@smok12306Niee, ta wersja do której są linki jest do starej wersji z przed roku.
Niestety, ale nie miałem na razie czasu się przyjrzeć nowej wersji Customa i dostosować do niej starego spolszczenia. Mam to w planie, ale na razie dostosowuję spolszczenie Anthology 1.1 do wersji 1.2 i jak się z tym uporam to planowałem się przyjrzeć Customowi i dać mu jeszcze jedną szansę bo poprzednio ze względu na tragiczną optymalizacje i wyloty szybko się od niego odbiłem.
Tyle, że pracuję nad tym wszystkim sam, a plików są setki, więc potrwa to jeszcze… nie jestem w stanie powiedzieć ile niestety 
W dniu 3.09.2024 o 07:22, smok12306 napisał(a):
Witam @Szczepan9205 czy spolszczenie jest aktualne zrobiłem wszystko, co było w instrukcji oprócz Tactical font nie mam tego moda albo nazwa jest po rosyjsku mam tylko Lektora PL a reszta po angielsku
Witam ostatnio instalowałem najnowsza wersie Anomaly custom z discorda do tego spolszczenie od sczepan9205+ lektor i wszystko normalnie działa napisy po pl.
Możliwe ze sobie nie aktywowałeś moda w Mod Organizer 2.
10 godzin temu, Vendoll napisał(a):
Witam ostatnio instalowałem najnowsza wersie Anomaly custom z discorda do tego spolszczenie od sczepan9205+ lektor i wszystko normalnie działa napisy po pl.
Możliwe ze sobie nie aktywowałeś moda w Mod Organizer 2.
Nie działa tylko jest lektor PL
@smok12306 Dobra, a gdzie wrzuciłeś spolszczenie? Do folderu gdzie są pliki Customa (np. ModOrganizer)? Czy do folderu z Anomaly?
Druga sprawa - to spolszczenie, które jest w linkach do pobierania jest do Customa w wersji z 2023r. i może nie pasować do części rzeczy w najnowszej wersji, ale po wrzuceniu tam gdzie trzeba i aktywacji w ModOrganizerze powinno działać.
Próbowałem do ModOrganizer i do folderu z Anomaly i nie działa jest tylko Lektor PL
@smok12306No do folderu z Anomaly akurat się nie wrzuca.
Czyli rozumiem, że w folderze gdzie są pliki Customa masz folder mods , a w nim folder Polish translation by Szczepan9205i w Mod Organizerze na liście modów masz go aktywowanego. Tak?
No bo jeśli @Vendollpisał, że instalował spolszczenie na najnowszą wersję Customa i jemu działa to coś musisz źle wrzucać skoro Ci nie działa.
Raz wrzucałem do folderu Mod Organizer i nie zadziało i to usunąłem moda i potem wrzucałem do folderu Anomaly i to samo wykrywa tylko Lektora PL

@smok12306 Mówisz, że lektor działa, ale w spolszczeniu Anomaly Custom z tamtego roku lektora nie dodawałem, więc na pewno pobrałeś go oddzielnie… co mi mówi, że musisz mieć coś źle wrzucone skoro tylko lektor jest - spolszczenie ze starej wersji w jakiejś części pewnie nie pasuje do nowej, ale choćby napisy w menu głównym powinny być po polsku, a skoro nie są to coś jest źle gdzieś wrzucone.
Wstaw mi zrzut ekranu folderu w którym masz pliki Customa, potem zrzut tego czy masz w folderze mods folder Polish translation by Szczepan9205**,**a potem zrzuty tego co jest w środku. Jak w niego wejdziesz to będzie tam tylko folder gamedata, ale jak wejdziesz w gamedatę to w środku powinny być foldery **configs, scripts, sounds (to w nim są pliki lektora) i textures.**Jeżeli będziesz tam mieć tylko sounds lub któregoś z tych 4 wymienionych będzie Ci brakować no to nie dziwota, że nie działa 
Najważniejszy jest w folder configs i powinny być foldery plugins i text, a w text folder pol i w środku pliki z tekstem, z kolei razem z folderami plugins i text powinien być plik localization - jeżeli nie masz folderu pol to tym bardziej nie dziwota, że nie działa.
Próbowałem trochę tego projektu - niestety daje odczuć jak bardzo słaby mam sprzęt (i7 4790 może kiedyś był dobry, GeForce1660 i tak daje radę, jedynie RAMu mało) bo ekrany ładownia trwają niemiłosiernie długo jak za starych czasów z Cieniem Czarnobyla na sprzęcie trochę w okolicach wymagań minimalnych. Do tego klasyczny problem z popsutymi ikonami broni czy przedmiotów. Czasem pomagało resetowanie ustawień i grzebanie w nich. Zmiana rendera (Dx9/10/11) przerzucała problem na inne przedmioty.
Nie wiem na ile problemem jest to, że nie instalowałem Custom na partycji C ?
W dniu 13.03.2024 o 10:11, Archeont napisał(a):
Cześć Wam,
Gram obecnie w tego Customa, wybierałem profil “HD, no BHS”, nie chcę sobie dodatkowo utrudniać gry tymi obrażeniami kończyn.
Czy jest gdzieś możliwość, by w HUDzie było widać, że jestem ranny i muszę użyć bandaży oraz, by było widać ile mi zostało amunicji w magazynku? Te dwie informacje mi się nie wyświetlają, reszta (napromieniowanie organizmu, głód, pragnienie) jest.
Wcześniej omyłkowo odpaliłem profil “HD, BHS”, tam był HUD z GAMMY i wszystko było, ale tutaj się trochę cykam bawić z zaznaczaniem i odznaczaniem addonów w Mod Organizerze, wcześniej w jakimś modpacku tak robiłem i zepsułem sobie zapis mając już 10-15h przegrane…

w instrukcji video podanej niżej była mowa o możliwości zmiany w interfejsie - dzięki niej widziałem ile zostało mi amunicji w magazynku a krwawienie objawiało się przez pulsowanie dookoła ekranu.
W Mod Managerze do segmentu “Xyd” (czyli HUD) i masz tam “MCM меню” - pod nim są “EGUI” (zaznaczone domyślnie po instalacji) które odznaczasz i wybierasz “Вариант интефрейса от Sota (Отключите EGUI)” - sprawdzałem i się gra nie psuje
@ZapomnialemLoginu Dzięki za odpowiedź, mam w planach wrócić do Customa po tych nowych aktualizacjach, chociaż jeszcze trochę mi zejdzie, że tak to ujmę. Będę chciał zobaczyć, czy ten modpack w nowej odsłonie jest już bardziej grywalny, bo pomimo trudów jakie mi nastręczył, bardzo dobrze go wspominam.
@Archeont Pograłem wczoraj kilkanaście minut i mogę powiedzieć, że na pewno jest dużo stabilniej, o wiele ładniej, ale poziom trudności też jest sporo wyższy.
Powoli zaczynam prace nad dostosowaniem do niego spolszczenia od starej wersji i uzupełnienie go o powtarzające się tu spolszczone dodatki z innych modpacków no, a to czego wcześniej nigdzie nie było przetłumaczę i za jakiś czas powinniśmy mieć spolszczenie, ale za ile? Tego nie jestem w stanie na razie powiedzieć 
2 polubienia
@Szczepan9205super wiadomość, że działasz z nowym spolszczeniem do Customa 
Co zaś się tyczy poziomu trudności, w jakim sensie jest wyższy? Dostaje się po prostu więcej obrażeń, starcia są bardziej niebezpiecznie?
Czy te linki do pobrania są do najnowszej wersji? Czy język angielski jest również dostępny …?
9 godzin temu, Mayer99 napisał(a):
Czy te linki do pobrania są do najnowszej wersji? Czy język angielski jest również dostępny …?
Najlepiej sciagnoc sobie najnowsza wersie z Discroda Anomaly Custom. Język angielski tez jest wszystko opisane na discordzie.
Spolszczenie też działa od szczepana.
A link z zaproszeniem do discorda custom zapoda ktoś plz?
W dniu 14.09.2024 o 08:12, Vendoll napisał(a):
Najlepiej sciagnoc sobie najnowsza wersie z Discroda Anomaly Custom. Język angielski tez jest wszystko opisane na discordzie.
Spolszczenie też działa od szczepana.
Jak udało Ci się wgrać spolszczenie ? Mi nie czyta go.
@adam9609 To Ty podobnie jak kolega Smok z poprzedniej strony musicie coś źle wrzucać bo aktualnie dłubię nad spolszczeniem do nowej wersji Customa, ale jak ją postawiłem to najpierw wrzuciłem stare i bez problemu się odpaliło i działało z nową wersją, tylko tam gdzie oczywiście nowe rzeczy są tam nie było polskiego tekstu tylko angielski 
Godzinę temu, Szczepan9205 napisał(a):
@adam9609 To Ty podobnie jak kolega Smok z poprzedniej strony musicie coś źle wrzucać bo aktualnie dłubię nad spolszczeniem do nowej wersji Customa, ale jak ją postawiłem to najpierw wrzuciłem stare i bez problemu się odpaliło i działało z nową wersją, tylko tam gdzie oczywiście nowe rzeczy są tam nie było polskiego tekstu tylko angielski 
Instaluje jak jest w 1wszym poście
jedynie nie mogę znaleźć tacticalfont w mod organizer 
edit: dobra już wiem że tactical jest zbędny ale nie wiem jak zmusić spolszczenie żeby działało. Wrzucam moda do folderu mods, tak żeby następny folder był z gamedata potem fix i nic nie działa. W menu nie mam do wyboru pol tylko rus i eng
edit2; wgrałem raz jeszcze moda, do folderu overwrite i działa 
@adam9609Bo bardzo możliwe, że trzeba spolszczenie na liście modów przenieść wyżej dlatego, że domyślnie wrzuca na sam dół i może dlatego od startu nie łapie.
No i druga sprawa - Tactical Fonts było w Customie, ale w starej wersji - w nowej go nie ma. Niedługo wrzucę spolszczenie do najnowszej wersji to wtedy zmienię instrukcję 
2 polubienia