rzecz a ile zmienia, po jego zastosowaniu… różnica to jak dzień do nocy hehe fail to teraz ciekawe jak pójdzie na standardowych teksturach
Hotfix 2 AI fix z 31.08.2019r:
Spoiler
Fix zawiera w sobie nieduże poprawki AI stalkerów i małych błędów. To tylko pierwszy krok w stronę ulepszenia AI, który znowu pozwoli stalkerom “myśleć” i nie zabijać się przed dołączeniem do bitwy.
https://www.moddb.com/mods…otfix-2
Jak zainstalować: rozpakujcie archiwum i wrzućcie do głównego folderu gry ze zgodą na zamianę plików.
7 godzin temu, bartas47 napisał:
Witam. Mam spory problem, otóż mod nie chce mi płynnie działać od DX9(rozszerzony) wzwyż, zawsze spotykam się z wahaniami w okolicach 30 FPS. Wrzuciłem zoptymalizowane tekstury 1K wraz z patchem: ledwo widoczna różnica ale nie znacząca. Wszystkie dotychczasowe łatki dodane. Przy tym taki Dead Air hybrid chodzi mi na full DX11 płynnie a tu to jest jakieś nieporozumienie. Jest to jedyny mod na bazie CoC z którym mam taki problem. Mam Intel Core i7 8700, GTX 1050Ti, 8GB RAM (jadę na taktowaniu). Jakieś pomysły?
EDIT: Wygląda na to, że sprawa sama się wyjaśniła, jedna bardzo ważna rzecz nie była włączona, Procesor o dużej wydajności xD kompletnie mi to umknęło, bo tak niepozornie ta opcja jest schowana a dotychczas wszędzie była domyślna jak widać jedna rzecz a ile zmienia, po jego zastosowaniu… różnica to jak dzień do nocy hehe fail to teraz ciekawe jak pójdzie na standardowych teksturach
nie żebym się czepiał…ale kto paruje takie monstrum jak I7 8700 z 1050Ti. Przecież to hamulec ręczny dla tego procesora ![]()
Myślałem, że to pomoże, jak widać nie o to chodziło i teraz daje rade bez podkręcania
W modyfikację grywam od wcześniejszych wersji i jest dużo opinii, niejednogłośnych na temat optymalizacji. Komentarze zmieniają się od wersji do wersji. Sam grywam na sprzęcie wystarczającym dla Anomaly do gry na wysokich detalach. Jednak wpadłem niedawno na okazję by sprawdzić zdolności optymalizacji Anomaly na blaszaku, który swoje lata świetności widział około dekadę temu… jak nie więcej. Chociaż może szkoda czasu na takie rzeczy, bo gra trochę zajmuje na dysku twardym, a pobierania co niemiara, w szczególności bez światłowodu z internetem na wsi. Pomimo to postanowiłem spróbować, odpalić i sprawdzić - po części dla żartu i po części dla samej ludzkiej ciekawości. Post jest bardziej dla ludzi ciekawskich i tych, którzy nie sprawdzali lub chcieliby się dowiedzieć, czy gra im w ogóle odpali na słabszym sprzęcie niż sugerowana specyfikacja. W każdym bądź razie, zapraszam do krótkiej “lektury”.
Ogółem, według powszechnej opinii, aby gra działała przyzwoicie, potrzebne jest 8GB RAMu, 2GB VRAMu i dobry, przynajmniej czterordzeniowy procesor. Gra w optymalnych warunkach może również chodzić na niższej specyfikacji, żartobliwie nazwanej “ziemniak”. Czym jednak jest dokładnie ten ziemniak?
Wspomnijmy jednak jeszcze o specyfikacji mojego “cuda” technologii:
- Windows 7 Enterprise x64
- NVIDIA GeForce 9600GT 512MB VRAM/900MHz
- Intel Pentium Dual-Core E6500 2x 2.93GHz
- 4GB/332.5MHz DDR2
- Gigabyte Technology Co. Ltd. G41M-ES2L
- SEAGATE ST3200827AS (Dysk systemowy)
- Maxtor 6Y160M0 (Dysk gry)
Po instalacji oczywiście uruchomiłem launcher. Nie ryzykując zakatowaniem grata, ustawiłem oświetlenie z DirectX 8, odpaliłem grę i ku mojemu zaskoczeniu… gra należycie się odpaliła. Nie wahałem się ani chwili i pędem zredukowałem ustawienia do minimum zmieniając tylko rozdzielczość na natywną. Wybrałem Samotnika w menu wyboru i kliknąłem start. Po chwili ujrzałem znane wszystkim ognisko w wiosce kotów w Kordonie. Gra działała… i o wiele lepiej niż się spodziewałem. Gra działała płynnie, bez spadku klatek ani sekundowych zwiech. Po sprawdzeniu rs_stats 1, gra ukazywała mi około 120 klatek na sekundę. Rewelacyjny wynik jak na takiego złomka. Przeszedłem połowę Kordonu, bez jakichkolwiek problemów. Wynik mnie jednak nie zadowalał. Stwierdziłem, że można wycisnąć trochę więcej, skoro klatek jest w zapasie.
Moim punktem docelowym było osiągnięcie 60 klatek/sek bez zwiech w bardziej “zagęszczonym” miejscu. Jako miejsce do testu wybrałem Rostok. Po dłuższym czasie kombinacji z suwakami udało się. Gra działa w ok. 100 klatkach na sekundę. Jedyny spadek jest do 30 klatek, kiedy spoglądamy postacią w odległy i bardziej zagęszczony teren Rostoku z bazy Powinności, ale raczej nie jest to jakiś problem, dopóki nie prowadzimy walk na terenie okolic baru. Niestety, jedynym problemem, który może być dla dzisiejszego gracza, który nie doznał lub już nie pamięta tych czasów, to długie czasy ładowania, które potrafią zająć nawet ładnych parę minut. Nie jestem jednak pewien, czy to po prostu wina tego, że dysk był świeżo podłączony do stacji i prawdopodobnie nie przeszedł jeszcze defragmentacji (jeżeli by to w ogóle w jakiś sposób pomogło).
Ustawienia to:
- Rozdzielczość: 1280x1024 (Natywna)
- Oświetlenie: R1 (DirectX 8)
- Dystans Widzenia: 55%
- Szczegółowość obiektów: 60%
- Szczegółowość tekstur: 50%
- Filtrowanie Anizotropowe: 100%
- Anty-Aliasing: 10%
- Dystans widzenia obiektów statycznych: 50%
- Dystans widzenia obiektów dynamicznych: 0%
- Dystans renderowania cieni: 0%
- Szczegółowość gęstości trawy: 0%
- Dystans renderowania trawy: 0%
- Rozmiar trawy: 0%
- Szczegółowe tekstury: Włączone
Spróbowałem także odpalić grę na oświetleniu R2 (DirectX 9), ale gra schodziła często poniżej 30 klatek, więc nie warto było dalej eksperymentować.
Chciałem również podkręcić trochę CPU, które może by pomogło z wydajnością gry na OC, ale nie wiem, czy w ogóle X-Ray jest silnikiem zasobożernym pod względem procesora, więc czy w ogóle warto. Potrzebowałbym opinii eksperta w tymże zakresie.
A jak wygląda sama gra?
Spoiler
No cóż… nie jest to oczywiście poziom wymaksowanych detali z DirectX 11 ale nadal broni się klimatem, którego ze S.T.A.L.K.E.R.a pozbyć się jest ciężko.
Na takim lub podobnym sprzęcie - wiadomo - nie zagramy dla widoków; jednak jeżeli chcemy pograć dla samej gry z przyzwoitym klatkarzem, który definiuje nasz komfort grania, to warto się skusić i wypróbować, czy na pewno Anomaly pójdzie nam na naszym leciwym sprzęcie.
Na statyce grałem baaaaarrdddzooo długo, większość modów w ten sposób ograłem, a i podstawki nie raz i nie dwa. Dla mnie DX8 ma niepodrabialny klimat
Ciężko jest się nie zgodzić. Statyczne oświetlenie w tej grze jest czymś w rodzaju retro-gamingu, który wprowadza pewien klimat gry; tak jak w przypadku gier typu Pixel, Indie, lub gier horrorowych z grafiką rodem z ery Playstation 1. Sam zresztą pamiętam, jak grając jeszcze za dzieciaka w Cień Czarnobyla w okolicach premiery na komputerze z komunii na średnio-niskich ustawieniach czuło się ten klimat, który wspominając rozchodzi się po kościach jak nie jeden dobry Kozak. Poza tym, statyczne oświetlenie jest tą bardzo dobrą zaletą S.T.A.L.K.E.R.a, które ratowało i ratuje przedpotopowe sprzęciwa nawet do dziś, tak jak tutaj również w przypadku Anomaly.
Ech… Pamiętam bardzo dobrze jak oszukiwałem sam siebie, że te 10 klatek u Sidora to tylko tymczasowo, że zaraz wyjdę z tego zapierdziałego bunkra i będzie lepiej…
Dla Ciebie retro, dla mnie to był wtedy fotorealizm Na premierę Cienia mało kto dysponował sprzętem, który byłby w stanie uciągnąć wszystko na full bez poślizgu a nawet jeśli, to i tak wersja 1.0 miała swoje bolączki.
Dłuższego posta powyżej na miejscu moderacji dodałbym do #1 w tym temacie, jako rozsądny tutorial dla słabszych komputerów.
Fajny teścik Podobne parametry miałem gdzieś w okolicach 2008r. I komp długo od tego czasu stał jako ten “na wsi”. Teraz jest tam jeszcze gorszy
Do grania w Stalkera i w większość modów wystarczyło wtedy i nawet dziś.
Wiadomo, jak ktoś ma takiego złomka to jak instaluje mody, które wyszły ponad 10 lat od premiery do tego w takie, które silnie modyfikują grafikę to trzeba podchodzić zdrowo rozsądkowo i nie odpalać od razu w fullhd i na high i można się wtedy miło zaskoczyć jak ty.
@Sierioża
Tutorial jest prosty, w przypadku starych kompów. Zaryzykuj i zainstaluj tylko nie wygłupiaj się z ustawieniami grafiki.
Heh…aż mi się mój stary Sempron 3Ghz, 1 GB ramu i GeForce 6600LE przypomniał. Na takim sprzęcie ogrywałem pierwszego Stalkera…ale cięło to się niesamowicie
Trzecia beta modyfikacji «Anomaly 1.5.0» została wydana do otwartego testowania, ale autorzy już ciężko pracują nad nadciągającymi aktualizacjami. W procesie pracy znajduje się system sortowania przedmiotów w inwentarzu. Także oczekuje się na niektóre ulepszenia elementów interfejsu. Częściowe wyniki pokazano na wideo:
Super to wygląda!
Takie pytanko-prośba do bardziej doświadczonych stalkerów: czy możliwe jest przeniesienie modelu Barrett’a m98 Bravo z moda Road to the north do Anomaly właśnie? Chodzi mi o sprawy silnikowo/legalne jak i też techniczne. Model z RTTN wygląda naprawdę świetnie i chętnie bym się nim pobawił również w Anomaly ![]()
Jakby co to wyszedł DUŻY Update: https://www.moddb.com/mods/stalker-anomaly/downloads/stalker-anomaly-150-update-2
A po nim jeszcze jeden hotfix: https://www.moddb.com/mods/stalker-anomaly/downloads/stalker-anomaly-150-hotfix-7
Naprawione m.in crash podczas misji na Bagnach na stacji pomp czy też crash po zakończeniu ostatniej linii fabularnej w momencie gdy Striełok znika (akurat dziś mi się trafiło)
Aha a jeśli macie taki błąd:
FATAL ERROR
[error]Expression : <no expression>
[error]Function : CInifile::r_section
[error]File : Xr_ini.cpp
[error]Line : 530
[error]Description : fatal error
[error]Arguments : Can’t open section ‘keep_one’. Please attach [*.ini_log] file to your bug report
Zastosować się do instrukcji od kolegów z Discorda:
To everyone running around with those “loot” mods that edit gamedata/configs/items/settings/death_generic.ltx Your game crashes and your log gives the keep_one FATAL error. People advice you to delete death_generic.ltx or wait until the modder releases an update. But its very easy to fix yourself, just open gamedata/configs/items/settings/death_generic.ltx (use notepad ++) and copy the following lines at around line 805 just above “[keep_items] ;-- don’t release” [keep_one] ;-- corpse can have only one copy of these items, useful to avoid bloat caused by xray grenade_f1 grenade_rgd5 grenade_gd-05 grenade_smoke
Nie wiem gdzie się mogę zwrócić z pytaniem, więc pozwolę sobie tutaj. Mianowicie mam problem z mrugającymi elementami otoczenia w Anomaly. Problem uchwyciłem na tym filmiku:
https://youtu.be/N3DOiJ87mHs
Zmiana renderea i ustawień graficznych niewiele wnosi. Przy każdym wariancie wciąż mrugają.
Sprawdź sterowniki do Twojej karty graficznej, zaktualizuj jeśli trzeba. Przeinstaluj grę i po procesie uruchom grę na oświetleniu statycznym (DirectX 8, R1). Próbuj kombinacji ustawień graficznych, związanych z teksturami i dystansem wyświetlania obiektów (w szczególności statycznych). Jeżeli się nie mylę, to na X-Rayu takie rzeczy dzieją się od czasu do czasu (takie coś pojawiało się również u mnie). To tyle, co właściwie mogę ci na razie doradzić. Daj znać, jaki rezultat.
W nowej wersji 1.6 nad którą trwają teraz prace mają zostać dodane celowniki 3D.
Takie coś zawsze wiąże się ze spadkiem wydajności ale podobno twórcy wiedzą jak temu zaradzić w swoim dziele