Anomaly 1.5.2 - Dyskusja ogólna

Zrobiło się dziwnie, mod niby wolna gra ale daje jakieś tam zadania w ciągu od “Ajdara do Wardara”, przynieś, wynieś, pozamiataj, st sierżant Gromow z Baru - rusznikarz itd/itp.

Są przewodnicy, kasa leży dosłownie co metr na ziemi, podnieść, sprzedać i dalej by wykonać kolejne zadanie z w/w.

Można u sprzedawców zblatować trepów, część najmusów czy rozbójników, na dłuższą metę jak już masz kasę te zadania są nudne.

Pojawiła się druga linia fabularna w stylu - odszukać Striełoka, ciągnę te dwa wątki, kasę mam bo jak sidor skierował mnie do Baru do gromowa to sobie pozwiedzałem lokację i diengi są w kiermanie.

W podziemiach Agropromu jest nowy/stary mutant - psi pijawka:

p.s. ciekawi mnie tylko gdzie mnie zaprowadzi linia fabularna dotycząca Striełoka?

Teraz, vidkunsen napisał:

Zrobiło się dziwnie, mod niby wolna gra ale daje jakieś tam zadania w ciągu od “Ajdara do Wardara”, przynieś, wynieś, pozamiataj, st sierżant Gromow z Baru - rusznikarz itd/itp.

Są przewodnicy, kasa leży dosłownie co metr na ziemi, podnieść, sprzedać i dalej by wykonać kolejne zadanie z w/w.

Można u sprzedawców zblatować trepów, część najmusów czy rozbójników, na dłuższą metę jak już masz kasę te zadania są nudne.

Pojawiła się druga linia fabularna w stylu - odszukać Striełoka, ciągnę te dwa wątki, kasę mam bo jak sidor skierował mnie do Baru do gromowa to sobie pozwiedzałem lokację i diengi są w kiermanie.

W podziemiach Agropromu jest nowy/stary mutant - psi pijawka, oprócz pijawki pojawia się jej zjawa i atakują cie razem:

p.s. ciekawi mnie tylko gdzie mnie zaprowadzi linia fabularna dotycząca Striełoka?

Godzinę temu, vidkunsen napisał:

W podziemiach Agropromu jest nowy/stary mutant - psi pijawka:

W mordę, ale jazda - kwest na poszukiwanie Striełoka.

Sidor - Kordon - Bar - Barman - Skadowsk - Barman i mój przyboczny (naparnik) Brodiaga (uwaga, ważne - Brodiaga naprawia sprzęt i pancerz cały czas)- Jupiter - podziemny tunel - cały czas Brodiaga przy tobie - Prypeć wschodnia - Pralnia i !on ci w całej krasie!.

p.s. co brak kobiety, rodziny, wódka robi z ludzi:

3 polubienia

To dopiero początek fabuły jak znalazłeś Striełoka Przed tobą jeszcze całe 2 linie fabularne jak ukończysz tą, i potem jeszcze jedna się odblokowuje więc jeszcze dużo przed Tobą 

Akurat pierwsza fabuła jest najdłuższa, jak się przejdzie ją to można spokojnie powiedzieć że jest się w połowie drogi, każda kolejna fabuła jest krótsza od poprzedniej z Operation Afterglow już w ogóle będącą żartem która się dzieje tylko na dwóch czy trzech lokacjach.

Dla tych co grają w czystego Anomaly bardzo polecam zainstalować sobie addony, np. Boomsticks & Sharpsticks który dodaje dużo nowego uzbrojenia, ja osobiście polecam dość nowy mod na animacje używania przedmiotów, bardzo dodaje imersji. Z innych jeszcze poleciłbym nowy HUD broni od ЦЕМЕНТ ale nie wiem czy ten ostatni jest zaktualizowany.

5 polubień

W nawiązaniu do  poniżej link z addonami do Anomaly ( także 1.5.1)

:https://www.moddb.com/mods/stalker-anomaly/addons

1 polubienie

Nie kumam tego cementu od Ziomkowsky,ego, zajarzyłem, że grałem w poprzednie wersje jak spotkałem (nawiasem mówiąc fajną) blondynę Hil w wiosce z sidorem.

• Hip - faktycznie jest wizualnie OK.

Chodzi mi o ten dodatek.

Sprawia on że pozycja broni w rękach jest bardziej realistyczna i podobna do tego co można zaobserwować w dzisiejszych strzelankach.

Dwa filmy pokazowe:

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=LmuHpDr1F2g

https://www.youtube.com/watch?v=qVeOjWIuawY

Autor nigdzie nie dał znać że działa pod najnowszą wersję, chociaż biorąc pod uwagę że to tylko zmiana położenia broni na ekranie to możliwe że nie będzie żadnych konfliktów.

2 polubienia

Widzę, że nie tylko ja miałem pretensje do nieprawidłowej animacji broni w stosunku do celownika ekranowego. Animacji, gdzie broń bez celowania patrzyła nie tam gdzie należało. Przez to nie raz zdarzyło mi się zginąć, bo celując “po lufie”, strzelałem obok celu.

Nie wgrywaj dodatku " w ciemno". Otwórz jego katalogi, zobacz jakie w nich są pliki. Następnie odszukaj te pliki w modzie, zrób ich kopie, ale pojedynczo. Wklej odpowiednik z dodatku i uruchom grę. I tak po kolei z wszystkimi. Jeśli jednak dodatek jest spakowany tak, że nie widać plików, bo są w .db, to kopia tego .db, wklejenie .db dodatku. A jak wyskoczy problem, przywrócenie oryginałów i po sprawie.

Ale sądzę, że te zmiany teksturowe nie powinny wywalić moda.

Dosłownie pół godziny temu pojawił się nowy addon ze zmienionymi animacjami wszystkich broni. Dla zainteresowanych tutaj link.

Filmik pokazowy:

Spoiler

https://www.youtube.com/watch?v=pOsSky46sP4

8 polubień

No dobra Stalkerzy i Stalkerki (jeśli takowe mamy na forum)  W poście #1 został dodany link do Spolszczenia dla Anomaly 1.5.1  - tak jak w przypadku odpowiednika do wersji 1.5.0 nie jest to finalna wersja - ta wersja zawiera przetłumaczoną nowo dodaną zawartość oraz poprawione błędy gramatyczne i interpunkcyjne z poprzedniej wersji do 1.5.0, które udało mi się wychwycić, ale  proszę go nie traktować jako wersję   1.0  - jeśli kiedyś zapadnie wśród autorów decyzja o dokończeniu spolszczenia i doprowadzeniu polonizacji do wersji 1.0 to takowa się ukaże.

Ogółem rzecz biorąc - nie powinno nigdzie brakować tekstu więc powinniście móc przejść Anomaly 1.5.1 od początku do końca bez problemowo i po polsku, ale do perfekcji spolszczeniu trochę brakuje  Miłej gry!

11 polubień

Łatka językowa - tzw. spolszczenie:

Spoiler

Miałem i mam ponownie tak:

Jak nakładasz spolszczenie i kontynuujesz grę na zapisach robionych jeszcze na rosyjskiej wersji to się nie dziw, że masz wiadomości w PDA z rozmów, które odbyłeś przed wrzuceniem spolszczenia w krzaczkach - w każdym innym modzie w którym byś spolszczenie wrzucił na mod w trakcie gry to to co już masz za sobą będzie w krzaczkach, a tylko to co przed Tobą będzie po polsku, ale np. ksywki/imiona i nazwiska NPCów do końca gry już będziesz mieć w krzaczkach chyba, że nie zawierają znaków typu ą, ę, ó itd. 
Że tak powiem, żeby wszystko od początku do końca było po polsku to trzeba zacząć nową grę więc jak daleko już zaszedłeś to musisz, że tak powiem olać to co było wcześniej i grać po polsku lub wrócić do rosyjskiego- tak działa X-Ray i nic się na to nie poradzi, żeby te wcześniejsze rozmowy w PDA były po polsku. 

4 polubienia

A w ustawieniach gry masz ru czy en. Pytam , gdyż mając od początku ustawienia en  nałożyłem tłumaczenie 1.5.1 na 1.5.0 i nie zaczynając gry od nowa ( nazwiązując do postu  ) żadnych “krzaczków” nie mam.

Nieważne, nie dało rady to gram dalej na oryginale.

No ja ogólnie zauważyłem, że na praktycznie każdym zrzucie z modów jaki wstawiasz masz język rosyjski więc miałeś prawo tego nie wiedzieć  Niestety tak to już jest z X-Ray’em więc żeby nie tracić całego progresu to najlepszym rozwiązaniem jest właśnie powrót do wersji rosyjskiej  

Symulator zbieractwa ale nawet mi się podoba. Płyty pancerza chomikować czy u sida opchnąć żeby mieć na lepszy sprzęt? Czego nie warto sprzedawać? 

Chcesz to chomikuj, mi głównie służą do naprawiania kombinezonu bo raczej nie warto ich wkładać do slotu. Jak wyeliminujesz najdroższą rzecz czyli naprawianie za kasę i zaczniesz naprawiać klejem i śmieciami to uciułasz z pół miliona w ciągu paru sesji gierczenia.

2 polubienia

Na minimapie i w PDA nie mam zaznaczonych NPC-ów. Sprawdziłem w map_spots_relations tam jest ok. Może ktoś pamięta jak to zrobić ?

Nie jestem pewny czy dobrze myślę, ale jak przechodziłem kiedyś Anomaly, jak jeszcze było po angielsku to przy podstawowym PDA pokazywali się na minimapie i mapie w PDA tylko ci najważniejsi NPC typu handlarz, lekarz, technik lub ważne postacie, dopiero jak kupiłem PDA 2.0 czy tam tą lepszą wersję to zaczęło mi pokazywać inne osoby na mapie więc możliwe, że o to chodzi.

2 polubienia